OIE

Prijavite se za obuku za veoma tražen posao – monter za solarne panele

obuka monteri solarnih panela giz

Foto: GIZ

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

GIZ Srbija i firma Energy Net pozivaju sve zainteresovane da se prijave za besplatnu obuku za montere solarnih fotonaponskih panela koja će se održati u Kaću od 23. do 25. marta.

Monter za solarne elektrane je u Evropi i svetu zanimanje budućnosti, a u Srbiji polako to postaje s obzirom da se instalacija solarnih panela zahuktava (Prva epizoda solarnog podkasta). Srbija je prve prozjumere dobila krajem aprila prošle godine, a od tada je instalirano više od hiljadu malih solarnih elektrana ili više od 30 hiljada solarnih panela.

Broj mesta za obuku za montere solarnh panela u Školskom centru Energy Net Akademije u Kaću je ograničen, a prijava je obavezna, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, i dodala da će prednost imati kandidati sa relevantnim iskustvom u radu i obrazovanjem u oblasti elektrotehnike.

Broj mesta na obuci je ograničen

Učešće u obuci je besplatno, a svim učesnicima su obezbeđeni edukativni i radni materijal, hrana i osveženje, kao i smeštaj i prevoz tokom trajanja obuke za učesnike koji nisu iz Novog Sada i bliže okoline.

Rok za prijavu je dok se ne popune mesta, a najkasnije do 21. marta u 16 sati, naveo je GIZ.

Ovo će ukupno biti treća besplatna obuka u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije.

Dosad je održana obuka za 20 profesora stručnih predmeta obrazovnog profila elektrotehničar obnovljivih izora energije iz 10 srednjih tehničkih škola širom Srbije i obuka za 18 osoba u oblasti stručnog znanja instalatera solarnih fotonaponskih sistema.

U GIZ-u kažu da su u narednom periodu planirani i dodatni ciklusi ovih obuka.

obuka monteri solarnih panela kac giz

Barmajer: cilj je da se olakša građanima da postanu kupci-proizvođači

Til Barmajer, vođa projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, kaže da efekte korišćenja fosilnih goriva možemo videti u svakodnevnom životu: „Vidimo porast temperatura, suše, zagađenje vazduha, i vidimo rast cena energije“.

Sve se svodi, prema njegovim rečima, na upotrebu goriva i uz pomoć obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti može se smanjiti zavisnost od tih goriva. Zato u okviru srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva, GIZ sprovodi projekat Nemačke saradnje kako bi pomogao Srbiji da bolje iskoristi svoj potencijal u upotrebi obnovljivih energija.

Građani će moći da nas siguran i pouzdan način proizvode struju za sopstvenu potrošnju

Projekat ima za cilj, ističe Barmajer, da olakša građanima da postanu kupci-proizvođači, da im omogući pristup svim relevantnim informacijama na ovu temu, i čitav proces učini pristupačnijim i sigurnijim.

„Dobar primer za to je edukacija i obuka koja se trenutno sprovodi za instalatere fotonaponskih sistema, a koja će pomoći građanima Srbije da na siguran i pouzdan način proizvode sopstvenu struju“, istakao je Barmajer.

Energy Net posluje više od 30 godina

Inače, firma Energy Net, kako navode u GIZ-u, kreira i sprovodi sveobuhvatna rešenja za efikasno korišćenje energije, u sektorima grejanja, hlađenja i ventilacije, i uređenje prostora.

Osnovana je kao porodična kompanija i posluje više od 30 godina. Trenutno zapošljava više od 200 ljudi, sarađuje sa oko 1.000 partnera i ima više zavisnih firmi, među kojima je i Energy Net Akademija, koja sprovodi programe edukacija i obuka.

Upravna zgrada kompanije u Novom Sadu jedinstven je primer energetski efikasnog poslovnog objekta opremljenog po LEED i WELL sertifikatima, kao i pametnim rešenjima, obezbeđujući komfor i funkcionalnost u skladu sa potrebama korisnika, dodaju u GIZ-u.

Komentara: (1)
Slavica / 07.06.2023.

Oduvek sam maštala o tome kako da sama proizveden struju,a sada vidim vas oglas radosno se prijavljujem za vašu obuku

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

15. mart 2023. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

15. mart 2023. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

15. mart 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

15. mart 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže