Životna sredina

NALED poziva na uvođenje principa ‘zagađivač plaća’

elektrane-ugalj-kina-emisije

Photo: Pixabay/MonikaP

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako bi se preduzeća i građani u Srbiji podstakli da smanje negativan uticaj na kvalitet vazduha, potrebno je uvođenje principa “zagađivač plaća”, kao i proširenje obuhvata štetnih gasova koji se oporezuju i izmena sistema podsticaja za prelazak na čistije izvore energije, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Zagađenje vazduha u Srbiji je i do 20 puta veće nego u zemljama Evropske unije, a prihodi od eko taksi i naknada nedovoljno se ulažu u rešavanje problema, upozorava NALED, koji okuplja kompanije, lokalne vlasti i nevladine organizacije u cilju unapređenja privrednog ambijenta kroz institucionalne reforme.

Postojeći fiksni iznosi naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine ne podstiču preduzeća da smanje emisije štetnih materija, a nisu ni srazmerni količini zagađenja. Trenutno, i onima koji ne prave nikakvu štetu se naplaćuju minimalne naknade od 5.000 dinara, dok veliki zagađivači plaćaju malo u poređenju sa stvarnim količinama zagađenja koje stvaraju, objašnjava predsednica Saveza za zaštitu životne sredine u NALED-u Jelena Kiš.

Međutim, kako ekološke takse i naknade ne bi predstavljale samo dodatno finansijsko opterećenje privrede i građana koje ne dovodi do promena u ponašanju, NALED naglašava da je važno da se osmisli održiv sistem podrške za prelazak na ekološki čistije alternative u vidu subvencija i drugih podsticaja.

Skoro 80% domaćinstava nema priključak na gas ili daljinsko grejanje, a toplane i dalje koriste mazut i ugalj

Što se tiče individualnih ložišta, koja su odgovorna za veliki deo nedozvoljenih čestica u vazduhu, NALED upozorava da gotovo 80% domaćinstava u Srbiji nema priključak na gas ili daljinsko grejanje, a toplane, iako se najvećim delom oslanjaju na prirodni gas (65%), još uvek koriste i mazut (18%) i ugalj (15%).

Takođe, domaćinstva ne podležu bilo kakvoj kontroli, a uređaji za grejanje koje koriste se slobodno prodaju na tržištu bez poštovanja standarda zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Potrebno je povećati cenu uglja da bi se podstakao prelazak na čistija goriva

Preporuka NALED-a je da se poveća cena uglja, kako bi se građani podstakli da pređu na održivije izvore energije. Sa druge strane, kaže Kiš, ohrabruje činjenica da je Ministarstvo zaštite životne sredine uputilo tri javna poziva lokalnim samoupravama kojim je predviđeno ukupno 400 miliona dinara za zamenu individualnih ložišta, obnovu starih kotlarnica i pošumljavanje.

Takođe, u sistem plaćanja naknada neophodno je uvesti i sektor drumskog saobraćaja, jer porez na upotrebu motornih vozila ne podstiče obnovu voznog parka Srbije, u kom više od polovine vozila ima stare motore čiji je uvoz zabranjen u EU i regionu, saopšteno je.

Za čistiji vazduh potrebno obezbediti oko 2,3 milijarde evra

Preporuke su deo nove Analize uspešnosti fiskalnih instrumenata u smanjenju zagađenja, a njihova potpuna primena bi obezbedila i dodatnih 18,5 miliona evra u budžetu za ulaganje u zaštitu životne sredine, saopštio je NALED.

Prihod od naknade za emisije je 2015. godine iznosio 3,05 milijardi dinara, dok je u 2019. ova suma uvećana za 105% i iznosila je 6,26 milijardi, navodi se u saopštenju. Ukupna ulaganja u čistiji vazduh koja je potrebno obezbediti procenjuju se na oko 2,3 milijarde evra, navodi NALED.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

DZZPPS Ministarstvo zastite zivotne sredine dodelilo 70 miliona dinara u nezakonitom procesu

Ažurirano: DZPPS: Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo 70 miliona dinara u nezakonitom procesu

04 August 2021 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije traži da se obustavi konkurs za dodelu sredstava za projekte civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine.

Solarni paneli i toplotne pumpe za dekarbonizaciju poslovanja: 5 primera firmi iz BiH

04 August 2021 - Instaliranjem solarnih panela i toplotnih pumpi firme će preći sa fosilnih goriva na zelenu energiju i smanjiti svoje troškove.

Rio Tinto iz Australije doprema u Srbiju pilot postrojenje za preradu jadarita

Rio Tinto iz Australije doprema u Srbiju pilot postrojenje za preradu jadarita

02 August 2021 - Englesko-australijski rudarski gigant Rio Tinto završava pripreme za transport pilot postrojenja za preradu jadarita iz Australije u ​​Srbiju.

Zijin obecao pustanje u rad postrojenja koje ce drasticno smanjiti zagadjenje vazduha

Zijin obećao puštanje u rad postrojenja koje će drastično smanjiti zagađenje vazduha u Boru

30 July 2021 - Kompanija je saopštila da će posle tehničke rekonstrukcije topionice biti zadovoljeni standardi Evropske nije.