x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Izraelska kompanija Enlight kupila treći vetropark na Balkanu

19.03.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Izraelska kompanija Enlight kupila treći vetropark na Balkanu

Enlight Renewable Energy iz Izraela kupio je prava na projekat vetroelektrane od 105 MW na Kosovu*, saopštila je ova kompanija.

Projekat je, prema tvrdnjama firme Enlight, u odmakloj fazi razvoja. Očekuje se da će građevinski radovi početi iduće godine, a proizvodnja električne energije 2020. godine. Investicija se procenjuje na 140-180 miliona evra.

Ovo je treća vetroelektrane izraelske kompanije na Balkanu. Enlight trenutno gradi vetropark od 49 MW Lukovac u Hrvatskoj i vetropark Kovačica u Srbiji od 104,5 MW.

“Kompanija saopštava da je završila pregovore i potpisala sporazum o kupovini prava u projektu proizvodnje energije iz vetra na Kosovu*. Prodavcima će odmah biti uplaćeno milion evra za 50 odsto akcija”, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu Berze u Tel Avivu.

Zemljište za vetroelektranu, koja će imati 27 turbina, je, kako se navodi, već kupljeno, a pribavljena je i većina dozvola.

Projekat je u proceduri za dobijanje državnih subvencija u vidu fid-in tarifa, koje je odobrilo Kosovo*. Vetroelektrane imaju pravo na 85 evra po MW u trajanju od 12 godina.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.