Otpad

Plastični otpad iz Ljubljane spaljivaće se u Beču

plasticni otpad

Photo: Pixabay

Objavljeno

31.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Plastični otpad iz Ljubljane i okoline prevoziće se u Beč i neprofitno spaljivati u jednoj od tri bečke spalionice, u sklopu saradnje ta dva pobratimljena grada, potvrdilo je ljubljansko komunalno preduzeće „Snaga“.

Prema aranžmanu Ljubljane i Beča, plastični otpad iz Slovenije bi se u Austriji spaljivao po ceni od 54 evra za tonu, a ta cena bi bila pokrivena energijom koja se dobija iz tako spaljenog otpada, tako da bi Ljubljana platila samo prevoz, prenela je novinska agencija FENA.

Prestonica Slovenije ima problem s plastičnim otpadom jer se pokazalo da građani ne žele izgradnju spalionice koja je planirana pre više godina. Najbliža spalionica nalazi se u Celju, ali ona posluje na profitnoj osnovi pa bi takav način rešavanja komunalnog problema bio preskup.

Aranžman koji tek treba da odobri Ministarstvo za okolinu odnosi se na 8.000 tona plastičnog otpada godišnje.

Nevladino udruženje „Ekolozi bez granica“ protivi se takvom rešenju jer je Ljubljana uključena u medjunarodni program „Zero Waste“ koji okuplja gradove čiji je cilj da sav otpadni materijal ponovo iskoriste ili recikliraju. Iz slovenačkog ogranka tog medjunarodnog udruženja su upozorili da bi Ljubljana, u slučaju odvoženja otpada na spaljivanje u Austriju, mogla izgubiti taj status.

Ljubljana je bila Evropska zelena prestonica za 2016. godinu zbog svojih napora i posvećenosti unapređenju urbane životne sredine i podizanja svesti o potrebi ekoloških promena na nivou grada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija program razvoja cirkularne ekonomije 2024 Crna Gora Nacrt Nacionalne strategije tranzicije 2030

Srbija usvojila program razvoja cirkularne ekonomije, Crna Gora razmatra nacrt strategije

31. januar 2017. - Vlada Srbije je usvojila program razvoja cirkularne ekonomije do 2024. godine, a Crna Gora predstavila Nacrt Nacionalne strategije cirkularne tranzicije do 2030. godine

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

31. januar 2017. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

31. januar 2017. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

31. januar 2017. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama