Mobilnost

Na nemačkom e-auto-putu testiraju napajanje kamiona strujom preko trole

nemackom auto putu testiraju napajanje kamiona strujom trole

Ministerium für Verkehr Baden-Württemberg

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Siemens Mobility i SPL Powerlines su instalirali treći eHighway sistem u Nemačkoj za kamione koji dobijaju električnu energiju iz vodova postavljenih duž auto-puta iznad trake.

Godinu dana nakon početka radova, elektrificirani deo nemačkog saveznog auto-puta B 462 između Kupenhajma i Gagenaua pušten je u trogodišnji probni rad. Tehnologija eHighway koju je razvio Siemens Mobility omogućava snabdevanje kamiona strujom i punjenje baterija preko ugrađene trole i žica postavljenih iznad trake.

Savezno Ministarstvo životne sredine, očuvanja prirode i nuklearne bezbednosti (BMU) obezbedilo je 26,8 miliona evra za projekat eWayBW u Baden-Virtembergu. Celokupni poduhvat je vredan 28 miliona, a pokrajinska vlada plaća ostatak.

Overhead truck power line three year trial in Germany
Ministerium für Verkehr Baden-Württemberg

Model za teretni saobraćaj pogodan po klimu

„Nadzemna kontaktna mreža, koja se dobro pokazala u pilot-projektima na auto-putevima, može postati kičma teretnog drumskog saobraćaja koji ne utiče na klimu. Dinamička infrastrukture punjenja omogućava sistemu eHighway da podrži razne tehnologije električnog pogona i zamenjuje statično punjenje“, izjavio je rukovodilac za eHighway u Siemens Mobilityju Hasso Grünjes.

Kompanijina tehnologija se od 2019. isprobava na dve javne saobraćajnice u Nemačkoj, ali projekat u dolini Murg je prvi na saveznom auto-putu s oštrim krivinama i mostovima. Redovne vožnje će obavljati pet vozila u oba smera na deonici od 3,4 kilometra.

U test su uključeni potpuno električni, hibridni i kamioni na vodonik.

Nemačka treba da do 2030. opremi 4.000 kilometara autobanova

Savezno ministarstvo saobraćaja i digitalne infrastrukture podržava uvođenje sistema s trolama u prevozu na većim razdaljinama kroz takozvane klastere inovacija.

Cilj za 2023. je da se postavi 300 kilometara nadzemnih vodova za trole

Nacionalna platforma za budućnost mobilnosti NPM preporučuje da se do 2023. godine 300 kilometara autobanova opremi nadzemnom kontaktnom mrežom, a da se do 2030. sistem proširi do 4.000 kilometara, kako bi ova zemlja uspela u svojoj nameri da emisije gasova s efektom staklene bašte smanji za 40 odsto.

Savezna vlada je izdvojila 103 miliona evra za prve električne auto-puteve

Navedena deonica je izabrana posebno zbog toga što je proizvođači hartije koriste za prevoz 510.000 tona materijala godišnje. Uz savremenu tehnologiju, teretni saobraćaj postaje neutralniji po klimu, navelo je ministarstvo zaštite životne sredine.

Pored naučnoistraživačkih ustanova, Siemens Mobilityja i kompanije SPL Powerlines Germany, u projektu učestvuje osam nemačkih kompanija i to na neprofitnoj osnovi. BMU je podržao tri pilot-projekta sa ukupno 103 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala