Životna sredina

NLB Komercijalna banka donira dva tečna drveta za prečišćavanje vazduha najzagađenijim opštinama

NLB Komercijalna banka tecna drveta Liquid 3 preciscavanje vazduha

Foto: NLB Komercijalna banka

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

NLB Komercijalna banka je obećala da će donirati dva uređaja Liquid 3. Popularno nazvano tečno drvo, to je jedinstveni urbani foto-bioreaktor za prečišćavanje vazduha.

Po jedno tečno drvo dobiće dve opštine u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom, saopšteno je. Biće izabrane prema nekoliko kriterijuma: zagađenosti, industrijskoj aktivnosti, intenzitetu saobraćaja, daljinskom grejanju, odsustvu uslova za pošumljavanje, kažu u banci.

Liquid 3 je urbani foto-bioreaktor koji služi za prečišćavanje vazduha, ali i kao klupa, punjač za telefon i noćno svetlo. Prvo tečno drvo postavljeno je u Beogradu ispred zgrade Opštine Stari grad u septembru 2021. godine.

Mikroalge vredno rade na proizvodnji kiseonika

Ivan Spasojević, biofizičar i koordinator projekta Liquid 3 sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja, objasnio je ranije za Balkan Green Energy News svrhu i način funkcionisanja tečnog drveta.

Sve je počelo apelom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP Srbija) za hvatanje ukoštac sa zagađenjem vazduha. Liquid 3 se sastoji od staklenog rezervoara napunjenog sa 600 litara vode, mikroalgi i solarnog panela, koji snabdeva električnom energijom malu pumpu.

Pumpa dovodi vazduh u rezervoar kroz rupice. Mikroalge vrše fotosintezu i pretvaraju vodu i ugljen-dioksid u kiseonik, koji se oslobađa u atmosferu. Iz procesa se dobija i biomasa.

Liquid 3 izdvaja teške metale iz vazduha

Jedna od prednosti tečnog drveta je njegova veća otpornost na teške metale, od kojih može da očisti od 300 do 3.000 kubnih metara vazduha. Mikroskopska prašina tipa PM je nosilac takvih supstanci. Većina smrtnih slučajeva od zagađenja vazduha u Srbiji pripisuje se povišenim nivoima PM čestica.

Cilj projekta jeste da se vazduh očisti u centru grada gde nema mesta za drveće i da se pokrije zimski period, kada listopadno drveće ne vezuje CO2.

Kako je banka navela, donacija će biti vredna skoro šest miliona dinara i deo je šire regionalne akcije, koju će preduzeti sve članice NLB grupe kako bi podržale različita udruženja, humanitarne organizacije i ugrožene grupe. Akcija je vredna gotovo 59 miliona dinara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

10. januar 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

10. januar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

10. januar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

10. januar 2023. - Novom Pazaru i Strumici, ovogodišnjim prvacima u dostizanju zakonskog limita od 35 dana sa koncentaracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona