Životna sredina

NLB Komercijalna banka donira dva tečna drveta za prečišćavanje vazduha najzagađenijim opštinama

NLB Komercijalna banka tecna drveta Liquid 3 preciscavanje vazduha

Foto: NLB Komercijalna banka

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

NLB Komercijalna banka je obećala da će donirati dva uređaja Liquid 3. Popularno nazvano tečno drvo, to je jedinstveni urbani foto-bioreaktor za prečišćavanje vazduha.

Po jedno tečno drvo dobiće dve opštine u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom, saopšteno je. Biće izabrane prema nekoliko kriterijuma: zagađenosti, industrijskoj aktivnosti, intenzitetu saobraćaja, daljinskom grejanju, odsustvu uslova za pošumljavanje, kažu u banci.

Liquid 3 je urbani foto-bioreaktor koji služi za prečišćavanje vazduha, ali i kao klupa, punjač za telefon i noćno svetlo. Prvo tečno drvo postavljeno je u Beogradu ispred zgrade Opštine Stari grad u septembru 2021. godine.

Mikroalge vredno rade na proizvodnji kiseonika

Ivan Spasojević, biofizičar i koordinator projekta Liquid 3 sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja, objasnio je ranije za Balkan Green Energy News svrhu i način funkcionisanja tečnog drveta.

Sve je počelo apelom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP Srbija) za hvatanje ukoštac sa zagađenjem vazduha. Liquid 3 se sastoji od staklenog rezervoara napunjenog sa 600 litara vode, mikroalgi i solarnog panela, koji snabdeva električnom energijom malu pumpu.

Pumpa dovodi vazduh u rezervoar kroz rupice. Mikroalge vrše fotosintezu i pretvaraju vodu i ugljen-dioksid u kiseonik, koji se oslobađa u atmosferu. Iz procesa se dobija i biomasa.

Liquid 3 izdvaja teške metale iz vazduha

Jedna od prednosti tečnog drveta je njegova veća otpornost na teške metale, od kojih može da očisti od 300 do 3.000 kubnih metara vazduha. Mikroskopska prašina tipa PM je nosilac takvih supstanci. Većina smrtnih slučajeva od zagađenja vazduha u Srbiji pripisuje se povišenim nivoima PM čestica.

Cilj projekta jeste da se vazduh očisti u centru grada gde nema mesta za drveće i da se pokrije zimski period, kada listopadno drveće ne vezuje CO2.

Kako je banka navela, donacija će biti vredna skoro šest miliona dinara i deo je šire regionalne akcije, koju će preduzeti sve članice NLB grupe kako bi podržale različita udruženja, humanitarne organizacije i ugrožene grupe. Akcija je vredna gotovo 59 miliona dinara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

10. januar 2023. - Kompanija namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim pogonima

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

10. januar 2023. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

10. januar 2023. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Svetski dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

Međunarodni dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

10. januar 2023. - Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishrane do očuvanja i zaštite životne sredine