Otpad

Plastični otpad iz Ljubljane spaljivaće se u Beču

plasticni otpad

Photo: Pixabay

Objavljeno

31.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Plastični otpad iz Ljubljane i okoline prevoziće se u Beč i neprofitno spaljivati u jednoj od tri bečke spalionice, u sklopu saradnje ta dva pobratimljena grada, potvrdilo je ljubljansko komunalno preduzeće “Snaga”.

Prema aranžmanu Ljubljane i Beča, plastični otpad iz Slovenije bi se u Austriji spaljivao po ceni od 54 evra za tonu, a ta cena bi bila pokrivena energijom koja se dobija iz tako spaljenog otpada, tako da bi Ljubljana platila samo prevoz, prenela je novinska agencija FENA.

Prestonica Slovenije ima problem s plastičnim otpadom jer se pokazalo da građani ne žele izgradnju spalionice koja je planirana pre više godina. Najbliža spalionica nalazi se u Celju, ali ona posluje na profitnoj osnovi pa bi takav način rešavanja komunalnog problema bio preskup.

Aranžman koji tek treba da odobri Ministarstvo za okolinu odnosi se na 8.000 tona plastičnog otpada godišnje.

Nevladino udruženje “Ekolozi bez granica” protivi se takvom rešenju jer je Ljubljana uključena u medjunarodni program “Zero Waste” koji okuplja gradove čiji je cilj da sav otpadni materijal ponovo iskoriste ili recikliraju. Iz slovenačkog ogranka tog medjunarodnog udruženja su upozorili da bi Ljubljana, u slučaju odvoženja otpada na spaljivanje u Austriju, mogla izgubiti taj status.

Ljubljana je bila Evropska zelena prestonica za 2016. godinu zbog svojih napora i posvećenosti unapređenju urbane životne sredine i podizanja svesti o potrebi ekoloških promena na nivou grada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beograd pet ambalaza aparati prevoz kartica

Beograd najavio uvođenje aparata za reciklažu PET ambalaže

04 January 2021 - Građani na ime donetog otpada neće dobijati novac već popust za plaćanje gradskog prevoza.

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

TPP Sostanj waste srf eia human health

Lokalna samouprava osporila procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje otpada u TE Šoštanj

17 December 2020 - Opština Šoštanj naručila je reviziju ekološke studije, koja nije utvrdila negativne efekte, i ispostavilo da se da će zdravlje ljudi ipak biti ugroženo.

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

14 December 2020 - Pokret Break Free From Plastic objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. u okviru izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađenje plastikom.