Električna energija

Narednih nedelja počinje spajanje tržišta električne energije Srbije i Mađarske

Narednih nedelja spajanje trzista elektricne energije Srbije Madarske Madjarske Matyas Matjas Vajta Belgrade Energy Forum

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

15.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Prvi cilj kompanije Adex Group je da sprovede spajanje tržišta električne energije Mađarske i Srbije u delo. Generalni direktor HUPX-a Matjaš Vajta najavio je da će memorandum o razumevanju biti potpisan narednih dana ili nedelja.

Saradnja Elektromreže Srbije (EMS) sa MAVIR-om, operatorom prenosnog sistema (TSO) u susednoj Mađarskoj, kreće u narednu fazu. Matjaš Vajta, generalni direktor mađarske berze struje HUPX izjavio je pred učesnicima i učesnicama Beogradskog energetskog foruma da će memorandum o razumevanju o spajanju odnosno uparivanju ta dva tržišta (market coupling) biti potpisan u roku od nekoliko dana ili nedelja.

To je prvi zadatak kompanije Adex Group, istakao je. Pomenuta dva državna preduzeća za prenos struje su tog, prvog regionalnog operatora berze električne energije osnovali sa slovenačkim ELES-om i evropskim operatorom berzi i provajderom softverskih rešenja EPEX Spot.

Prva veza Energetske zajednice sa jedinstvenim tržištem EU

„Nadamo se da će ovo biti jedno od prvih spajanja, ako ne i prvo između EU i zemalja Energetske zajednice, poslužiti kao pilot-projekat i dobar primer kako ovo može da se obavi glatko, brzo i profesionalno“, izjavio je Vajta. Navedeni TSO-i organizovanim tržištima električne energije u svojim državama upravljaju preko HUPX-a, srpskog SEEPEX-a i slovenačkog BSP SouthPool-a.

Povezivanje sa jedinstvenim tržištem Evropske unije je jedan od uslova da se električna energija proizvedena na Zapadnom Balkanu sve do 2030. godine izuzme iz obuhvata ocarinjavanja emisija ugljen-dioksida iz njene proizvodnje. EU počinje da naplaćuje taj namet 2026. kroz svoj Mehanizam prekograničnog prilagođavanja ugljenika (CBAM).

Sledeći izazov su algoritmi

Vajta je naveo da se žiža pomera sa trgovanja strujom dan unapred na unutardnevno tržište. Što se tiče tehnologije, najveći deo novopridošlih učesnica i učesnika na HUPX-u već trguje isključivo preko algoritama, podvukao je. Biće izazovno rešiti ova pitanja u regionu, smatra šef mađarske berze električne energije.

Spajanje tržišta je sledeći cilj kojem treba stremiti, po njegovom mišljenju, a generalni direktor Alpsko-jadransko dunavske berze električne energije (Adex) i BSP SouthPool-a Anže Predovnik je izrazio zadovoljstvo što je to konačno došlo na dnevni red za pregovore. Osim toga, regionalni operator tržišta će pomoći svojim partnerima u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji u postupku uparivanja tržišta, naglasio je.

Tu postoje četiri nivoa odlučivanja: ministarstva, TSO-ovi, berze električne energije i državna regulatorna tela, objasnio je Predovnik i pozvao sve strane na saradnju.

Moderator razgovora, tehnički direktor SEEPEX-a Dejan Stojčevski, kazao je da, za omogućavanje spajanja tržišta, na Zapadnom Balkanu treba dozvoliti negativne cene. Pored toga, Zakon o porezu na dodatnu vrednost u Srbiji bi morao da bude promenjen tako da se električna energija tretira kao usluga, istakao je.

Adex Group je jedini akcionar firmi BSP SouthPool, HUPX i SEEPEX.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

15. maj 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

15. maj 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

15. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

15. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore