OIE

Izraelska kompanija Enlight kupila treći vetropark na Balkanu

Izraelska kompanija Enlight kupila treci vetropark na Balkanu

Photo: Pixabay

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Enlight Renewable Energy iz Izraela kupio je prava na projekat vetroelektrane od 105 MW na Kosovu*, saopštila je ova kompanija.

Projekat je, prema tvrdnjama firme Enlight, u odmakloj fazi razvoja. Očekuje se da će građevinski radovi početi iduće godine, a proizvodnja električne energije 2020. godine. Investicija se procenjuje na 140-180 miliona evra.

Ovo je treća vetroelektrane izraelske kompanije na Balkanu. Enlight trenutno gradi vetropark od 49 MW Lukovac u Hrvatskoj i vetropark Kovačica u Srbiji od 104,5 MW.

„Kompanija saopštava da je završila pregovore i potpisala sporazum o kupovini prava u projektu proizvodnje energije iz vetra na Kosovu*. Prodavcima će odmah biti uplaćeno milion evra za 50 odsto akcija“, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu Berze u Tel Avivu.

Zemljište za vetroelektranu, koja će imati 27 turbina, je, kako se navodi, već kupljeno, a pribavljena je i većina dozvola.

Projekat je u proceduri za dobijanje državnih subvencija u vidu fid-in tarifa, koje je odobrilo Kosovo*. Vetroelektrane imaju pravo na 85 evra po MW u trajanju od 12 godina.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

19. mart 2018. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

19. mart 2018. - Grupa kineskih naučnika uspela je da razvije tehnologiju za pretvaranje slane vode u vodonik bez prethodne desalinizacije

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

19. mart 2018. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

19. mart 2018. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?