Mobilnost

Svi novi modeli Volvo automobila biće elektrifikovani od 2019.

Svi novi modeli Volvo automobila bice elektrifikovani od 2019.

www.media.volvocars.com

Objavljeno

12.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođać automobila Volvo je najavio da će od 2019. ugrađivati električne motore u sva nova vozila, odnosno da će elektrifikacije biti u centru njenog budućeg poslovanja i da to označava kraj proizvodnje vozila samo sa motorom na unutrašnje sagorevanje. U saopštenju se kaže da će Volvo uvesti elektrifikaciju za sve modele kola uključujući potpuno električne i hibride.

Volvo automobili če se od 2019. prodavati sa dve opcije – benzinski motor sa hibridnim sistemom od 48 volti, plug-in hibrid (PIH) i potpuno električni motor. Prve dve opcije će biti dostupne za sve modele dok će potpuno električni pogon biti dostupan samo za tri modela.

Ovaj švedski proizvođać automobila koji je u vlasništvu kineske kompanije Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) od 2010. je saopštio da će između 2019. i 20121. uvesti pet novih modela automobila na električni pogon. Od toga će tri modela biti pod brendom Volvo dok će dva modela visoke performanse biti na tržištu pod brendom Polestar koji je u vlasništvu Volvoa.

Stručnjaci smatraju da odluku da se pređe na elektrifikaciju je najverovatnije donela kineska kompanija zbog činjenice da više od polovine električnih automobila koji se prodaju globalno završe na kineskom tržištu. Kineska vlada planira da na putevima te zemlje do 2020. bude pet miliona električnih automobila.

Prema podacim Centra za istraživanje automobila nemačkog univerziteta Duisburg-Esen, Kinezi su kupili 507.000 of ukupno 873.000 električnih i hibridnih automobila prodatih globalno.

Osim pet novih modela, Volvo planira i hibridne opcije za postojeće modele na benzin in dizel gorivo što znači da će svaki Volvo imati i električno motor da bi se postepeno izbacili motori na unutrašnje sagorevanje.

Kupci sve više zahtevaju elektrifikovana kola i mi želimo da im izađemo u susret. Sada možete da izaberete bilo koji Volvo model sa elektrifikacijom, izjavio je generalni direktor Volvo Cars Hakan Samuelsson dodajući da je ovo kraj automobila koji imaju samo motore na unutrašnje sagorevanje. On je rekao da Volvo planira da proda milion elektrifikovanih automobila do 2025. godine.

Volvo u saopštenje ne precizira rok do koga će u potpunosti ukinuti motore na unutrašnje sagorevanje.

Evropska unija planira da 2020. uvede propise kojima se ograničavaju emisije CO2 iz novih automobila na 95 grama po kilometru što znači da će svi proizvođaći automobila koji žele da prodaju vozila u Evropi morati da nude elektrifikovane ili potpuno električne modele.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

12. jul 2017. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

12. jul 2017. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

12. jul 2017. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

12. jul 2017. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7