OIE

Izraelska kompanija Enlight kupila treći vetropark na Balkanu

Izraelska kompanija Enlight kupila treci vetropark na Balkanu

Photo: Pixabay

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Enlight Renewable Energy iz Izraela kupio je prava na projekat vetroelektrane od 105 MW na Kosovu*, saopštila je ova kompanija.

Projekat je, prema tvrdnjama firme Enlight, u odmakloj fazi razvoja. Očekuje se da će građevinski radovi početi iduće godine, a proizvodnja električne energije 2020. godine. Investicija se procenjuje na 140-180 miliona evra.

Ovo je treća vetroelektrane izraelske kompanije na Balkanu. Enlight trenutno gradi vetropark od 49 MW Lukovac u Hrvatskoj i vetropark Kovačica u Srbiji od 104,5 MW.

„Kompanija saopštava da je završila pregovore i potpisala sporazum o kupovini prava u projektu proizvodnje energije iz vetra na Kosovu*. Prodavcima će odmah biti uplaćeno milion evra za 50 odsto akcija“, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu Berze u Tel Avivu.

Zemljište za vetroelektranu, koja će imati 27 turbina, je, kako se navodi, već kupljeno, a pribavljena je i većina dozvola.

Projekat je u proceduri za dobijanje državnih subvencija u vidu fid-in tarifa, koje je odobrilo Kosovo*. Vetroelektrane imaju pravo na 85 evra po MW u trajanju od 12 godina.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane