x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vetropark Kovačica započeo probnu proizvodnju

03.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pexels
Vetropark Kovačica započeo probnu proizvodnju

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energy saopštila je da je započela probnu proizvodnju u vetroparku Kovačica, snage 104,5 MW, kao i da se zvanični početak proizvodnje očekuje u drugom kvartalu ove godine.

Kompanija, inače, poseduje 3 vetroparka u regionu, u Hrvatskoj (Lukovac), Srbiji (Kovačica) i na Kosovu*. Projekat u Srbiji je dosad njihov najveći projekat u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE).

Očekuje se da će vetropark Kovačica u narednih 12 godina ostvariti godišnji prihod od 28 miliona evra, navela je ova firma u informaciji dostavljenoj berzi u Tel Avivu. Tokom ovog perioda kompanija će dobijati fid-in tarife.

Kako se navodi, do finalnog odobrenja za početak proizvodnje, Enlight će dobijati 50% fid-in tarife.

Prihod nakon ovih 12 godina procenjuje se na 14-16 miliona evra.

Dosad je u okviru vetroparka instalirano 34 od ukupno 38 vetroturbina, a izgrađena je i sva potrebna infrastruktura za rad elektrane, saopštila je kompanija.

Vetropark Kovačica, vredan 189 miliona evra, finansira se kreditima u ukupnoj vrednosti od 142 miliona evra, koje obezbeđuju Erste banka Srbija, Erste banka AG grupa, uz podršku nemačke izvozne kreditne agencije Euler-Hermes, i EBRD-a.

Izraelska kompanija počela je da investira u OIE u regionu kada je 2016. kupila projekat vetroparka u Hrvatskoj, dok je izgradnju elektrane u Srbiji pokrenula 2017.

U martu ove godine Enlight je objavio da je postavo vlasnik vetroparka snage 105 MW na Kosovu*. Prema pisanju izraelskog lista Globes, firma Phoenix Holdings je u oktobru započela pregovore sa kompanijom Enlight o kupovini 40% projekta na Kosovu*.

Ukupno 13 projekata u sektoru OIE

Enlight je deo Eurocom grupe, jedne od najvećih izraelskih kompanija. U maju, Eurocom Communications objavio je nameru da proda 14,8% akcija u firmi Enlight.

Dosad je Enlight bio uključen u 7 projekata za korišćenje energije vetra, tri u Izraelu, i po jedan u Irskoj, Poljskoj, Srbiji i Hrvatskoj. Jedan od ovih projekata je završen i prodat, dok su ostali u različitim fazama razvoja. Instalisani kapacitet vetroelektrana je oko 470 MW.

Kompanija je, takođe, izgradila 6 solarnih elektrana u Izraelu. Sva postrojenja, instalisane snage 85 MW, su puštena u rad.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.