OIE

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Cornell Frühauf from Pixabay

Objavljeno

21.07.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Državna energetska kompanija ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i svoj projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji.

Nakon što je razvojna banka Nemačke KfW odobrila Severnoj Makedoniji bespovratnih 2,4 miliona evra za izradu studija izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu za sisteme za proizvodnju zelene energije, Elektrani na Severna Makedonija (ESM) su objavile poziv za konsultante na projektima dve solarne i jedne vetroelektrane.

Taj proizvođač struje u državnom vlasništvu saopštio je da namerava da izgradi fotonaponska postrojenja od po 60 i 100 megavata u okolini Bitolja na jugozapadu zemlje, a da se zadatak izrada studija izvodljivosti.

Po ranijim najavama, ESM će u Bitolju postaviti i solarni termalni sistem za grejanje

ESM radi na zameni svoje termoelektrane od 650 megavata i rudnika uglja u tom kraju gasom i obnovljivim izvorima energije, uz ambiciju da najkasnije 2027. prestane da upotrebljava to fosilno gorivo. Po ranijim najavama, ESM će u Bitolju postaviti i solarni termalni sistem za grejanje.

Ugovor za solarne projekte u Bitolju trajaće do 15 meseci

Konsultantska firma će kupiti i instalirati opremu za merenje solarne energije i upravljati njome i održavati je šest do 12 meseci da bi omogućila verifikaciju takozvane prethodne studije izvodljivosti. Nakon KfW-ovog odobrenja, ESM će nastaviti monitoring, stoji u dokumentaciji.

Odabrana kompanija imaće zadatak da izvede kompletnu analizu solarnog resursa i proceni energetski učinak, uz pregled raspoložive tehnologije, procenu troškova i uticaja na životnu sredinu i društvo te druge obaveze, saopštila je energetska kompanija. Dodala je da će ugovor dodeliti do kraja septembra, a da će celo angažovanje trajati 12 do 15 meseci.

ESM: Rok za Miravce je 28. jul

Rok za iskazivanje interesovanja za Bitolj je 26. jul. Prednost će imati konsultantske firme s iskustvom u radu u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, na Kosovu*, u Hrvatskoj, Sloveniji, Ukrajini, Gruziji i Jermeniji, navodi ESM.

Plan je da se kapacitet vetroelektrane Miravci udvostruči kada bude završena prva faza

Što se tiče konsultanta za projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji, u blizini granice sa Grčkom, lista zemalja za reference je ista osim što isključuje Sloveniju, a rok je 28. jul. Generalni direktor ESM-a Vasko Kovačevski izjavio je prošle godine da će po izgradnji pogona biti instalirano još 50 megavata.

Studija izvodljivosti uključuje monitoring ptica, šišmiša

Predviđena godišnja proizvodnja prvog segmenta je 150 gigavat-sati. Projekat je na državnom zemljištu u južnom delu Demirkapijske klisure, na nadmorskoj visini između 390 i 700 metara. Iz ranijih etapa projekta dostupne su preliminarne studije i dokumenti.

Konsultantska firma će kupiti i postaviti merne tornjeve od najmanje 120 metara i upravljati njima i održavati ih najmanje godinu dana. Zatim će ih preuzeti ESM. Odabrana kompanija će izraditi kompletnu procenu uticaja na životnu sredinu i društvo, pratiti kretanje šišmiša i migracije ptica i obavljati druge zadatke, kako se navodi u zaduženjima.

ESM je saopštio da ugovor planira da dodeli u prvom tromesečju sledeće godine, a da je period angažovanja procenjen na 18 meseci.

Kompanije mogu da se prijave preko platformi GTAI (Germany Trade & Invest) i TED (Tenders Electronic Daily).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

21. jul 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

21. jul 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

21. jul 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

21. jul 2021. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.