OIE

Najčitanije u julu: Francuska i Srbija, Kovačica, predlog Ministarstvu energetike

Kovačica

Foto: BGEN

Objavljeno

01.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Poseta francuskog predsednika Srbiji polovinom jula bila je prilika da se potpiše niz sporazuma o saradnji na polju zelene energije. To je ujedno bila i najčitanija vest na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u julu.

Druge dve najčitanije objave tiču se vetroparka Kovačica i predloga nevladinih organizacija Ministarstvu rudarstva i energetike kako da reformiše sistem podsticaja za obnovljive izvore energije, iz pera Igora Vejnovića iz mreže Bankwatch.

Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

Mesto broj 1 – Francuska i Srbija potpisale ugovore i memorandume za projekat u Vinči, vetropark Bašaid, geotermalnu energiju

Povodom potpisivanja ugovora sa Beogradskim elektranama, Suez Group je saopštila da će kogeneracijska elektrana proizvoditi do 30 MW električne energije i 56 MW toplotne energije, koju će kupovati Beogradske elektrane u narednih 25 godina.

Potpisan je i Protokol o namerama između firmi Akuo Energy SAS i IEL OIE Balkan Renewable Energy, i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku u prisustvu predstavnika firme Basaid Wind za razvoj vetroparka u Srbiji, kao i Protokol o namerama između firmi Proparco i Akuo Energy SAS za finansiranje vetroparka Bašaid.

Francuska i Srbija potpisale ugovore i memorandume za projekat u Vinči, vetropark Bašaid, geotermalnu energiju

Mesto broj 2 – Vetropark Kovačica, snage 104,5 MW, zvanično počeo proizvodnju

Posle skoro tri decenije, Srbija je dobila jednu potpuno novu elektranu velike snage – vetropark Kovačica, kapaciteta 104,5 MW. Projekat vredan 189 miliona evra je dosad najveći vetropark koji je zvanično počeo proizvodnju i najveća nova elektrana koja koristi obnovljive izvore energije u Srbiji.

Vetropark Kovačica je bio u probnom radu od početka godine, a zvanično je počeo da proizvodi električnu energiju od 12. jula. Srbija na mreži trenutno ima 4 vetroelektrane: Devreč 1 snage 500 kW (od 2012), Kulu snage 9,9 MW (od 2016), La Pikolinu snage 6,6 MW (od 2016), i Alibunar snage 8 MW (od 2018). U završnim fazama izgradnje ili u fazi probne proizvodnje su vetroparkovi snage veće od 370 MW.

Vetropark Kovačica, snage 104,5 MW, zvanično počeo proizvodnju

Mesto broj 3 – Organizacije civilnog društva: Više sunca u energetskom miksu

Osam organizacija civilnog društva dostavilo je Ministarstvu rudarstva i energetike predloge za reviziju sistema podsticaja obnovljivim izvorima energije u Srbiji.

Širom Evrope, programi podsticaja za obnovljive izvore energije su tokom poslednjih godina promenjeni kako bi se uzeli u obzir rastući troškovi fid-in tarifa za krajnje potrošače. Fid-in tarife su se pokazale efikasnim u povećanju količine obnovljive energije koja se priključuje na mrežu, ali kako se instalisani kapacitet povećava, povećavaju se i troškovi, piše Igor Vejnović iz CEE Bankwatch Network u autorskom članku za Balkan Green Energy News.

Organizacije civilnog društva: Više sunca u energetskom miksu

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica