Životna sredina

NALED poziva na uvođenje principa ‘zagađivač plaća’

elektrane-ugalj-kina-emisije

Photo: Pixabay/MonikaP

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako bi se preduzeća i građani u Srbiji podstakli da smanje negativan uticaj na kvalitet vazduha, potrebno je uvođenje principa “zagađivač plaća”, kao i proširenje obuhvata štetnih gasova koji se oporezuju i izmena sistema podsticaja za prelazak na čistije izvore energije, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Zagađenje vazduha u Srbiji je i do 20 puta veće nego u zemljama Evropske unije, a prihodi od eko taksi i naknada nedovoljno se ulažu u rešavanje problema, upozorava NALED, koji okuplja kompanije, lokalne vlasti i nevladine organizacije u cilju unapređenja privrednog ambijenta kroz institucionalne reforme.

Postojeći fiksni iznosi naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine ne podstiču preduzeća da smanje emisije štetnih materija, a nisu ni srazmerni količini zagađenja. Trenutno, i onima koji ne prave nikakvu štetu se naplaćuju minimalne naknade od 5.000 dinara, dok veliki zagađivači plaćaju malo u poređenju sa stvarnim količinama zagađenja koje stvaraju, objašnjava predsednica Saveza za zaštitu životne sredine u NALED-u Jelena Kiš.

Međutim, kako ekološke takse i naknade ne bi predstavljale samo dodatno finansijsko opterećenje privrede i građana koje ne dovodi do promena u ponašanju, NALED naglašava da je važno da se osmisli održiv sistem podrške za prelazak na ekološki čistije alternative u vidu subvencija i drugih podsticaja.

Skoro 80% domaćinstava nema priključak na gas ili daljinsko grejanje, a toplane i dalje koriste mazut i ugalj

Što se tiče individualnih ložišta, koja su odgovorna za veliki deo nedozvoljenih čestica u vazduhu, NALED upozorava da gotovo 80% domaćinstava u Srbiji nema priključak na gas ili daljinsko grejanje, a toplane, iako se najvećim delom oslanjaju na prirodni gas (65%), još uvek koriste i mazut (18%) i ugalj (15%).

Takođe, domaćinstva ne podležu bilo kakvoj kontroli, a uređaji za grejanje koje koriste se slobodno prodaju na tržištu bez poštovanja standarda zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Potrebno je povećati cenu uglja da bi se podstakao prelazak na čistija goriva

Preporuka NALED-a je da se poveća cena uglja, kako bi se građani podstakli da pređu na održivije izvore energije. Sa druge strane, kaže Kiš, ohrabruje činjenica da je Ministarstvo zaštite životne sredine uputilo tri javna poziva lokalnim samoupravama kojim je predviđeno ukupno 400 miliona dinara za zamenu individualnih ložišta, obnovu starih kotlarnica i pošumljavanje.

Takođe, u sistem plaćanja naknada neophodno je uvesti i sektor drumskog saobraćaja, jer porez na upotrebu motornih vozila ne podstiče obnovu voznog parka Srbije, u kom više od polovine vozila ima stare motore čiji je uvoz zabranjen u EU i regionu, saopšteno je.

Za čistiji vazduh potrebno obezbediti oko 2,3 milijarde evra

Preporuke su deo nove Analize uspešnosti fiskalnih instrumenata u smanjenju zagađenja, a njihova potpuna primena bi obezbedila i dodatnih 18,5 miliona evra u budžetu za ulaganje u zaštitu životne sredine, saopštio je NALED.

Prihod od naknade za emisije je 2015. godine iznosio 3,05 milijardi dinara, dok je u 2019. ova suma uvećana za 105% i iznosila je 6,26 milijardi, navodi se u saopštenju. Ukupna ulaganja u čistiji vazduh koja je potrebno obezbediti procenjuju se na oko 2,3 milijarde evra, navodi NALED.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

15. februar 2021. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

15. februar 2021. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

globalno zagrevanje el ninjo rekordi svetska metereoloska organizacija

Narednih pet godina biće najtopliji period u istoriji

15. februar 2021. - Verovatnoća je 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina biti najtoplije u istoriji, saopštila je Svetska meteorološka organizacija

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

15. februar 2021. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda