OIE

Vetropark Kovačica započeo probnu proizvodnju

javni poziv

Photo: Pexels

Objavljeno

03.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energy saopštila je da je započela probnu proizvodnju u vetroparku Kovačica, snage 104,5 MW, kao i da se zvanični početak proizvodnje očekuje u drugom kvartalu ove godine.

Kompanija, inače, poseduje 3 vetroparka u regionu, u Hrvatskoj (Lukovac), Srbiji (Kovačica) i na Kosovu*. Projekat u Srbiji je dosad njihov najveći projekat u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE).

Očekuje se da će vetropark Kovačica u narednih 12 godina ostvariti godišnji prihod od 28 miliona evra, navela je ova firma u informaciji dostavljenoj berzi u Tel Avivu. Tokom ovog perioda kompanija će dobijati fid-in tarife.

Kako se navodi, do finalnog odobrenja za početak proizvodnje, Enlight će dobijati 50% fid-in tarife.

Prihod nakon ovih 12 godina procenjuje se na 14-16 miliona evra.

Dosad je u okviru vetroparka instalirano 34 od ukupno 38 vetroturbina, a izgrađena je i sva potrebna infrastruktura za rad elektrane, saopštila je kompanija.

Vetropark Kovačica, vredan 189 miliona evra, finansira se kreditima u ukupnoj vrednosti od 142 miliona evra, koje obezbeđuju Erste banka Srbija, Erste banka AG grupa, uz podršku nemačke izvozne kreditne agencije Euler-Hermes, i EBRD-a.

Izraelska kompanija počela je da investira u OIE u regionu kada je 2016. kupila projekat vetroparka u Hrvatskoj, dok je izgradnju elektrane u Srbiji pokrenula 2017.

U martu ove godine Enlight je objavio da je postavo vlasnik vetroparka snage 105 MW na Kosovu*. Prema pisanju izraelskog lista Globes, firma Phoenix Holdings je u oktobru započela pregovore sa kompanijom Enlight o kupovini 40% projekta na Kosovu*.

Ukupno 13 projekata u sektoru OIE

Enlight je deo Eurocom grupe, jedne od najvećih izraelskih kompanija. U maju, Eurocom Communications objavio je nameru da proda 14,8% akcija u firmi Enlight.

Dosad je Enlight bio uključen u 7 projekata za korišćenje energije vetra, tri u Izraelu, i po jedan u Irskoj, Poljskoj, Srbiji i Hrvatskoj. Jedan od ovih projekata je završen i prodat, dok su ostali u različitim fazama razvoja. Instalisani kapacitet vetroelektrana je oko 470 MW.

Kompanija je, takođe, izgradila 6 solarnih elektrana u Izraelu. Sva postrojenja, instalisane snage 85 MW, su puštena u rad.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

3. januar 2019. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Đorđa Meloni: postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

Đorđa Meloni: Postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

3. januar 2019. - Vlada Italije je donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

3. januar 2019. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

3. januar 2019. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve