OIE

Nemačkoj potrebno 100.000 radnika za solarnu industriju

Nemačkoj potrebno 100.000 radnika za solarnu industriju

Foto: stanthonys solar from Pixabay

Objavljeno

16.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačkoj će za ispunjenje ciljeva za povećanje korišćenja solarne energije biti potrebno još 100.000 radnika, pokazala je računica Nemačkog udruženja solarne industrije.

Ekspanzija instalacija solarnih panela širom sveta stavlja brojne države pred problem radne snage koja će taj posao obaviti. I region će vrlo brzo biti u sličnoj situaciji, s tim da bi dodatan problem mogao da bude odliv radne snage i to baš u zemlje kao što je Nemačka.

Nemačko udruženje solarnih industrija upozorava da nedostaju desetine hiljada zanatlija. Na kraja 2022. godine, kako pokazuju podaci ovog Udruženja, u industriji solara bilo je zaposleno 65 hiljada radnika. „Potrebno nam je još 100.000 radnika“, izjavio je izvršni direktor udruženja Karstn Kernih, preneo je nemački Manager Magazin.

Njegova ocena zasnovana je na cilju nemačke Vlade da povećava godišnje fotonaponske kapacitete za 26 gigavata do kraja 2026. To je tri puta više od onoga što je instalirano u 2022 – 7,4 GW, naveo je Kernih. Procena Udruženja je da će ove godine biti priključeno na mrežu 9-11 GW.

Obuke za solarne montere organizuju se širom regiona

Inače, broj radnika u industriji solarne energetike u Evropskoj uniji prošle godine je povećan 30 odsto i dostigao je 600.000, saopštilo je udruženje SolarPower Europe. Njegove procene govore da će do 2030. Evropi biti potrebno više od milion radnika kako bi se dostigli ambiciozni ciljevi za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Sve više solarnih panela instalira se i u regionu, pa se organizuju brojne obuke za solarne montere, za rad kod kuće, ali i u inostranstvu. Tako su nedavno održani novi treninzi u Srbiji, a agencija iz BiH raspisala je konkurs za posao montera solarnih panela u Nemačkoj.

I Novosadski Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama pruža priliku svim zainteresovanim licima da za 40 časova teorijskog i praktičnog rada steknu potrebne veštine za montiranje solarnih sistema. Ideja za uvođenje obuke je, kako kažu, nastala na osnovu zahteva poslodavaca jer je sve više građana i firmi koji žele da postanu prozjumeri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

16. jun 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

16. jun 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

16. jun 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

16. jun 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona