Životna sredina

Naučnici pronašli način da pretvore CO2 u ugalj, i to na sobnoj temperaturi

Naucnici-pronasli-nacin-da-pretvore-CO2-u-ugalj-sobna-temperatura

Foto: Pixabay

Objavljeno

12.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Tim naučnika sa RMIT Univerziteta u australijskom gradu Melburnu pronašao je način da uz upotrebu tečnih metala pretvori CO2 nazad u ugalj, i to na sobnoj temperaturi, što se smatra potencijalno jeftinijim procesom koji se može skalirati. Većina drugih tehnologija zahvatanja CO2 se smatra skupom bez subvencija, s obzirom da omogućava kompresovanje CO2 u tečno stanje i skladištenje u stenama, što bi zahtevalo veliku potrošnju energije, a nosilo rizik izlivanja.

Još jedna prednost novog procesa pretvaranja CO2 u čvrste fragmente uglja je činjenica da novostvoreni ugalj može da drži električni naboj, što znači da se potencijalno može koristiti kao komponenta u vozilima budućnosti, navodi se u medijskim izveštajima koji prenose naučni rad objavljen u Nature Communications.

Naučnici kažu da novo istraživanje nudi alternativan način bezbednog i trajnog uklanjanja CO2, gasa sa efektom staklene bašte, iz Zemljine atmosfere.

„Iako ne možemo da bukvalno vratimo sat unazad, pretvaranje ugljen-dioksida nazad u ugalj i zakopavanje tog uglja se može posmatrati kao navijanje emisionog sata unazad“, izjavio je Dr Torben Daeneke, naučni radnik na RMIT Univerzitetu, prenosi ScienceDaily.

Naucnici-pronasli-nacin-da-pretvore-CO2-u-ugalj-elektrana

Ključni izveštaj o klimatskim promenama savetuje zahvatanje CO2

U prošlogodišnjem Specijalnom izveštaju o globalnom zagrevanju od 1,5°C, Međunarodni panel za klimatske promene (IPCC), vodeće svetsko telo za procenu naučnih podataka vezanih za klimatske promene, savetuje zahvatanje, korišćenje i skladištenje CO2 (CCS) kao jedan od načina da se rast globalne temperature ograniči na 1,5°C.

U izveštaju se nabraja koje bi se sve posledice globalnog zagrevanja mogle izbeći ako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5°C umesto na 2°C ili više.

Na primer, rast nivoa mora bio bi 10 cm niži uz globalno zagrevanje od 1.5°C nego uz globalno zagrevanje od 2°C. Verovatnoća potpunog otopljavanja leda u Severnom ledenom okeanu leti bi se svela na jednom tokom jednog veka ako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5°C, dok bi se led u najhladnijem okeanu na planeti uz zagrevanje od 2°C ili više verovatno potpuno topio leti bar jednom tokom jedne decenije. Uz globalno zagrevanje od 1,5°C, koralni grebeni bi se smanjili za 70%-90%, dok bi skoro sasvim nestali (više od 99%) uz zagrevanje od 2°C, saopštio je IPCC.

Naucnici-pronasli-nacin-da-pretvore-CO2-u-ugalj

„Postavlja se pitanje skalabilnosti većine tehnologija zahvatanja CO2“

 Često se čuju i suprotstavljena mišljenja o zahvatanju CO2. Na portalu CleanTechnica nedavno je objavljen tekst koji se bavi problemima skalabilnosti većine tehnologija zahvatanja CO2. U tekstu se navodi da bi većina ovih tehnologija zahtevala veliku potrošnju energije, kao i da bi zakopavanje čak i čvrste materije značilo zakopavanje čitavih planinskih masiva sastavljenih od uglja ili pak stvaranje novih (ružnih) planinskih lanaca.

U tekstu se navodi i da je „zahvatanje CO2 smokvin list koji se finansira novcem industrije fosilnih goriva, koja time želi da obezbedi nastavak eksploatacije i prodaje fosilnih goriva“, a da je rešenje u tome da se prestane sa upotrebom fosilnih goriva, i to što je pre moguće.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

12. mart 2019. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

12. mart 2019. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

12. mart 2019. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

12. mart 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja