OIE

Ogroman rast prihoda u sektoru obnovljivih izvora u članicama EU iz regiona

rast-prihoda-obnovljivi-izvori

Foto: winterseitler from Pixabay

Objavljeno

02.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Obnovljivi izvori poslednjih godina beleže najveći rast prihoda od svih segmenata energetike u pet članica EU u regionu Jugoistočne Evrope. Ukupni poslovni prihodi i neto dobit u ovom segmentu skočili su 2021. godine za po 30% u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izveštaju firme SeeNext, koja se bavi analizom poslovnih podataka.

Ukupan instalisani kapacitet postojenja na obnovljive izvore u ovih pet zemalja – Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Grčkoj i Sloveniji – porastao je za 3,6% u periodu od 2019. do 2021. godine, na 32.169 MW. Solar i vetar su imali najveće stope rasta, od 8,1% i 7,2%, pa je ukupan kapacitet solarnih elektrana na kraju 2021. iznosio 9,165 MW, a vetroparkova 6,589 MW.

Solar i vetar su imali najveće stope rasta kapaciteta

Iako je u posmatranom periodu doživela stagnaciju, hidroenergija je na kraju 2021. činila više od polovine ukupnih obnovljivih kapaciteta u regionu, sa ukupno 17.015 MW. Ukupan kapacitet elektrana na biomasu i biogas je iznosio 525 MW, a postrojenja na geotermalnu energiju 10 MW.

Izveštajem je obuhvaćeno preko 2.500 kompanija u pet zemalja

U izveštaju je analizirano poslovanje ukupno 2.567 kompanija u celom segmentu obnovljivih izvora energije, od onih koje se bave upravljanjem i održavanjem elektrana, do onih koje takva postrojenja projektuju i grade, kao i proizvođače baterija, motora, vetroturbina i druge opreme za elektrane na obnovljivu energiju.

Skoro 1.500 kompanija upravljaju vetroparkovima ili solarnim elektranama

Njihova ukupna neto dobit u 2021. godini je iznosila 1,7 milijardi evra, a poslovni prihodi 12,9 milijardi evra. Ogroman deo kompanija obuhvaćenih izveštajem, njih čak 1.489, su operatori solarnih ili vetroelektrana.

Bugarska i Rumunija su imale najveći rast prihoda u sektoru obnovljivih izvora

Bugarska je 2021. imala najveći rast prihoda u sektoru obnovljivih izvora, od 44%, dok je Rumunija zabeležila skok od 41%. Međutim, rumunske kompanije su generisale više od polovine ukupnih poslovnih prihoda u regionu, ili oko 6,6 milijardi evra.

Italija je vodeći strani investitor u obnovljive izvore u regionu

Na kraju 2022. godine, inostrane kompanije iz 41 zemlje su bile vlasnici oko 20% kompanija za obnovljive izvore u Jugoistočnoj Evropi. Vodeći strani investitor je Italija, čije firme poseduju 16% svih ovih kompanija u stranom vlasništvu, navodi SeeNext. Ostale zemlje sa značajnim prisustvom u sektoru obnovljivih izvora u regionu su Nemačka, Češka, Austrija, Kipar i Luksemburg.

Korporativni ugovori o otkupu struje mogli bi pokrivati 5 TWh godišnje

U izveštaju se navodi i da je ukupna godišnja potrošnja električne energije u regionu skoro 300 TWh, od čega oko 100 TWh ide na velike potrošače u privredi i industriji, koji su sve više zainteresovani za nabavku zelene energije za svoje poslovanje.

Kada bi se polovina njihove potrošnje pokrila kroz dugoročne korportivne ugovore o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, koji bi u proseku trajali 10 godina, tržište za ovakve ugovore u Jugoistočnoj Evropi bi dostiglo čak 5 TWh godišnje, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. mart 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. mart 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

2. mart 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

2. mart 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.