OIE

NIS instalirao solarne panele na osam benzinskih stanica

NIS solarni paneli pumpe prozjumeri

Foto: NIS

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftna industrija Srbije pokrenula je pilot-projekat instalacije solarnih elektrana koji u prvoj fazi podrazumeva postavljanje solarnih panela na osam benzinskih stanica. Vrednost projekta procenjena je na 22 miliona dinara.

Otvaranjem solarne elektrane, snage 25 kilovata (kW), na benzinskoj stanici Stari Banovci na autoputu Beograd-Novi Sad, NIS je postao treća firma u Srbiji koja je prozjumer ili kupac-proizvođač električne energije. NIS je za projekat projektovanja i izgradnje solarne elektrane  angažovao domaću kompaniju Green Energy 360.

Procena je da će NIS na osam lokacija ostvariti godišnju ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 megavat-sati (MWh), uz isporuku oko 40 MWh u distributivnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisija ugljen-dioksida od 375 tona, navela je naftna kompanija.

NIS će godišnje uštedeti 300 megavat-sati energije

Kompanija se na ovaj korak odlučila, kako je saopštila, vodeći se principima održivog razvoja, kao i ciljevima korporativne zelene agende, koja podrazumeva ulaganje u obnovljive izvore energije u cilju smanjenja emisija ugljen-dioksida i globalnog zagrevanja.

Solarni paneli postavljeni su i na Gazprom benzinskim stanicama Krnješevci, Novi Beograd (bivša Dejton), Preljina 2, Velika Plana-autoput, Kragujevac 7 – Elektrošumadija, Blok 45, kao i NIS Petrol pumpi Gornji Milanovac 2.

NIS razmatra instalaciju solarnih elektrana u pančevačkoj rafineriji, na poslovnim objektima i skladištima

NIS, kako je navedeno, razmatra instalaciju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu, kao i u u skladištu derivata nafte u Novom Sadu.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, prisustvovala je otvaranju prve solarne elektrane na pumpi Stari Banovci i izjavila da je ovo primer kako firme u Srbiji mogu da obezbede energetsku dovoljnost, a NIS će samo na ovoj stanici ostvariti uštede od 15 odsto.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da kompanija postavljanjem solarnih elektrana nastavlja da sprovodi svoju zelenu agendu i ulaže u obnovljive izvore energije.

Komatović, Green Energy 360: posle pet godina struja besplatna

NIS solarni paneli pumpe prozjumeri green energy 360 komatovic

Vladan Komatović, generalni direktor kompanije Green Energy 360, izjavio je da im je čast da su partner kompanije kao što je NIS. On je naveo da je benzinska stanica Stari Banovci jedna od maloprodajnih objekata NIS-a koja je počela da radi u sistemu prozjumera, i da je reč o pilot projektu koji predviđa izgradnju osam fotonaponskih solarnih elektrana.

„Cena energije na svetskom tržištu raste, što je idealan trenutak da kompanije postavljaju solarne elektrane i počnu da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe,“ naveo je Komatović i dodao da ne samo da je tehnologija jeftinija, već i da je kompletiran i zakonski okvir za ovakav poduhvat.

Komatović je rekao da se sve veći broj kompanija u Srbiji odlučuje da gradi solarne elektrane i dodao da je period isprativosti oko pet godina, nakon čega se dobija besplatna energija tokom čitavog radnog veka solarne elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

31. maj 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

31. maj 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

31. maj 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

31. maj 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji