OIE

Prijavite se za obuku za veoma tražen posao – monter za solarne panele

obuka monteri solarnih panela giz

Foto: GIZ

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ Srbija i firma Energy Net pozivaju sve zainteresovane da se prijave za besplatnu obuku za montere solarnih fotonaponskih panela koja će se održati u Kaću od 23. do 25. marta.

Monter za solarne elektrane je u Evropi i svetu zanimanje budućnosti, a u Srbiji polako to postaje s obzirom da se instalacija solarnih panela zahuktava (Prva epizoda solarnig podkasta). Srbija je prve prozjumere dobila krajem aprila prošle godine, a od tada je instalirano više od hiljadu malih solarnih elektrana ili više od 30 hiljada solarnih panela.

Broj mesta za obuku za montere solarnh panela u Školskom centru Energy Net Akademije u Kaću je ograničen, a prijava je obavezna, saopštila je Nemačka razvoja agencija GIZ, i dodala da će prednost imati kandidati sa relevantnim iskustvom u radu i obrazovanjem u oblasti elektrotehnike.

Broj mesta na obuci je ograničen

Učešće u obuci je besplatno, a svim učesnicima su obezbeđeni edukativni i radni materijal, hrana i osveženje, kao i smeštaj i prevoz tokom trajanja obuke za učesnike koji nisu iz Novog Sada i bliže okoline.

Rok za prijavu je dok se ne popune mesta, a najkasnije do 21. marta u 16 sati, naveo je GIZ.

Ovo će ukupno biti treća besplatna obuka u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije.

Dosad je održana obuka za 20 profesora stručnih predmeta obrazovnog profila elektrotehničar obnovljivih izora energije iz 10 srednjih tehničkih škola širom Srbije i obuka za 18 osoba u oblasti stručnog znanja instalatera solarnih fotonaponskih sistema.

U GIZ-u kažu da su u narednom periodu planirani i dodatni ciklusi ovih obuka.

obuka monteri solarnih panela kac giz

Barmajer: cilj je da se olakša građanima da postanu kupci-proizvođači

Til Barmajer, vođa projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, kaže da efekte korišćenja fosilnih goriva možemo videti u svakodnevnom životu: „Vidimo porast temperatura, suše, zagađenje vazduha, i vidimo rast cena energije“.

Sve se svodi, prema njegovim rečima, na upotrebu goriva i uz pomoć obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti može se smanjiti zavisnost od tih goriva. Zato u okviru srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva, GIZ sprovodi projekat Nemačke saradnje kako bi pomogao Srbiji da bolje iskoristi svoj potencijal u upotrebi obnovljivih energija.

Građani će moći da nas siguran i pouzdan način proizvode struju za sopstvenu potrošnju

Projekat ima za cilj, ističe Barmajer, da olakša građanima da postanu kupci-proizvođači, da im omogući pristup svim relevantnim informacijama na ovu temu, i čitav proces učini pristupačnijim i sigurnijim.

„Dobar primer za to je edukacija i obuka koja se trenutno sprovodi za instalatere fotonaponskih sistema, a koja će pomoći građanima Srbije da na siguran i pouzdan način proizvode sopstvenu struju“, istakao je Barmajer.

Energy Net posluje više od 30 godina

Inače, firma Energy Net, kako navode u GIZ-u, kreira i sprovodi sveobuhvatna rešenja za efikasno korišćenje energije, u sektorima grejanja, hlađenja i ventilacije, i uređenje prostora.

Osnovana je kao porodična kompanija i posluje više od 30 godina. Trenutno zapošljava više od 200 ljudi, sarađuje sa oko 1.000 partnera i ima više zavisnih firmi, među kojima je i Energy Net Akademija, koja sprovodi programe edukacija i obuka.

Upravna zgrada kompanije u Novom Sadu jedinstven je primer energetski efikasnog poslovnog objekta opremljenog po LEED i WELL sertifikatima, kao i pametnim rešenjima, obezbeđujući komfor i funkcionalnost u skladu sa potrebama korisnika, dodaju u GIZ-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

15. mart 2023. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

15. mart 2023. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

15. mart 2023. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

15. mart 2023. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna