Mobilnost

Od 1. januara 2020. niži porez za hibridna vozila u Srbiji

Od-2020-nizi-porez-za-hibridna-vozila

Slika: Sednica Vlade Srbije (Vlada Srbije)

Objavljeno

22.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasnici hibridnih vozila odnosno vozila čiji je jedan od pogona električni, od 1. januara sledeće godine neće plaćati porez na upotrebu motornih vozila. Ova izmena predviđena je Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji je usvojila Vlada Srbije.

U obrazloženju novog propisa navodi se da se kao podsticaj unapređenju standarda u oblasti zaštite životne sredine, odnosno ekološki odgovornijem ponašanju, predlaže uvođenje poreskog oslobođenja na vozila čiji je jedan od pogona električni (hibridna vozila). Ovaj porez od ranije ne plaćaju vlasnici električnih vozila.

Porez od ranije ne plaćaju vlasnici električnih vozila

Trenutno, porez za hibridna vozila, kao i za ostala, zavisi od kubikaže i godine proizvodnje. Za vozilo sa 1.300 do 1.600 kubika proizvedeno od 2014. do 2019. je 5.570 dinara, a za vozilo sa 2.500 do 3.000 kubika, proizvedeno u istom periodu, je 114.350 dinara. Porez se plaća jednom godišnje.

Iako se uvođenjem poreskog oslobođenja za vozila čiji je jedan od pogona električni procenjuje ostvarivanje manje prihoda u budžetu od oko 14,5 miliona dinara, na ovaj način se podstiče ekološki odgovornije ponašanje, navodi se u obrazloženju Predloga zakona.

Vlasnici električnih i hibridnih vozila u EU imaju brojne povlastice

Inače, u zemljama EU vlasnici električnih i hibridnih vozila uživaju brojne povlastice, od oslobađanja od više vrsta poreza i taksi do subvencija za kupovinu, koje ukupno dostižu i nekoliko hiljada evra.

Vlada Srbije je obećala uvođenje podsticaja za električna vozila krajem 2017.

Uvođenje podsticaja za električna vozila jedna je od 13 mera definisanih u Programu za primenu Strategije razvoja energetike Republike Srbije za period do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, za period 2017. do 2023. godine. Program je krajem 2017. usvojila Vlada Srbije, ali ni posle dve godine nije poznato šta je urađeno na sprovođenju ove mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 септембра 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 септембра 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 августа 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award