OIE

Nemačka priprema izgradnju nacionalne mreže gasovoda za vodonik

Nemacka mreze gasovoda vodonik

Foto: FNB Gas

Objavljeno

15.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka sastavlja dvadesetogodišnji program podsticaja za rad mreže cevovoda za prenos vodonika od 9.700 kilometara. Predviđena je izgradnja u fazama od 2025. do 2032, uz interkonekcije sa susednim zemljama.

Dve nedelje nakon što je Holandija počela da gradi svoju mrežu za prenos vodonika, Nemačka je predstavila plan za cevovode ukupne dužine 9.700 kilometara. Vlada sprema mehanizam podsticaja koji bi trajao 20 godina zaključno sa 2055, sa idejom da podstakne ponudu i potražnju.

Zeleni vodonik se proizvodi od vode, u elektrolizerima koji se napajaju strujom iz obnovljivih izvora. Po konkurentnosti je i dalje daleko od dostizanja takozvanog sivog vodonika. On se proizvodi od prirodnog gasa i mnogo je jeftiniji, pa je još uvek jedina konvencionalna tehnologija. Međutim, zbog velikih emisija gasova s efektom staklene bašte je nepogodan za dekarbonizaciju.

Evropska unija u arsenalu ima ogromne subvencije za zeleni vodonik, ali i druge čistije verzije će verovatno uzeti značajne udele tržišta – pogotovo plavi i ružičasti-pink vodonik. Ako ima plavu oznaku, to znači da su emisije iz proizvodnje vodonika od fosilnog gasa prikupljene i trajno uskladištene ili iskorišćene na drugi način, na primer za dobijanje e-goriva. Ružičasti vodonik dolazi iz elektrolizera, ali je električna energija iz nuklearnih centrala.

Habek: Vodonik će biti jeftiniji od fosilnih goriva

Nemački vicekancelar i savezni ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju Robert Habek uveren je da će vodonik biti jeftiniji od fosilnih goriva. Vlada novim projektom za nacionalnu mrežu za prenos namerava da doprinese dekarbonizaciji industrije, gde su centralne tačke čelik, cement i hemijski proizvodi uključujući đubriva.

Germany
Foto: Plave linije su postojeći gasovodi koje treba preraditi, a crvene isprekidane linije su deo mreže koji je u planu da se izgradi (Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatsku akciju)

Investicija u mrežu gasovoda za vodonik procenjena na 19,8 milijardi evra

Predsednik asocijacije FNB Gas Tomas Gesman je procenio predloženu mrežu za vodonik na 19,8 milijardi evra. Ovaj postupak mora da se ubrza, napomenuo je i dodao da se očekuje da će izgradnja početi sledeće godine, kako bi 2025. potekle prve količine. FNB Gas okuplja operatore nadregionalnih sistema prenosa gasa.

Habek je planirane cevovode u takozvanoj osnovnoj mreži za vodonik uporedio sa federalnim auto-putevima. Oni bi omogućili pravljenje pokrajinskih, regionalnih i distributivnih sistema.

Prenamena postojećih gasovoda je mnogo jeftinija od izgradnje novih

Mreža za prenos je planirana da se završi do 2032. godine. Šezdeset odsto će činiti rekonstruisani postojeći gasovodi, što znatno smanjuje troškove, kazali su zvaničnici. Vlada u Berlinu priprema zakon da ubrza izdavanje dozvola, sličan onome koji je omogućio ekspresnu izgradnju terminala za tečni prirodni gas nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Nemačka računa na utrostručavanje potražnje sa nivoa koji se očekuje za 2030. godinu

Potražnja za vodonikom u Nemačkoj je za 2030. procenjena na 95 do 130 teravat-sati, ali je izlazni kapacitet prenosne mreže zamišljen da dostigne 270 teravat-sati godišnje. Habek je izjavio da će, dugoročno, ova zemlja domaćom proizvodnjom moći da pokrije 30 do 50 procenata potražnje.

U planu je i uspostavljanje kopnenih interkonekcija sa svim susednim državama. Nemačka takođe učestvuje u projektima cevovoda za vodonik ispod Severnog mora.

Osim promovisanja buduće prenosne mreže, potpisala je sa Holandijom izjave o namerama o pravljenju četiri interkonekcije za vodonik do 2032. na zajedničkoj granici, pokretanju okvira za privatne prekogranične projekte u ovoj oblasti te o zajedničkoj nabavci vodonika iz inostranstva preko platforme kojom upravlja nemačka fondacija H2Global. Dve vlade su se dogovorile da izdvoje po 300 miliona evra za desetogodišnje ugovore koji bi krenuli 2027. godine.

Siemens Energy, Air Liquide pustili u rad fabriku za masovnu proizvodnju ćelijskih blokova za elektrolizere

Siemens Energy i francuski Air Liquide su prošle nedelje u Berlinu svečano otvorili svoju liniju za proizvodnju ćelijskih blokova za elektrolizere. Objavili su da će godišnji kapacitet sa jednog gigavata najkasnije 2025. povećati na tri gigavata. Toliko elektrolizera može da proizvede 300.000 tona zelenog vodonika godišnje, objasnile su ove kompanije.

„Sada treba da dogovorimo održiv poslovni model sa uravnoteženim rizikom i profilom povraćaja, kako bismo najmanji molekul pretvorili u veliku uspešnu priču“, izjavio je generalni direktor Siemens Energyja Kristijan Bruh. U pogon je uloženo 30 miliona evra.

Germany hydrogen pipeline network
Photo: Siemens Energy

Od ostalih vesti treba pomenuti da je Siemens Energy upravo od nemačke vlade dobio kreditne garancije za ukupno 7,5 milijardi evra da bi se održao iznad vode. Naime, objavio je gubitak od 4,6 milijardi evra iz minule fiskalne godine, a rupa je najveća u diviziji Siemens Gamesa, koja proizvodi, montira i održava vetroturbine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

15. novembar 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

15. novembar 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

15. novembar 2023. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

15. novembar 2023. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori