OIE

Obezbeđeno 142 miliona evra za vetropark Kovačica na severu Srbije

Obezbedjeno 142 miliona evra za vetropark Kovacica na severu Srbije

Slika: vpkovacica.rs

Objavljeno

08.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Finanijska podrška za 104.5 MW projekat vetroparka u Kovačici, čiji investitor je izraelska firma Enlight Renewable Energy, uspešno je zaokružena: SVP kompanija Electrawinds K-Wind  obezbedila je 142 miliona evra za realizaciju projekta.

Finansije u visini od 142 miliona vera obezbedili su paralelnim zajmovima Erste Group Bank AG (koju podržava German Export Credit Agency Euler-Hermes), Erste Bank Serbia, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), navela je kancelarija BDK Advokati u saopštenju.

BDK Advokati, lokalni je pravni savetnik na projektu Kovačica vetropark, vrednom 189 miliona evra, dok je Dentons međunarodni savetnik  investitora. Investitor je izraleska firma Enlight Renewable Energy, dok je druga ugovorna strana, odnosno zajmoprimac, beogradska firma Electrawinds K-Wind.

Vetropark se prostire na području od približno 3.711 hektara i obuhvata opštine Kovačica, Debeljača and Crepaja. Njegovo zapadno krilo nalazi se na približno 80 metara nadmorske visine na zapadu,  koje se postepeno povećava do krajnje tačke na istoku gde dostiže maksimalnih 115 metara. Prilazni putevi su takođe obezbeđeni a lokalnom stanovništvu koje obrađuje zemlju u okolini, dozvoljena je dalja upotreba površine pod projektom, za poljoprivredne radove.

Podzemna kablovska mreža služi za povezivanje vetrogeneratora sa trafo­stanicom i sastoji se od podzemnih elektroenergetskih vodova naponskog nivoa 33,35 kV, kojima je svaki pojedinačni vetrogenerator povezan sa trafo­stanicom.

Vetropark će biti priključen na sistem za prenos električne energije Elektromreža Srbije (EMS), na prenosnu mrežu naponskog nivoa 220 kV dalekovoda br. 254 Pančevo 2 – Zrenjanin 2, preko planirane trafo-stanice TS 35/220 kV Kovačica, navodi se na sajtu projekta.

GE Renewable Energy će obezbediti 38 svojih vetroturbina 2,75-120, visokih 110 metara, proizvod idealan za uslove srednjih vetrova u širokim srpskim ravnicama. Deo ugovora između GE i kompanije Enlight Renewable Energy je i ugovor o servisu u narednih 15 godina.

Pete McCabe, predsednik i izvršni direktor GE’s Onshore Wind Business, rekao je da projekat predstavlja jednu petinu planiranih nacionalnih kapaciteta u oblasti energije vetra do 2020. godine. Očekuje se da će, kada bude završen, biti treći po veličini vetropark u Srbiji i smanjiti godišnju proizvodnju ugljen-dioksia CO2 za oko 247,000 tona.

Generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy Gilad Yavetz rekao je da će vetropark u Kovačici obezbediti čistu električnu energiju bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. januar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. januar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. januar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

8. januar 2018. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine