Mobilnost

Do 2030 u Americi će 95% putničkih vozila koristiti električni motor

CC0 Public Domain

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Organizacija RethinkX predvidela je da će za svega 13 godina 95% putničkih vozila u SAD koristiti električni motor. Takva prognoza znatno odskače od svih dosadašnjih analiza koje su procenjivale da će prelazni period trajati nekoliko decenija. RethinkX okuplja studente, akademsku zajednicu, preduzetnike i ljude iz industrije i podstiče ih da ideje i jednostavna rešenja pretoče  u inovativna rešenja za kompleksne probleme

Internet sajt Techxplore, objavio je članak u kojem se navodi da će autonomna električna vozila veoma brzo zameniti putnička kola koja koriste fosilna goriva. Stručnjaci RethinkX-a kažu da je njihova analiza zasnovana na prethodnim iskustvima sa naprednim i inovativnim tehnologijama, kao što su smartfoni i internet, koje su ušle u masovnu upotrebu daleko brže nego što se očekivalo.

Glavni uzrok kratkotrajne tranzicije je ekonomske prirode: procenjuje se da će prosečna američka porodica uštedeti 5,600 dolara godišnje, korišćenjem sistema prevoz-kao-usluga (TaaS), poznatog i kao mobilnost-kao-usluga (MaaS) . Vozila u ličnom vlasništvu će biti napuštena, a zameniće ih uslužni prevoz po-zahtevu. Novi sistem bi trebalo da utiče i na druge grane privrede: velike uštede, koje su jednake linearnom povećanju plata od 10%, dovele bi do nezabeleženog porasta kupovne moći i potrošnje.

U izveštaju se navodi da se potrošači već navikavaju na TaaS jer su im sve dostupnije razne vrste usluga . Uber, Lyft i Didi ulažu milijarde dolara u nove tehnologije koje će im pomoći da premoste psihološke prepreke kao što su navike, strah od nepoznatih osoba i želja da se lično upravlja vozilom. Samo tokom 2016., čak 550.000 stanovnika Njujorka je koristilo TaaS.

U analizi se navodi da će ključna godina biti 2021. kada se očekuje da TaaS bude ozakonjen. U trenutku kada novi sistem bude dostupan, on će biti konkurentniji od svih postojećih tržišnih modela. 10 godina kasnije, očekuje se da 95% američkih putnika koristi TaaS. Zaključak analize je da što je veća ušteda, trebaće manje vremena da novi sistem bude prihvaćen.

Ozbiljna pretnja za naftnu industriju 

TaaS će oboriti vrednost naftne industrije jer će potražnja za fosilnim gorivima dramatično pasti – do 2030 iznosiće svega 70 miliona barela dnevno. Pad cena će biti katastrofalan za taj sektor, a prve posledice bi mogle da se osete već 2021. Prema izveštaju, do 2030, potražnja za naftom će pasti 90%. To nije u skladu sa dosadašnjim prognozama i projekcijama cena, ali su one bazirane na pretpostavci da će većina vozila biti u ličnom vlasništvu.

Slične posledice osetiće se i u proizvodnji putničkih vozila. Oko 97 miliona automobila će biti napušteno, što će dovesti do povećane ponude i potražnje koja će pasti oko 70%. Proizvodnja motora sa unutrašnjim sagorevanjem će potpuno prestati, a vrednost polovnih vozila će biti ravna nuli, ili će biti negativna.

Izveštaj RethinkX-a je upozorenje zakonodavcima da su promene u saobraćajnim tehnologijama i njihove ekonomske posledice daleko bliže nego što se mislilo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

11. maj 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

11. maj 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

11. maj 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

11. maj 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu