OIE

Najava konferencije Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju

WISE Srbija konferencija

Foto: WISE

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

WISE Srbija organizuje konferenciju  Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju, 20. septembra 2023. godine u Dorćol platzu. Konferencija će okupiti članice WISE mreže koju čini više od 200 žena koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskom akcijom i zelenom ekonomijom.

Konferenciju će svečano otvoriti NJ.E. Ambasadorka Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, a na dva panela svoje stavove i vizije izneće 10 govornica.

Povodom predstojeće konferencije, Branislava Jovičić, osnivač WISE Srbija rekla je: „WISE Srbija je prva mreža ove vrste u regionu, a među prvima je i u Evropi i svetu. Trenutno broji 215 žena koje se kroz različite profesije i zanimanja bave temom energetike, klimatske akcije i životne sredine. Radujemo se upoznavanju sa novim članicama, novim rezultatima i uspesima svake od nas.“

Projekat WISE Srbija promoviše aktivno učešće i ulogu žena u održivoj energetici, sa fokusom na energetsku tranziciju, demokratizaciju i decentralizaciju energetike, ali i u srodnim oblastima gde se klimatska akcija i zaštita životne sredine susreću sa energetikom i prave neksus.

Nagrada Liderka energetske tranzicije

Na konferenciji će po prvi put biti dodeljena nagrada „Liderka energetske tranzicije“ za ostvarene izuzetne rezultate u promociji zelene energije.

Nagradu su ustanovili Centar za promociju održivog razvoja i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Svecano otvaranje konferencije WISE Srbija, mart 2018. godine
Foto: Svecano otvaranje konferencije WISE Srbija, mart 2018. godine

Inicijative vredne podrške

U okviru konferencije biće prezentovani i rezultate istraživanja o stavovima, informisanosti i ulogama žena građanki – žena u domaćinstvu i žena u biznisu u procesu energetske tranzicije i primene zelenih tehnologija, prvenstveno solarnih panela i mera unapređenja energetske efikasnosti u njihovim domovima i firmama u kojima su zaposlene ili čije su vlasnice.

Takođe, biće predstavljena publikacija „Uloga žena u domaćinstvu i žena u biznisu u energetskoj tranziciji – inicijative vredne podrške“, urađena na osnovu rezultata istraživanja.

Pored predstavljanja rezultata projekta, cilj događaja je da omogući povezivanje članica WISE Srbija mreže, učini ih vidljivijima, dodatno ih osnaži i podstakne na njihove buduće akcije, angažovanja, i doprinos energetskoj tranziciji. 

Prisustvo je besplatno za članice WISE Srbija mreže, kao i uz pozivnicu. Kotizacija za druge zainteresovane strane je EUR 100. Potvrdu prisustva možete izvršiti do 18. septembra na sledećem linku.

WISE projekat pokrenut je 2017-2018. godine i sprovodi ga organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ i uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Medijski pokrovitelj događaja je portal Balkan Green Energy News

Agendu događaja je dostupna na sledećem linku: WISE Srbija konferencija agenda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

6. septembar 2023. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

6. septembar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

6. septembar 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

6. septembar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole