Mobilnost

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Slika: Volvo Trucks

Objavljeno

05.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Volvo Trucks namerava da do kraja nastupajuće decenije uvede električne varijante celog programa. Teški kamioni Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX će sledeće godine imati takve modele na evropskom tržištu.

Volvo Trucks će sledeće godine na tržište Evrope izbaciti celu seriju svojih najvećih vozila s električnim pogonom. Saopštio je da prelaz ka elektrifikaciji doprinosi naporima da se prevoz obavlja bez korišćenja fosilnih goriva. Švedska kompanija je objavila da testira Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX u uslovima regionalnih tura i urbane izgradnje.

Navedeni modeli će imati bruto nosivost do 44 tone i domet od najviše 300 kilometara po punjenju. Početak masovne proizvodnje zakazan je za 2022. godinu.

Volvo Trucks će do 2040. odbaciti fosilna goriva

„Naglim povećanjem broja teških teretnjaka želimo da pomognemo klijentima i naručiocima prevoza da postignu svoje ambiciozne ciljeve za održivost. Odlučni smo da nastavimo da teramo svoj sektor ka održivoj budućnosti“, izjavio je predsednik firme Roger Alm.

Volvo Trucks je lane počeo da proizvodi Volvo FL Electric i Volvo FE Electric, namenjene gradskoj distribuciji i operacijama razvoza robe u rinfuzu, prvenstveno u Evropi. Prodaja modela Volvo VNR Electric, kamiona za regionalni transport, u Severnoj Americi počinje 3. decembra.

U objavi stoji da će vozila za dalje destinacije, s baterijama i gorivim ćelijama, početi da se prodaju tokom nastupajuće decenije i da je cilj da se celi portfelj pre 2040. godine prebaci na pogon bez fosilnih goriva.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks u Evropu
Slika: Volvo Trucks

Lakše prilagođavanje tranziciji

„Da bismo smanjili uticaj transporta na klimu, treba da se glatko prebacimo sa fosilnih goriva na alternative poput struje. Međutim, uslovi za takav pomeraj, a s njima i tempo tranzicije, razlikuju se među prevoznicima robe i tržištima i zavise od mnogih faktora, poput finansijskih podsticaja, pristupa infrastrukturi za punjenje i vida transporta“, objasnio je Alm.

Uslovi za veliku transformaciju zavise od finansijskih podsticaja, pristupa infrastrukturi za punjenje i vida transporta, ističe predsednik Volvo Trucksa Roger Alm.

On je ukazao na to da je šasija konstruisana tako da ne zavisi od pogona i da isti model može da vozi na plin ili dizel. Po rečima predsednika kompanije Volvo Trucks, strategija je da se operaterima teretnog prevoza omogući što bezbolniji prelaz, da bi mogli da počnu da se prilagođavaju.

„To činimo nuđenjem celovitih rešenja uključujući planiranje rute, odgovarajuće specifikacije vozila, opremu za punjenje, finansiranje i usluge“, naveo je Alm.

Volvo Trucks posluje u okviru Volvo Groupa, čiji je registrovani naziv Volvo AB. On deli logotip s kompanijom Volvo Cars, čiji je vlasnik Geely Holding iz Kine.

Zelena inicijativa uključuje finansiranje projekata, pozajmice za kupce

Volvo Group je istovremeno saopštio da se uključio u inicijativu Science Based Targets, koja prati naučna saznanja o klimi. Osnovali su je Carbon Disclosure Project (CDP), United Nations Global Compact, World Resources Institute i Svetska fondacija za prirodu (WWF). Navedeni proizvođač teretnih vozila i autobusa obavezao se da radi na tome na do 2050. smanji neto emisije na nulu i da uskladi poslovanje s Pariskim sporazumom.

Štaviše, grupa je uvela zeleni sistem za finansiranje projekata u sektoru transporta – Green Finance Framework. Saopštila je i da je centar za međunarodna klimatska i istraživanja životne sredine CICERO Shades of Green tom programu dao najviši, tamnozeleni rejting.

Volvo Group je objavio da će izdavati zelene obveznice, kredite i druge instrumente za istraživanje i razvoj te proizvodnju električnih vozila, mašina i motora bez emisija iz auspuha. Zeleni zajmovi će biti dostupni za kupovinu njegovih električnih proizvoda, navodi se u saopštenju za štampu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

5. novembar 2020. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

5. novembar 2020. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

5. novembar 2020. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

5. novembar 2020. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye