OIE

Nemačkoj potrebno 100.000 radnika za solarnu industriju

Nemačkoj potrebno 100.000 radnika za solarnu industriju

Foto: stanthonys solar from Pixabay

Objavljeno

16.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačkoj će za ispunjenje ciljeva za povećanje korišćenja solarne energije biti potrebno još 100.000 radnika, pokazala je računica Nemačkog udruženja solarne industrije.

Ekspanzija instalacija solarnih panela širom sveta stavlja brojne države pred problem radne snage koja će taj posao obaviti. I region će vrlo brzo biti u sličnoj situaciji, s tim da bi dodatan problem mogao da bude odliv radne snage i to baš u zemlje kao što je Nemačka.

Nemačko udruženje solarnih industrija upozorava da nedostaju desetine hiljada zanatlija. Na kraja 2022. godine, kako pokazuju podaci ovog Udruženja, u industriji solara bilo je zaposleno 65 hiljada radnika. „Potrebno nam je još 100.000 radnika“, izjavio je izvršni direktor udruženja Karstn Kernih, preneo je nemački Manager Magazin.

Njegova ocena zasnovana je na cilju nemačke Vlade da povećava godišnje fotonaponske kapacitete za 26 gigavata do kraja 2026. To je tri puta više od onoga što je instalirano u 2022 – 7,4 GW, naveo je Kernih. Procena Udruženja je da će ove godine biti priključeno na mrežu 9-11 GW.

Obuke za solarne montere organizuju se širom regiona

Inače, broj radnika u industriji solarne energetike u Evropskoj uniji prošle godine je povećan 30 odsto i dostigao je 600.000, saopštilo je udruženje SolarPower Europe. Njegove procene govore da će do 2030. Evropi biti potrebno više od milion radnika kako bi se dostigli ambiciozni ciljevi za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Sve više solarnih panela instalira se i u regionu, pa se organizuju brojne obuke za solarne montere, za rad kod kuće, ali i u inostranstvu. Tako su nedavno održani novi treninzi u Srbiji, a agencija iz BiH raspisala je konkurs za posao montera solarnih panela u Nemačkoj.

I Novosadski Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama pruža priliku svim zainteresovanim licima da za 40 časova teorijskog i praktičnog rada steknu potrebne veštine za montiranje solarnih sistema. Ideja za uvođenje obuke je, kako kažu, nastala na osnovu zahteva poslodavaca jer je sve više građana i firmi koji žele da postanu prozjumeri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

16. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji