OIE

Novi Pazar prebacio toplanu sa mazuta na biomasu

nova toplana novi pazar biomasa mazut dekarbonizacija

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

18.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Novi Pazar dobio je danas novu toplanu na biomasu koja je zamenila staro postrojenje na mazut čime će ovaj grad dobiti čistiji vazduh i efikasnije grejanje. Inače, Novi Pazar je bio među tri grada koja su u 2021. godini imala najzagađeniji vazduh u Srbiji.

Prebacivanje novopazarske toplane sa mazuta na biomasu je investicija vredna sedam miliona evra i deo je projekta Promocija obnovljivih izvora energije – Razvoj tržišta biomase u Srbiji, koji je procenjen na 108 miliona evra.

Projekat sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike, nemačka banka KfW i švajcarski Državni sekretarijat za privredne poslove (SECO). Projekat, koji je započeo sredinom 2017, podrazumeva dekarbonizaciju deset toplana i njihovo prebacivanje sa fosilnih goriva na biomasu.

Novi Pazar je treći grad koji je dobio novu toplanu, posle Malog Zvornika i Priboja.

Toplana ima tri kotla, jedan na biomasu snage osam megavata i dva pomoćna, snage 4,5 MW i 7 MW, koji će raditi na prirodni gas, preneo je Sandžakpress.

Toplana će povećati kapacitet sa 100.000 na 240.000 kvadrata

U sklopu investicije instalirano je 1.800 metra nove toplovodne mreže i modernizovano 700 metara postojeće. Zahvaljujući ovom ulaganja kapacitet toplane za grejanje stambenog i poslovnog prostora uvećan je sa 100.000 na 240.000 kvadrata. Glavni izvođač radova bila je austrijska kompanija Urbas, a podizvođač Iskop gradnja.

Toplana je, u suštini, izmeštena iz centra grada i izgrađena je u kompleksu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata „Raška“.

Mihajlović: drastično smanjeni gubici na toplovodu

nova toplana novi pazar biomasa mazut dekarbonizacija zorana

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da će nova toplana značiti efikasnije grejanje tokom 24 časa, čistiji vazduh i uštede.

Ona je naglasila da gubici na toplovodu smanjeni sa 20-22 odsto na ispod osam procenata.

Emisije sumpor-dioksida biće nula, a emisije ugljen-dioksida biće smanjene 87 odsto, naglasila je ona, i dodala da je plan da grad dobije još jednu toplanu.

Švajcarska je podržala gradnju toplane sa milion evra

Ričard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, koja je podržala ovaj projekat sa više od milion evra, rekao je da će Švajcarska nastaviti da podržava projekte koje Ministarstvo realizuje sa ciljem dekarbonizacije privrede, unapređenja životne sredine i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, istakla je da je saradnja dve zemlje postala jača oktobra prošle godine kada je potpisivano klimatsko partnerstvo, koje je okvir za zajednički rad na pravednoj energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Počela javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040.

18. oktobar 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

18. oktobar 2022. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

18. oktobar 2022. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

18. oktobar 2022. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja