Mobilnost

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Slika: Volvo Trucks

Objavljeno

05.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Volvo Trucks namerava da do kraja nastupajuće decenije uvede električne varijante celog programa. Teški kamioni Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX će sledeće godine imati takve modele na evropskom tržištu.

Volvo Trucks će sledeće godine na tržište Evrope izbaciti celu seriju svojih najvećih vozila s električnim pogonom. Saopštio je da prelaz ka elektrifikaciji doprinosi naporima da se prevoz obavlja bez korišćenja fosilnih goriva. Švedska kompanija je objavila da testira Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX u uslovima regionalnih tura i urbane izgradnje.

Navedeni modeli će imati bruto nosivost do 44 tone i domet od najviše 300 kilometara po punjenju. Početak masovne proizvodnje zakazan je za 2022. godinu.

Volvo Trucks će do 2040. odbaciti fosilna goriva

“Naglim povećanjem broja teških teretnjaka želimo da pomognemo klijentima i naručiocima prevoza da postignu svoje ambiciozne ciljeve za održivost. Odlučni smo da nastavimo da teramo svoj sektor ka održivoj budućnosti”, izjavio je predsednik firme Roger Alm.

Volvo Trucks je lane počeo da proizvodi Volvo FL Electric i Volvo FE Electric, namenjene gradskoj distribuciji i operacijama razvoza robe u rinfuzu, prvenstveno u Evropi. Prodaja modela Volvo VNR Electric, kamiona za regionalni transport, u Severnoj Americi počinje 3. decembra.

U objavi stoji da će vozila za dalje destinacije, s baterijama i gorivim ćelijama, početi da se prodaju tokom nastupajuće decenije i da je cilj da se celi portfelj pre 2040. godine prebaci na pogon bez fosilnih goriva.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks u Evropu
Slika: Volvo Trucks

Lakše prilagođavanje tranziciji

“Da bismo smanjili uticaj transporta na klimu, treba da se glatko prebacimo sa fosilnih goriva na alternative poput struje. Međutim, uslovi za takav pomeraj, a s njima i tempo tranzicije, razlikuju se među prevoznicima robe i tržištima i zavise od mnogih faktora, poput finansijskih podsticaja, pristupa infrastrukturi za punjenje i vida transporta”, objasnio je Alm.

Uslovi za veliku transformaciju zavise od finansijskih podsticaja, pristupa infrastrukturi za punjenje i vida transporta, ističe predsednik Volvo Trucksa Roger Alm.

On je ukazao na to da je šasija konstruisana tako da ne zavisi od pogona i da isti model može da vozi na plin ili dizel. Po rečima predsednika kompanije Volvo Trucks, strategija je da se operaterima teretnog prevoza omogući što bezbolniji prelaz, da bi mogli da počnu da se prilagođavaju.

“To činimo nuđenjem celovitih rešenja uključujući planiranje rute, odgovarajuće specifikacije vozila, opremu za punjenje, finansiranje i usluge”, naveo je Alm.

Volvo Trucks posluje u okviru Volvo Groupa, čiji je registrovani naziv Volvo AB. On deli logotip s kompanijom Volvo Cars, čiji je vlasnik Geely Holding iz Kine.

Zelena inicijativa uključuje finansiranje projekata, pozajmice za kupce

Volvo Group je istovremeno saopštio da se uključio u inicijativu Science Based Targets, koja prati naučna saznanja o klimi. Osnovali su je Carbon Disclosure Project (CDP), United Nations Global Compact, World Resources Institute i Svetska fondacija za prirodu (WWF). Navedeni proizvođač teretnih vozila i autobusa obavezao se da radi na tome na do 2050. smanji neto emisije na nulu i da uskladi poslovanje s Pariskim sporazumom.

Štaviše, grupa je uvela zeleni sistem za finansiranje projekata u sektoru transporta – Green Finance Framework. Saopštila je i da je centar za međunarodna klimatska i istraživanja životne sredine CICERO Shades of Green tom programu dao najviši, tamnozeleni rejting.

Volvo Group je objavio da će izdavati zelene obveznice, kredite i druge instrumente za istraživanje i razvoj te proizvodnju električnih vozila, mašina i motora bez emisija iz auspuha. Zeleni zajmovi će biti dostupni za kupovinu njegovih električnih proizvoda, navodi se u saopštenju za štampu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Posao za inzenjere istrazivacki centar Continental Automotive Serbia

Posao za inženjere u istraživačkom centru Continental Automotive Serbia

13 January 2021 - Kompanija koja se bavi razvojem inovativnih tehnologija i usluga za održivu mobilnost, traži inženjere, ekonomiste, ali nudi i stažiranje.

katalizatori dpf filteri vozila registracija zagadjenje vazduha

Nema registracije vozila u Srbiji bez katalizatora i DPF filtera

11 January 2021 - Vozila će morati da ispune standarde za izduvne gasove, kao i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih emisija.

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

elektricni automobili subvencije srbija

Milion evra iz budžeta za subvencije kupcima električnih i hibridnih vozila u Srbiji

31 December 2020 - Vlada tako želi da smanji zagađenje vazduha, a 40.000 građana traži da se novac umesto u skupa vozila usmeri u zamenu peći u siromašnijim domaćinstvima.