Električna energija

Petrović: EPCG i ERS planiraju formiranje zajedničke kompanije

luka petrovic djukanovic ers epcg zajednicka firma investicije

Foto: ERS

Objavljeno

11.03.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2024.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske i Elektroprivreda Crne Gore nameravaju da osnuju zajedničku firmu za investicije, izjavio je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Uprave elektroprivreda Republike Srpske i Crne Gore inicirale su, kako je rekao Luka Petrović, formiranje zajedničke kompanije sa sedištem u Trebinju kako bi pokušali da rade na novim invesicijama. To će, kako je istakao, za građane značiti povoljnije cene električne energije.

Petrović je naveo da bi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u toj zajedničkoj kompanija bila vlasnik 51 odsto akcija, a Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) 49 odsto.

Na taj način dve kompanije žele da pokušaju da rade na investicijama u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, rekao je Petrović za ATV, prenela je Srna.

Inače, on se 5. marta u Banja Luci sastao sa Milutinom Đukanovićem, predsednikom Odbora direktora EPCG, a onda su dva dana kasnije zajedno učestvovali i na sastanku ministara energetike i rudarstva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Crna Gora bi mogla da se priključi projektu Gornja Drina

Posle sastanka u Banja Luci ERS je saopštio da su Đukanović i Petrović razgovarali o mogućnostima saradnje na izgradnji zajedničkih energetskih objekata iz obnovljivih izvora energije, o boljem iskorišćenju Bilećkog jezera, te izgradnji hidroelektrane Buk Bijela.

Ideja je da se prave zajednički projekti, poput boljeg iskorišćavanja voda Bilećkog jezera, izgradnje solarnih elektrana na tom jezeru, kao i da se aktuelizuje visoka Buk Bijela, čime bi se dobile dodatne koristi za hidroenergetski sistem Gornja Drina“, rekao je Petrović.

Projekat Gornja Drina obuhvata hidroelektrane Buk Bijela, Foča i Paunci

Projekat Gornja Drina obuhvata hidroelektrane Buk Bijela, Foča i Paunci, a grade ga Elektroprivreda Srbije (EPS) i ERS 49 odsto, dok bi, kako je Petrović naveo, Crna Gora imala korist jer bi se sa velikom akumulacijom ušlo i u njenu teritoriju, ali ne i u kanjon Tare.

Petrović je naveo da ERS ne može odustati od energije proizvedene u termoelektranama jer je to bazna energija, ali da će se stanje poboljšati ako se zajedničkim investicijama zbratimimo i sa Srbijom i sa Crnom Gorom.

Inače, na pomenutom sastanku u Beogradu Crna Gora, Srbija i Republika Srpska dogovorile su se da zajednički razvijaju projekte u energetici, kao što su hidroelektrane i prenosna mreža, kao i da ubrzaju rešavanje postojećih sporova u sektoru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

11. mart 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

11. mart 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

11. mart 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

11. mart 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost