UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Mobilnost

Od 1. januara 2020. niži porez za hibridna vozila u Srbiji

Od-2020-nizi-porez-za-hibridna-vozila

Slika: Sednica Vlade Srbije (Vlada Srbije)

Objavljeno

22.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasnici hibridnih vozila odnosno vozila čiji je jedan od pogona električni, od 1. januara sledeće godine neće plaćati porez na upotrebu motornih vozila. Ova izmena predviđena je Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji je usvojila Vlada Srbije.

U obrazloženju novog propisa navodi se da se kao podsticaj unapređenju standarda u oblasti zaštite životne sredine, odnosno ekološki odgovornijem ponašanju, predlaže uvođenje poreskog oslobođenja na vozila čiji je jedan od pogona električni (hibridna vozila). Ovaj porez od ranije ne plaćaju vlasnici električnih vozila.

Porez od ranije ne plaćaju vlasnici električnih vozila

Trenutno, porez za hibridna vozila, kao i za ostala, zavisi od kubikaže i godine proizvodnje. Za vozilo sa 1.300 do 1.600 kubika proizvedeno od 2014. do 2019. je 5.570 dinara, a za vozilo sa 2.500 do 3.000 kubika, proizvedeno u istom periodu, je 114.350 dinara. Porez se plaća jednom godišnje.

Iako se uvođenjem poreskog oslobođenja za vozila čiji je jedan od pogona električni procenjuje ostvarivanje manje prihoda u budžetu od oko 14,5 miliona dinara, na ovaj način se podstiče ekološki odgovornije ponašanje, navodi se u obrazloženju Predloga zakona.

Vlasnici električnih i hibridnih vozila u EU imaju brojne povlastice

Inače, u zemljama EU vlasnici električnih i hibridnih vozila uživaju brojne povlastice, od oslobađanja od više vrsta poreza i taksi do subvencija za kupovinu, koje ukupno dostižu i nekoliko hiljada evra.

Vlada Srbije je obećala uvođenje podsticaja za električna vozila krajem 2017.

Uvođenje podsticaja za električna vozila jedna je od 13 mera definisanih u Programu za primenu Strategije razvoja energetike Republike Srbije za period do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, za period 2017. do 2023. godine. Program je krajem 2017. usvojila Vlada Srbije, ali ni posle dve godine nije poznato šta je urađeno na sprovođenju ove mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

Beograd subvencije kupovinu bicikala 5 000 dinara

Beograd spremio subvencije za kupovinu bicikala od po 5.000 dinara

14 June 2021 - Beograd izdvaja deset miliona dinara da podstakne kupovinu bicikala domaće proizvodnje. Konkurs bi trebalo da sprovede organizacija koja pobedi na tenderu.

Sisak dobija fabriku baterija za elektricne automobile

Sisak dobija fabriku baterija za električne automobile vrednu 220 miliona evra

25 May 2021 - Trenutno se ove baterije proizvode u samo pet fabrika u SAD i Aziji, a pogon u Hrvatskoj bi trebalo da se zove Sunceco Battery.

Rimac Automobili započeli projekat uvođenja električnih robotaksija u Zagrebu

24 May 2021 - Hrvatska firma obavlja pripreme za realizaciju projekta nove urbane mobilnost koji je vredan 450 miliona evra.