OIE

Kinezi planiraju da proizvode vodonik u Boru

Djedovic Handanovic razgovarala je sa predstavnicima kineske kompanije o zelenoj energiji, U Boru se planira proizvodnja vodonika

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

10.11.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.11.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa predstavnicima kineske kompanije Shanghai Fengling Renewables, koja je zainteresovana za investicije u obnovljive izvore energije u Republici Srbiji, pre svega u zeleni vodonik.

„Zajedno sa našim strateškim partnerima iz Zijin Mining Groupe razmatraju potencijalnu izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane u okolini Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a Zijinu omogućilo smanjenje troškova“, rekla je Đedović Handanović.

Naglasila je da bi ovom saradnjom Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik ovog energenta, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Đedović Handanović je dodala da su planirana ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije proizvodnje energije vodoničnim gorivom.

Plan je da se obezbedi 1.500 megavata, a očekuje se da će projekat dostići čak 2.000 megavata, rekla je.

Kompletnu proizvodnju električne energije preuzeo bi Zijin, dok bi se viškovi pretvarali u vodonik

Đedović Handanović je kazala i da bi kompletnu proizvodnju električne energije preuzeo Zijin, dok bi se viškovi pretvarali u vodonik. „Pored zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija bi se koristila za proizvodnju vodonika, koji bi predstavljao skladište zelene energije, sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje. Takođe, planirana su ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetrotornjeva“, izjavila je.

Ministarka je istakla da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da su potrebne kompanije koje primenjuju najsavremenije tehnologije u ovoj oblasti.

Srbija realizacijom ovog projekta potencijalno može da postane značajan izvoznik vodonika u razvijene države

Ona je dodala da države članice Evropske unije planiraju ogromna ulaganja u proizvodnju, skladištenje i transport vodonika, koji treba da zameni fosilna goriva. Kazala je da će se tražnja za vodonikom u razvijenim evropskim zemljama značajno povećavati. Srbija bi mogla da postane značajan izvoznik vodonika u te države, rekla je Đedović Handanović.

Predstavnici kompanije Shanghai Fengling Renewables prezentovali su projekte koje razvijaju u Kini i svetu kao i predloge za uspostavljanje saradnje sa institucijama i preduzećima u Srbiji u oblasti proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, skladištenja energije i primene vodonika, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je u septembru objavilo da Zijin Mining namerava da u Srbiji izgradi fotonaponski sistem od 300 megavata za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Delegacija Shanghai Fenglinga se prošle sedmice u Šangaju sastala sa premijerkom Anom Brnabić.

Komentara: (1)
dusan / 15.11.2023.

Kinezi ulažu, kinezi koriste, kinezi prodaju, a Srbija izvoznik?! Neće biti da je tako. Dobro je jedino što će se kinezi osloboditi sroake struje i proizvodiće sopstvenu, pa će Srbija da se reši bede. Jer, poznato je da oni ne plaćaju struju i koliko taj dug iznosi. A ta, ne mala količina, će biti praktična dobit.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

10. novembar 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

10. novembar 2023. - Strateški ciljevi Crne Gore uključuju obnovljive energiju, pametna električna brojila, ali pokretanje proizvodnje zelenog čelika

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

10. novembar 2023. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

slovenija naknada opstine vetroparkovi

Opštine u Sloveniji dobijaju 200.000 evra po MW izgrađenog vetroparka

10. novembar 2023. - Uredba je pripremljena na osnovu Zakona o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije