x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Plastični otpad iz Ljubljane spaljivaće se u Beču

31.01.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Plastični otpad iz Ljubljane spaljivaće se u Beču

Plastični otpad iz Ljubljane i okoline prevoziće se u Beč i neprofitno spaljivati u jednoj od tri bečke spalionice, u sklopu saradnje ta dva pobratimljena grada, potvrdilo je ljubljansko komunalno preduzeće “Snaga”.

Prema aranžmanu Ljubljane i Beča, plastični otpad iz Slovenije bi se u Austriji spaljivao po ceni od 54 evra za tonu, a ta cena bi bila pokrivena energijom koja se dobija iz tako spaljenog otpada, tako da bi Ljubljana platila samo prevoz, prenela je novinska agencija FENA.

Prestonica Slovenije ima problem s plastičnim otpadom jer se pokazalo da građani ne žele izgradnju spalionice koja je planirana pre više godina. Najbliža spalionica nalazi se u Celju, ali ona posluje na profitnoj osnovi pa bi takav način rešavanja komunalnog problema bio preskup.

Aranžman koji tek treba da odobri Ministarstvo za okolinu odnosi se na 8.000 tona plastičnog otpada godišnje.

Nevladino udruženje “Ekolozi bez granica” protivi se takvom rešenju jer je Ljubljana uključena u medjunarodni program “Zero Waste” koji okuplja gradove čiji je cilj da sav otpadni materijal ponovo iskoriste ili recikliraju. Iz slovenačkog ogranka tog medjunarodnog udruženja su upozorili da bi Ljubljana, u slučaju odvoženja otpada na spaljivanje u Austriju, mogla izgubiti taj status.

Ljubljana je bila Evropska zelena prestonica za 2016. godinu zbog svojih napora i posvećenosti unapređenju urbane životne sredine i podizanja svesti o potrebi ekoloških promena na nivou grada.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.