OIE

Najava konferencije Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju

WISE Srbija konferencija

Foto: WISE

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

WISE Srbija organizuje konferenciju  Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju, 20. septembra 2023. godine u Dorćol platzu. Konferencija će okupiti članice WISE mreže koju čini više od 200 žena koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskom akcijom i zelenom ekonomijom.

Konferenciju će svečano otvoriti NJ.E. Ambasadorka Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, a na dva panela svoje stavove i vizije izneće 10 govornica.

Povodom predstojeće konferencije, Branislava Jovičić, osnivač WISE Srbija rekla je: „WISE Srbija je prva mreža ove vrste u regionu, a među prvima je i u Evropi i svetu. Trenutno broji 215 žena koje se kroz različite profesije i zanimanja bave temom energetike, klimatske akcije i životne sredine. Radujemo se upoznavanju sa novim članicama, novim rezultatima i uspesima svake od nas.“

Projekat WISE Srbija promoviše aktivno učešće i ulogu žena u održivoj energetici, sa fokusom na energetsku tranziciju, demokratizaciju i decentralizaciju energetike, ali i u srodnim oblastima gde se klimatska akcija i zaštita životne sredine susreću sa energetikom i prave neksus.

Nagrada Liderka energetske tranzicije

Na konferenciji će po prvi put biti dodeljena nagrada „Liderka energetske tranzicije“ za ostvarene izuzetne rezultate u promociji zelene energije.

Nagradu su ustanovili Centar za promociju održivog razvoja i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Svecano otvaranje konferencije WISE Srbija, mart 2018. godine
Foto: Svecano otvaranje konferencije WISE Srbija, mart 2018. godine

Inicijative vredne podrške

U okviru konferencije biće prezentovani i rezultate istraživanja o stavovima, informisanosti i ulogama žena građanki – žena u domaćinstvu i žena u biznisu u procesu energetske tranzicije i primene zelenih tehnologija, prvenstveno solarnih panela i mera unapređenja energetske efikasnosti u njihovim domovima i firmama u kojima su zaposlene ili čije su vlasnice.

Takođe, biće predstavljena publikacija „Uloga žena u domaćinstvu i žena u biznisu u energetskoj tranziciji – inicijative vredne podrške“, urađena na osnovu rezultata istraživanja.

Pored predstavljanja rezultata projekta, cilj događaja je da omogući povezivanje članica WISE Srbija mreže, učini ih vidljivijima, dodatno ih osnaži i podstakne na njihove buduće akcije, angažovanja, i doprinos energetskoj tranziciji. 

Prisustvo je besplatno za članice WISE Srbija mreže, kao i uz pozivnicu. Kotizacija za druge zainteresovane strane je EUR 100. Potvrdu prisustva možete izvršiti do 18. septembra na sledećem linku.

WISE projekat pokrenut je 2017-2018. godine i sprovodi ga organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ i uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Medijski pokrovitelj događaja je portal Balkan Green Energy News

Agendu događaja je dostupna na sledećem linku: WISE Srbija konferencija agenda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

maja-pokrovac-solar-projekti

Pokrovac: U Hrvatskoj lakše graditi postrojenje na fosilna goriva od 10 MW nego solarno od 1 MW

6. septembar 2023. - U Hrvatskoj se u industrijskim zonama mogu graditi postrojenja na fosilna goriva do 10 MW bez procene uticaja na životnu sredinu

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

6. septembar 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

6. septembar 2023. - Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

6. septembar 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.