Mobilnost

E-autoput – Siemens ima rešenje za dekarbonizaciju transportnog sektora

E-autoput-Siemens-dekarbonizacija-transportnog-sektora

Foto: www.siemens.com/press

Objavljeno

08.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Emisije ugljen-dioksida teških motornih vozila, kao što su kamioni i autobusi, čine oko 27% ukupnih emisija CO2 u drumskom saobraćaju. EU je uvela nova pravila po kojima će novi kamioni morati da imaju za 30% niže emisije CO2 do 2030. godine, a nemačka tehnološka kompanija Siemens nudi e-autoput kao rešenje za nultu emisiju štetnih gasova.

E-autoput (eHighway) je rešenje koje je kompanija Siemens već testirala, demonstrirala ili primenila u tri zemlje. Ono omogućava hibridnim kamionima da se istovremeno i napajaju i pune bateriju preko kontaktne mreže poput one koju koriste trolejbusi ili tramvaji. Međutim, za razliku od trolejbusa i tramvaja, hibridni kamioni mogu da prekinu kontakt sa električnom mrežom i nezavisno se kreću po putu, što im omogućava da, na primer, pretiču druga vozila.

Kada kao pogon koristi bateriju, hibridni kamion i dalje ima električno napajanje bez emisija CO2, a kada se baterija isprazni može da pređe na korišćenje dizel motora – ovo rešenje obezbeđuje neprekidnu vožnju, a ujedno smanjuje zagađenje vazduha u lokalnoj sredini.

Foto: www.siemens.com/press

Dekarbonizacija transportnog sektora

Svetski poslovni savet za održivi razvoj (WBCSD) procenjuje da će se globalne količine tereta utrostručiti do 2050. u odnosu na 2000. godinu. Uprkos značajnom širenju železničke mreže, prugama će moći da se prevozi samo oko trećina dodatnih količina tereta. Veći deo tereta će morati da se transportuje u drumskom saobraćaju, navodi Siemens.

Eksperti očekuju da će se emisije CO2 iz drumskog transporta robe više nego udvostručiti do 2050. godine. Inovativne ideje za putnička vozila već postoje, a sada je došlo vreme da se ponudi alternativa fosilnim gorivima i u teretnom saobraćaju, kaže Siemens na svom sajtu.

E-mobilnost nudi održivo rešenje – elektrifikacija drumskog transporta robe omogućiće značajno smanjenje emisija CO2 i obezbediti dostupnost energije za transport i u budućnosti. E-autoput je naročito efektan u ekološkom i ekonomskom smislu na trasama sa povećanom količinom teretnog saobraćaja, na primer između luka ili industrijskih objekata i teretnih terminala, ili između rudnika i centralnih terminala za pretovar robe.

Testiranje u Švedskoj, Kaliforniji, Nemačkoj

Prvi javni e-autoput pušten je u rad u junu 2016. godine u Švedskoj. Kontaktna mreža za kamione divizije Siemens Mobility testirana je na delu autoputa E16 severno od Stokholma u ukupnoj dužini od dva kilometra. U testiranju sistema učestvovala su dva hibridna kamiona sa baterijama i dizel motorima, koje je proizvela Scania i koji su modifikovani za napajanje preko kontaktne mreže u saradnji sa Siemens Mobility.

Tokom dvogodišnjeg testiranja, švedska agencija za saobraćaj Trafikverket i oblast Gävleborg prikupljali su podatke da bi ustanovili da li je e-autoput kompanije Siemens prikladan za komercijalnu upotrebu u budućnosti i dalje širenje. Strategija borbe protiv klimatskih promena Švedske predviđa prestanak upotrebe fosilnih goriva u sektoru transporta do 2030. godine.

U novembru 2017. godine, Siemens Mobility je instalirao i testirao kontaktnu mrežu za hibridne kamione u dužini od preko tri kilometra u blizini Los Anđelesa i Long Biča, koji su među najvećim lukama u SAD.

Foto: www.siemens.com/press

U avgustu 2017. godine, nemačka federalna država Hesen je sa divizijom Siemens Mobility ugovorila izgradnju kontaktne mreže za električni transport tereta na deonici autobana (autoputa) dugačkoj 10 kilometara. Zahvaljujući ovom projektu, e-autoput se po prvi put testira na javnom autoputu u Nemačkoj. Sistem je instaliran na deonici autoputa A5 između frankfurtskog aerodroma i petlje Darmštat/Vajterštat.

U martu 2018. godine, Centar za istraživanje i razvoj Univerziteta Kiel ugovorio je izgradnju pet kilometara dugačkog e-autoputa na deonici A1 između petlji Rajnfeld i Libek.

E-autoput – tehničke karakteristike

Kontaktna mreža:

 • Napajanje vozila električnom energijom vrši se direktno preko kontaktne mreže, što obezbeđuje optimalan nivo eikasnosti od preko 80%.
 • Kočenjem i ubrzavanjem kamiona energija može da se razmenjuje sa kontaktnom mrežom, na primer na brdovitim terenima. Energiju koja nastaje kočenjem kamioni mogu da prenesu u mrežu.
 • Postojeće kontaktne mreže, poput one koju koriste trolejbusi, dokaz su bezbednosti ove tehnologije u primeni u drumskom saobraćaju.
 • Iskustva sa železničkim i tramvajskim saobraćajem potvrđuju dugotrajnost i relativno niske troškove održavanja i servisiranja.
 • Ovu tehnologiju je lako integrisati u postojeću putnu infrastrukturu i ona ne predstavlja prepreku za druge učesnike u saobraćaju.

Hibridni pogon:

 • Hibridni pogon kamionu obezbeđuje fleksibilnost, na primer pri preticanju, kao i na trasama koje nisu elektrifikovane.
 • U poređenju sa konvencionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, hibridni pogon je značajno efikasniji, ima duži radni vek i zahteva manje održavanja.
 • E-autoput je pogodan za upotrebu raznih hibridnih konfiguracija.

Inteligentni oduzimač struje:

 • Inteligentni oduzimač struje omogućava povezivanje i prekid kontakta pri brzinama do 90 km/h i kompenzuje kretanje kamiona unutar trake.
 • Nije neophodan sistem za navođenje na traci.
 • Ova tehnologija je inovativna u odnosu na trolejbus koji ima isključivo električno napajanje, s obzirom da trolejbusi mogu da voze samo fiksiranim trasama, kao i u odnosu na hibridne kamione koji se koriste na kopovima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 September 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 September 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 September 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 August 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award