Mobilnost

Vlada Srbije će razmotriti uvođenje podsticaja za električna vozila

Vlada Srbije cce razmotriti uvodjenje podsticaja za elektricna vozila

Photo: BGEN

Objavljeno

25.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije razmotriće uvođenje podsticaja za korišćenje električnih vozila. Osnivanje radne grupe sa ovim zadatkom planirano je za narednu godinu, a studija sa predlogom optimalnog rešenja trebalo bi da bude napisana do 2019. godine.

Uvođenje podsticaja je jedna od 13 mera definisanih u Programu za primenu Strategije razvoja energetike Republike Srbije za period do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, za period 2017. do 2023. godine, kako bi se postigli planirani ciljevi u oblasti obnovljivih izvora energije. Uredbu o Programu je nedavno usvojila Vlada Srbije.

Ovo je prvi put da se električna vozila pominju u strategijama Vlade Srbije koje se odnose na energetiku.

Korišćenje električnih vozila je navedeno u delu koji se bavi obnovljivim izvorima energije u sektoru saobraćaja.

„Osim biogoriva, stimulisanje upotrebe električnih vozila može značajno doprineti postizanju sektorskog cilja od 10 odsto, pa je potrebno razmotriti tu mogućnost“, piše u Programu.

Mera se zove „Razmatranje mogućnosti uvođenja podsticaja za upotrebu električnih vozila“, a cilj je smanjenje upotrebe fosilnih izvora energije u transportu. Aktivnost će sprovesti tri ministarstva Vlade Srbije – rudarstva i energetike, saobraćaja i finansija.

Pokazatelj ispunjenosti ove mere biće da do 2019. bude pripremljena studija sa predlogom optimalnog rešenja, koja može poslužiti kao osnov za izradu propisa.

Programom se predviđaju dve aktivnosti za uvođenje podsticaja za upotrebu električnih vozila.

Prva je uspostavljanje radne grupe sa zadatkom da se ispitaju mogućnosti, opravdanost i ograničenja podsticaja za korišćenje električnih vozila i razvije predlog konkretnog modela. Rok za ovu aktivnost je 2018.

Izrada studije sa predlogom optimalnog rešenja uklapanja potrošnje električnih vozila u dnevne dijagrame proizvodnje električne energije sa analizom efekata integracije električnog transporta u nacionalni energetski sistem koja može poslužiti kao osnov za uvođenje podsticaja i za izradu propisa, je druga aktivnost. Elektroprivreda Srbije (EPS), kao operator distributivnog sistema, mora ovo da uradi do 2019. godine.

Inače, podsticaji za električna vozila su retki u regionu. Albanija, Kosovo*, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora ih nemaju, dok ih sve okolne države članice EU, osim Hrvatske, imaju.

Prvi punjači instalirani u julu

Prvi punjač za električna vozila na autoputu u Srbiji otvoren je na naplatnoj rampi Preševo, na granici sa Makedonijom u julu. Srpska prestonica Beograd, istog meseca, instalirala je šest punjača na javnom parkingu na Obilićevom vencu.

U aprilu je Mašinski fakultet u Beogradu pustio u rad superbrzi punjač za električne automobile u okviru evropskog projekta Green Balkanika. Projekat treba da obezbedi neophodnu infrastrukturu za električna vozila na putu dugačkom 2.000 kilometara, od Minhena, preko Salzburga, Ljubljane, Zagreba, Beograda, Skoplja, Podgorice, Tirane do Dubrovnika, Splita i Zadra sve do Kopra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

25. decembar 2017. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

25. decembar 2017. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

25. decembar 2017. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

25. decembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane