Voda

Berze u SAD dozvolile špekulacije na cene vode putem fjučersa

finansijska trzista SAD prvi fjucersi na vodu svetu

Slika: PublicDomainPictures from Pixabay

Objavljeno

10.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Na finansijskim tržištima u Sjedinjenim Državama su upravo lansirani prvi fjučersi na vodu. Investitori koji kupe te kompleksne terminske ugovore zapravo neće posedovati vodu, ali potencijalni skokovi referentne cene za Kaliforniju verovatno bi se prelili na troškove za obične ljude širom planete.

Kao što je i planirano, CME i Nasdaq su otvorili tržište za klađenje na cene vode u Kaliforniji. Investitorima su na raspolaganju fjučersi na vodu, kompleksni finansijski ugovori koji im, doduše, ne daju vlasništvo nad vodom. U trenutku isteka ugovora, učesnici će zaraditi ili izgubiti novac u zavisnosti od razlike cene za promptnu isporuku vode i cene određene fjučersima koje poseduju.

U svakom slučaju, svakodnevne promene vrednosti usled upliva ili povlačenja novca mogu indirektno da utiču na cene za potrošače vode, pa čak i da učine da za proizvođače postane profitabilno da smanje obim snabdevanja. Kritičari kažu da je to korak ka monetizaciji osnovnog ljudskog prava te da se ovakva praksa može preneti na tržišta robe na globalnom nivou i podstaći aktuelnu privatizaciju izvora vode. Sukobi oko vode se intenziviraju po celoj planeti.


Fjučersi ili terminski ugovori su berzanske alatke čiji će vlasnici onda kada ugovor istekne platiti unapred određenu cenu za sirovine ili struju. Oni u međuvremenu mogu da prodaju te hartije drugima. Investitor kupuje terminski ugovor ukoliko smatra da će cena robe na dan poravnanja biti viša nego što je on obavezan da plati. Postoje i fjučersi vezani za indekse akcija, obveznice ili druge finansijske proizvode. U ovom slučaju, reč je o indeksu cena vode u Kaliforniji. Vlasnici terminskih ugovora će po isteku roka unovčiti ili izgubiti razliku između trenutne cene na tržištu i one na koju su se kladili.


Nestašica privlači tržišne igrače

Kalifornija je ogroman potrošač vode, a suočavala se sa nestašicom i pre nedavnih požara rekordnih razmera u prirodi, koji su zahvatili i mnoga naselja. Klimatske promene vode povećanju temperature gotovo svuda u svetu i pogoršavaju suše. Nestašice vode prati rast populacije, dok zagađenje još više otežava pristup tečnosti neophodnoj za život.

Banke i investicioni fondovi osvajaju tržište vode dok većina ljudi nema novca za kockanje u tom segmentu

Neki operateri tržišta i investitori kažu da prvi fjučersi na vodu do sada mogu pomoći farmerima i lokalnim samoupravama u Kaliforniji da kontrolišu troškove za taj resurs. Međutim, ostaje pitanje da li će dozvola bankama i investicionim fondovima da se direktnije uključe na tržište imalo koristiti onima koji nemaju novca za kockanje u tom segmentu.

Zarada na patnji drugih

„Ovo predstavlja cinični pokušaj da se podigne nešto gotovo poput kazina za neke ljude da zarađuju novac na patnji drugih… Tako kapitalizam stvara profit od ljudske muke“, izjavio je za Earther Basav Sen sa instituta za političke studije IPS iz Vašingtona.

Dosad se već trgovalo pravima na eksploataciju vode u Kaliforniji i na drugim mestima. CME-ovi fjučersi na vodu su vezani za indeks cena za neposrednu isporuku koji je uveden pre dve godine.

Komentara: (1)
Igor / 15.03.2021.

SAD su do sada, za otprilike godinu dana, odštampale više od 5 triliona (hiljada milijardi) dolara! Više od 20 godina krše petrodolarsku monetarnu formulu. Njom je, inače, definisano da se ne mogu štampati dolari bez pokrića u iscrpljenoj nafti…
Dakle, ovakvim erupcijama ludila, poput ovoga u tekstu, poredak prikriva hiperinflaciju! A ovoga će tek da bude dok uskoro ne pređu na digitalne „valute“, odnosno kilobajte.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

10. decembar 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

10. decembar 2020. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

10. decembar 2020. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

10. decembar 2020. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika