GIZ

Prijavite se za novi ciklus obuke za solarne montere – broj mesta ograničen

Prijavite se za novi ciklus obuke za solarne montere – broj mesta ograničen

Foto: GIZ

Objavljeno

23.03.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

23.03.2023.

Država

Podeli

Danas je počeo drugi ciklus trodnevne obuke za montere solarnih fotonaponskih sistema, koju zajedno realizuju GIZ Srbija i firma Energy Net. Istovremeno, otvorene su prijave za treću obuku, koja će biti organizovana od 6. do 8. aprila.

Obuku pohađa 20 polaznika. Organizovana je uz podršku projekta ‘Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji’, kojeg GIZ sprovodi u okviru nemačke razvojne saradnje i u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije.

Besplatni kurs se odvija u školskom centru Energy Net akademije u Kaću. Svi učesnici dobijaju edukativne i radne materijale, hranu, osveženje i smeštaj. Za sve učesnike koji nisu iz Novog Sada i okoline obezbeđen je prevoz.

Rok za prijavu za sledeći ciklus obuke je 31. mart

Rok za prijavu za sledeći ciklus obuke je 31. mart. Prednost pri prijavljivanju imaće kandidati sa relevantnim radnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti elektrotehnike.

Miloš Milićević iz GIZ-a kaže da je interesovanje veliko. “Naporedo sa rastom interesovanja za proizvodnju električne iz solarne energije za sopstvene potrebe i ustupanje, u Srbiji postaje sve traženije zanimanje monter solarnih sistema. S obzirom na to da je reč o novoj i specifičnoj profesiji, potrebno je obučiti i osposobiti dovoljan broj ljudi koji će moći da odgovore na potrebe tržišta rada. Zato nas nije iznenadilo veliko interesovanje koje izazivaju obuke koje smo organizovali“, rekao je.

Dosad su održane dve obuke

Prva obuka za 18 osoba u oblasti stručnog osposobljavanja montera solarnih fotonaponskih sistema organizovana je krajem prošle godine, takođe u školskom centru Energy Net akademije u Kaću.

Drugu, u trajanju od dva dana, prošlo je 20 profesora stručnih predmeta obrazovnog profila elektrotehničar obnovljivih izvora energije iz 10 srednjih škola širom Srbije. Organizovalo ju je društvo za obnovljive izvore energije Srednje tehničke škole Mihajlo Pupin u Kuli.

Projekat ima za cilj da unapredi uslove za veću primenu obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije. Takođe, treba da doprinese primeni pristupa kupac-proizvođač u proizvodnji električne energije iz solarnih izvora.

Komentara: (2)
Zsolt / 30.03.2023.

Postovani, kako se moze prijaviti na obuku?
Da li na ovom linku: https://form.jotform.com/222905045809356
Jer kadgod se otvori, uvek dobijemu istu poruku, da nema slobodnih mesta….

Nenad / 02.04.2023.

Zeleo bi da radim taj poso

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prijavite se za novi ciklus obuke za solarne montere – broj mesta ograničen

Prijavite se za novi ciklus obuke za solarne montere – broj mesta ograničen

23. mart 2023. - U toku je druga obuka za solarne montere. Interesovanje za zanimanje budućnosti je veliko, te je GIZ otvorio prijave za treći ciklus.

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

23. mart 2023. - Drugi Solarni kamp za mlade lidere počeo je 13. marta. Polaznici u Sremskim Karlovcima uče o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

23. mart 2023. - Obuku za razvoj stručnih kadrova u oblasti solarne energije za profesore srednjih škola i instalatere solarnih panela sproveo je GIZ

GIZ obezbedio subvencije za postavljanje solarnih panela na dve kuce u Novom Pazaru prozjumeri

Zahvaljujući GIZ-u dva domaćinstva u Novom Pazaru dobiće solarne elektrane

23. mart 2023. - Vlasnici dve porodične kuće u Novom Pazaru dobiće sufinansiranje u iznosu od 50 odsto investicije za instaliranje solarnih panela