x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Najčitanije u julu: Francuska i Srbija, Kovačica, predlog Ministarstvu energetike

01.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: BGEN
Najčitanije u julu: Francuska i Srbija, Kovačica, predlog Ministarstvu energetike

Poseta francuskog predsednika Srbiji polovinom jula bila je prilika da se potpiše niz sporazuma o saradnji na polju zelene energije. To je ujedno bila i najčitanija vest na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u julu.

Druge dve najčitanije objave tiču se vetroparka Kovačica i predloga nevladinih organizacija Ministarstvu rudarstva i energetike kako da reformiše sistem podsticaja za obnovljive izvore energije, iz pera Igora Vejnovića iz mreže Bankwatch.

Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

Mesto broj 1 – Francuska i Srbija potpisale ugovore i memorandume za projekat u Vinči, vetropark Bašaid, geotermalnu energiju

Povodom potpisivanja ugovora sa Beogradskim elektranama, Suez Group je saopštila da će kogeneracijska elektrana proizvoditi do 30 MW električne energije i 56 MW toplotne energije, koju će kupovati Beogradske elektrane u narednih 25 godina.

Potpisan je i Protokol o namerama između firmi Akuo Energy SAS i IEL OIE Balkan Renewable Energy, i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku u prisustvu predstavnika firme Basaid Wind za razvoj vetroparka u Srbiji, kao i Protokol o namerama između firmi Proparco i Akuo Energy SAS za finansiranje vetroparka Bašaid.

Francuska i Srbija potpisale ugovore i memorandume za projekat u Vinči, vetropark Bašaid, geotermalnu energiju

Mesto broj 2 – Vetropark Kovačica, snage 104,5 MW, zvanično počeo proizvodnju

Posle skoro tri decenije, Srbija je dobila jednu potpuno novu elektranu velike snage – vetropark Kovačica, kapaciteta 104,5 MW. Projekat vredan 189 miliona evra je dosad najveći vetropark koji je zvanično počeo proizvodnju i najveća nova elektrana koja koristi obnovljive izvore energije u Srbiji.

Vetropark Kovačica je bio u probnom radu od početka godine, a zvanično je počeo da proizvodi električnu energiju od 12. jula. Srbija na mreži trenutno ima 4 vetroelektrane: Devreč 1 snage 500 kW (od 2012), Kulu snage 9,9 MW (od 2016), La Pikolinu snage 6,6 MW (od 2016), i Alibunar snage 8 MW (od 2018). U završnim fazama izgradnje ili u fazi probne proizvodnje su vetroparkovi snage veće od 370 MW.

Vetropark Kovačica, snage 104,5 MW, zvanično počeo proizvodnju

Mesto broj 3 – Organizacije civilnog društva: Više sunca u energetskom miksu

Osam organizacija civilnog društva dostavilo je Ministarstvu rudarstva i energetike predloge za reviziju sistema podsticaja obnovljivim izvorima energije u Srbiji.

Širom Evrope, programi podsticaja za obnovljive izvore energije su tokom poslednjih godina promenjeni kako bi se uzeli u obzir rastući troškovi fid-in tarifa za krajnje potrošače. Fid-in tarife su se pokazale efikasnim u povećanju količine obnovljive energije koja se priključuje na mrežu, ali kako se instalisani kapacitet povećava, povećavaju se i troškovi, piše Igor Vejnović iz CEE Bankwatch Network u autorskom članku za Balkan Green Energy News.

Organizacije civilnog društva: Više sunca u energetskom miksu

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.