OIE

Najveća evropska virtuelna elektrana sastoji se od 25.000 baterija u nemačkim domaćinstvima

virtuelna elektrana solarni paneli baterije sonnen

Foto: Sonnen/SolarPower Europe

Objavljeno

28.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija sonnen saopštila je da upravlja najvećom virtuelnom elektranom u Evropi, koja se sastoji od 25.000 baterija instaliranih u domaćinstvima širom Nemačke.

Virtuelne elektrane – model koji osvaja i region jugoistočne Evrope – bazirane na baterijama u domovima krajnjih potrošača još jedan su dokaz da su decentralizacija i digitalizacija u energetskom sektoru osnova energetske tranzicije.

Snaga virtuelne elektrane kompanije sonnen je trenutno 250 MWh, a plan je da se kapacitet poveća na 1 GWh u narednih nekoliko godina.

Naša baterija će energetskoj mreži obezbediti digitalno i decentralizovano bafer skladište koje može da uravnoteži ponudu i potražnju obnovljivih izvora energije, poručila je kompanija.

Domaćinstva mogu dodatno da zarade

Virtuelna elektrana sada obezbeđuje kapacitet nemačkoj prenosnoj mreži da kompenzuje fluktuacije frekvencije u elektroenergetskoj mreži ili da učestvuje u trgovanju električnom energijom na berzi.

Osim toga, kako se navodi, veliki broj baterija može pomeriti vreme isporuke energije iz solarnih elektrana na pogodnije vreme za mrežu, na primer, obezbeđivanjem da se podnevni vrhunac sačuva umesto da opterećuje mrežu.

Vlasnici solarnih elektrana osim što koriste zelenu energiju za sopstvenu potrošnju, imaju koristi od usluga koje pružaju njihove baterije putem ugovora sonnenFlat i dobijaju deo profita od virtuelne elektrane, navela je nemačka kompanija.

Nemačka je na kraju prošle godine imala solarne elektrane snage 67,6 GW, a samo u prvih šest meseci ove godine instalirano je još 465.000 fotonaponskih sistema kapaciteta 6,5 GW. Baterije sve češće prate instalaciju solarnih panela.

Koh: Imamo alat za integraciju fotonaponskih sistema, električnih vozila ili toplotnih pumpi

Oliver Koh, izvršni direktor kompanije sonnen, istakao je da će skoro svaka zemlja koja pređe na čistu energiju, pre ili kasnije, dostići granice svojih energetskih mreža samo dodavanjem kapaciteta.

Zato su, kako navodi, skladištenje i digitalizacija ključne tehnologije, zbog čega ova kompanija širi svoju tehnologiju na sve više evropskih tržišta, SAD i Australiju.

„Sa našom virtuelnom elektranom, imamo alat za integraciju fotonaponskih sistema, električnih vozila ili toplotnih pumpi u naše mreže. Ta elektrana je već u domovima ljudi i ne zahteva nikakav dodatni prostor,“ poručio je Koh.

Prednost takvog decentralizovanog sistema za skladištenje je, kako uverava sonnen, u tome što se može aktivirati na praktično bilo kojoj lokaciji gde trenutno postoji usko grlo u mreži i stoga nije vezan za određenu lokaciju. Učešćem na energetskim tržištima, domaćinstva dobijaju i pristup tržištu koje je ranije bilo rezervisano za industrijske dobavljače, pa se tako prihodi u energetskom sistemu šire distribuiraju.

Osim Nemačke, sonnen takođe upravlja virtuelnim elektranama u SAD, Australiji i Italiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. avgust 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. avgust 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. avgust 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji