OIE

Najčitanije u julu: Francuska i Srbija, Kovačica, predlog Ministarstvu energetike

Kovačica

Foto: BGEN

Objavljeno

01.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Poseta francuskog predsednika Srbiji polovinom jula bila je prilika da se potpiše niz sporazuma o saradnji na polju zelene energije. To je ujedno bila i najčitanija vest na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u julu.

Druge dve najčitanije objave tiču se vetroparka Kovačica i predloga nevladinih organizacija Ministarstvu rudarstva i energetike kako da reformiše sistem podsticaja za obnovljive izvore energije, iz pera Igora Vejnovića iz mreže Bankwatch.

Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

Mesto broj 1 – Francuska i Srbija potpisale ugovore i memorandume za projekat u Vinči, vetropark Bašaid, geotermalnu energiju

Povodom potpisivanja ugovora sa Beogradskim elektranama, Suez Group je saopštila da će kogeneracijska elektrana proizvoditi do 30 MW električne energije i 56 MW toplotne energije, koju će kupovati Beogradske elektrane u narednih 25 godina.

Potpisan je i Protokol o namerama između firmi Akuo Energy SAS i IEL OIE Balkan Renewable Energy, i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku u prisustvu predstavnika firme Basaid Wind za razvoj vetroparka u Srbiji, kao i Protokol o namerama između firmi Proparco i Akuo Energy SAS za finansiranje vetroparka Bašaid.

Francuska i Srbija potpisale ugovore i memorandume za projekat u Vinči, vetropark Bašaid, geotermalnu energiju

Mesto broj 2 – Vetropark Kovačica, snage 104,5 MW, zvanično počeo proizvodnju

Posle skoro tri decenije, Srbija je dobila jednu potpuno novu elektranu velike snage – vetropark Kovačica, kapaciteta 104,5 MW. Projekat vredan 189 miliona evra je dosad najveći vetropark koji je zvanično počeo proizvodnju i najveća nova elektrana koja koristi obnovljive izvore energije u Srbiji.

Vetropark Kovačica je bio u probnom radu od početka godine, a zvanično je počeo da proizvodi električnu energiju od 12. jula. Srbija na mreži trenutno ima 4 vetroelektrane: Devreč 1 snage 500 kW (od 2012), Kulu snage 9,9 MW (od 2016), La Pikolinu snage 6,6 MW (od 2016), i Alibunar snage 8 MW (od 2018). U završnim fazama izgradnje ili u fazi probne proizvodnje su vetroparkovi snage veće od 370 MW.

Vetropark Kovačica, snage 104,5 MW, zvanično počeo proizvodnju

Mesto broj 3 – Organizacije civilnog društva: Više sunca u energetskom miksu

Osam organizacija civilnog društva dostavilo je Ministarstvu rudarstva i energetike predloge za reviziju sistema podsticaja obnovljivim izvorima energije u Srbiji.

Širom Evrope, programi podsticaja za obnovljive izvore energije su tokom poslednjih godina promenjeni kako bi se uzeli u obzir rastući troškovi fid-in tarifa za krajnje potrošače. Fid-in tarife su se pokazale efikasnim u povećanju količine obnovljive energije koja se priključuje na mrežu, ali kako se instalisani kapacitet povećava, povećavaju se i troškovi, piše Igor Vejnović iz CEE Bankwatch Network u autorskom članku za Balkan Green Energy News.

Organizacije civilnog društva: Više sunca u energetskom miksu

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

1. avgust 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. avgust 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. avgust 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. avgust 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage