Električna energija

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

Foto: EPCG

Objavljeno

24.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore dobila je novi Odbor direktora na čijem čelu je reizabran Milutin Đukanović.

U odnosu na stari sastav, Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) sada ima pet novih članova.

U Nikšiću je održana XXVIII vanredna Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore kojom je predsedavao izvršni direktor Ivan Bulatović i na kojoj su donete odluke o razrešenju dosadašnjih i imenovanju novih članova Odbora direktora, saopštila je EPCG.

Novi saziv Odbora direktora čine Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović, Zoran Miljanić, Vladimir Katić, Jovica Milanović i Simo Jokić.

Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju, navela je EPCG.

Osim njega novi-stari član Odbora direktora je i Tahir Đonbaljaj.

Đukanović: Najvažnije je da kompanija nastavi da posluje uspešno

Milutin Đukanović izjavio je za Balkan Green Energy News da se Odbor direktora EPCG, shodno činjenici da je reč o akcionarskom društvu, a u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Statutu Društva, bira na redovnoj ili vanrednoj Skupštini akcionara.

„Budući da je država većinski akcionar, sa više od 98 odsto učešća, jasno je da, shodno promjenama u Vladi Crne Gore, većinski akcionar želi da u Odboru direktora ima predstavnike za koje cijeni da će na najbolji način reprezentovati stratešku orijentaciju Vlade. S tim u vezi, novoizabrani članovi OD imaju ovlašćenje i obavezu da, djelujući u skladu sa zakonskim regulativama i kompanijskim procedurama, doprinesu razvoju kompanije“, rekao je on.

Đukanović je naglasio da je to redovan postupak i u tome EPCG ne vidi ništa sporno. Najvažnije je, kako je dodao, da kompanija nastavi da posluje uspešno i da doprinese tome da Crna Gora u perspektivi bude energetski nezavisna.

epcg novi odbor direktora djukanovic bulatovic
Foto: EPCG

EPCG: Pobeda struke

EPCG je ranije saopštila da je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva, predložio tri kandidata za članove Odbora direktora EPCG: prof. dr Jovicu Milanovića, dekana Elektrotehničkog fakulteta u Mančesteru, prof. dr Vladimira Katića, profesora Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i prof. dr Zorana Miljanića, profesora na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici.

Impresivne biografije predloženih kandidata otvaraju novo poglavlje u razvoju najveće državne kompanije, u skladu sa obećanjem ministra Mujovića da će u odborima direktora energetskih kompanija pobediti stručne reference i profesionalno iskustvo, navela je EPCG.

Jovica Milanović je, kako se ističe, počasni profesor Univerziteta u Kvinslednu, Australija, i gostujući profesor Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu. Osim, kako kaže EPCG, impresivnog  akademskog rada, napisanih više od 620 publikacija, bio je konsultant na brojnim projektima u oblasti industrijskog razvoja i član savetodavnih tela međunarodnih kompanija.

Svojim stručim refencama i znanjem učestvovao je u obezbeđivanju grantova većih od 83 miliona funti, saopštila je EPCG, i dodala da bogato međunarodno i regionalno iskustvo u razvoju energetskih sistema predstavlja resurs koji će doprineti razvoju EPCG.

Prof. dr Vladimir Katić je, kako ističe kompanija, utemeljivač snažnog FTN-a u Novom Sadu, koji se tretira kao najbolji tehnički fakultet u regionu.

„Napravio je prvu solarnu elektranu u Srbiji i kreirao atlas vjetrova u Srbiji. Bio je nosilac ili saradnik na 15 međunarodnih i 50 domaćih naučnih projekata ili studija. Najpoznatije stručne studije su mu vezane za istraživanje kvaliteta električne energije“, saopštila je EPCG.

Prof. dr Zoran Miljanić, smatra se, kako navodi EPCG, jednim od najvećih crnogorskih stručnjaka u oblasti elektroenergetskih sistema, sa ogromnim brojem realizovanih projekata u oblasti prenosne i distributivne mreže, i priključenja obnovljivih izvora energije i analiza njihovih uticaja na mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

24. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

24. februar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

24. februar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

24. februar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače