OIE

Prijavite se za obuku za veoma tražen posao – monter za solarne panele

obuka monteri solarnih panela giz

Foto: GIZ

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Podeli

GIZ Srbija i firma Energy Net pozivaju sve zainteresovane da se prijave za besplatnu obuku za montere solarnih fotonaponskih panela koja će se održati u Kaću od 23. do 25. marta.

Monter za solarne elektrane je u Evropi i svetu zanimanje budućnosti, a u Srbiji polako to postaje s obzirom da se instalacija solarnih panela zahuktava (Prva epizoda solarnog podkasta). Srbija je prve prozjumere dobila krajem aprila prošle godine, a od tada je instalirano više od hiljadu malih solarnih elektrana ili više od 30 hiljada solarnih panela.

Broj mesta za obuku za montere solarnh panela u Školskom centru Energy Net Akademije u Kaću je ograničen, a prijava je obavezna, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, i dodala da će prednost imati kandidati sa relevantnim iskustvom u radu i obrazovanjem u oblasti elektrotehnike.

Broj mesta na obuci je ograničen

Učešće u obuci je besplatno, a svim učesnicima su obezbeđeni edukativni i radni materijal, hrana i osveženje, kao i smeštaj i prevoz tokom trajanja obuke za učesnike koji nisu iz Novog Sada i bliže okoline.

Rok za prijavu je dok se ne popune mesta, a najkasnije do 21. marta u 16 sati, naveo je GIZ.

Ovo će ukupno biti treća besplatna obuka u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije.

Dosad je održana obuka za 20 profesora stručnih predmeta obrazovnog profila elektrotehničar obnovljivih izora energije iz 10 srednjih tehničkih škola širom Srbije i obuka za 18 osoba u oblasti stručnog znanja instalatera solarnih fotonaponskih sistema.

U GIZ-u kažu da su u narednom periodu planirani i dodatni ciklusi ovih obuka.

obuka monteri solarnih panela kac giz

Barmajer: cilj je da se olakša građanima da postanu kupci-proizvođači

Til Barmajer, vođa projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, kaže da efekte korišćenja fosilnih goriva možemo videti u svakodnevnom životu: „Vidimo porast temperatura, suše, zagađenje vazduha, i vidimo rast cena energije“.

Sve se svodi, prema njegovim rečima, na upotrebu goriva i uz pomoć obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti može se smanjiti zavisnost od tih goriva. Zato u okviru srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva, GIZ sprovodi projekat Nemačke saradnje kako bi pomogao Srbiji da bolje iskoristi svoj potencijal u upotrebi obnovljivih energija.

Građani će moći da nas siguran i pouzdan način proizvode struju za sopstvenu potrošnju

Projekat ima za cilj, ističe Barmajer, da olakša građanima da postanu kupci-proizvođači, da im omogući pristup svim relevantnim informacijama na ovu temu, i čitav proces učini pristupačnijim i sigurnijim.

„Dobar primer za to je edukacija i obuka koja se trenutno sprovodi za instalatere fotonaponskih sistema, a koja će pomoći građanima Srbije da na siguran i pouzdan način proizvode sopstvenu struju“, istakao je Barmajer.

Energy Net posluje više od 30 godina

Inače, firma Energy Net, kako navode u GIZ-u, kreira i sprovodi sveobuhvatna rešenja za efikasno korišćenje energije, u sektorima grejanja, hlađenja i ventilacije, i uređenje prostora.

Osnovana je kao porodična kompanija i posluje više od 30 godina. Trenutno zapošljava više od 200 ljudi, sarađuje sa oko 1.000 partnera i ima više zavisnih firmi, među kojima je i Energy Net Akademija, koja sprovodi programe edukacija i obuka.

Upravna zgrada kompanije u Novom Sadu jedinstven je primer energetski efikasnog poslovnog objekta opremljenog po LEED i WELL sertifikatima, kao i pametnim rešenjima, obezbeđujući komfor i funkcionalnost u skladu sa potrebama korisnika, dodaju u GIZ-u.

Komentara: (2)
Slavica / 07.06.2023.

Oduvek sam maštala o tome kako da sama proizveden struju,a sada vidim vas oglas radosno se prijavljujem za vašu obuku

Zvezdan Bogdanović / 19.01.2024.

S’ poštovanjem ovde Zvezdan iz Arandjelovca, i želeo bih da se bavim poslom koji me zanima a završio sam ELEKTRO struku pa mislim da bi mi pomoglo u zapošljavanju. Tel 0611087394. Voleo bih da stupimo u kontakt oko posla, jer sam razveden sa dva sina i posao mi je neophodan. Poštovanje, pa mi molim vas odgovorite da bih znao mogu li da se nadam onome što mi je najneophodnije odnosno posao.pozdrav

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

15. mart 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

15. mart 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

15. mart 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

15. mart 2023. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu