OIE

NIS instalirao solarne panele na osam benzinskih stanica

NIS solarni paneli pumpe prozjumeri

Foto: NIS

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftna industrija Srbije pokrenula je pilot-projekat instalacije solarnih elektrana koji u prvoj fazi podrazumeva postavljanje solarnih panela na osam benzinskih stanica. Vrednost projekta procenjena je na 22 miliona dinara.

Otvaranjem solarne elektrane, snage 25 kilovata (kW), na benzinskoj stanici Stari Banovci na autoputu Beograd-Novi Sad, NIS je postao treća firma u Srbiji koja je prozjumer ili kupac-proizvođač električne energije. NIS je za projekat projektovanja i izgradnje solarne elektrane  angažovao domaću kompaniju Green Energy 360.

Procena je da će NIS na osam lokacija ostvariti godišnju ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 megavat-sati (MWh), uz isporuku oko 40 MWh u distributivnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisija ugljen-dioksida od 375 tona, navela je naftna kompanija.

NIS će godišnje uštedeti 300 megavat-sati energije

Kompanija se na ovaj korak odlučila, kako je saopštila, vodeći se principima održivog razvoja, kao i ciljevima korporativne zelene agende, koja podrazumeva ulaganje u obnovljive izvore energije u cilju smanjenja emisija ugljen-dioksida i globalnog zagrevanja.

Solarni paneli postavljeni su i na Gazprom benzinskim stanicama Krnješevci, Novi Beograd (bivša Dejton), Preljina 2, Velika Plana-autoput, Kragujevac 7 – Elektrošumadija, Blok 45, kao i NIS Petrol pumpi Gornji Milanovac 2.

NIS razmatra instalaciju solarnih elektrana u pančevačkoj rafineriji, na poslovnim objektima i skladištima

NIS, kako je navedeno, razmatra instalaciju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu, kao i u u skladištu derivata nafte u Novom Sadu.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, prisustvovala je otvaranju prve solarne elektrane na pumpi Stari Banovci i izjavila da je ovo primer kako firme u Srbiji mogu da obezbede energetsku dovoljnost, a NIS će samo na ovoj stanici ostvariti uštede od 15 odsto.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da kompanija postavljanjem solarnih elektrana nastavlja da sprovodi svoju zelenu agendu i ulaže u obnovljive izvore energije.

Komatović, Green Energy 360: posle pet godina struja besplatna

NIS solarni paneli pumpe prozjumeri green energy 360 komatovic

Vladan Komatović, generalni direktor kompanije Green Energy 360, izjavio je da im je čast da su partner kompanije kao što je NIS. On je naveo da je benzinska stanica Stari Banovci jedna od maloprodajnih objekata NIS-a koja je počela da radi u sistemu prozjumera, i da je reč o pilot projektu koji predviđa izgradnju osam fotonaponskih solarnih elektrana.

„Cena energije na svetskom tržištu raste, što je idealan trenutak da kompanije postavljaju solarne elektrane i počnu da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe,“ naveo je Komatović i dodao da ne samo da je tehnologija jeftinija, već i da je kompletiran i zakonski okvir za ovakav poduhvat.

Komatović je rekao da se sve veći broj kompanija u Srbiji odlučuje da gradi solarne elektrane i dodao da je period isprativosti oko pet godina, nakon čega se dobija besplatna energija tokom čitavog radnog veka solarne elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem struje

31. maj 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

31. maj 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

31. maj 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

31. maj 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje