Voda

Berze u SAD dozvolile špekulacije na cene vode putem fjučersa

finansijska trzista SAD prvi fjucersi na vodu svetu

Slika: PublicDomainPictures from Pixabay

Objavljeno

10.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Na finansijskim tržištima u Sjedinjenim Državama su upravo lansirani prvi fjučersi na vodu. Investitori koji kupe te kompleksne terminske ugovore zapravo neće posedovati vodu, ali potencijalni skokovi referentne cene za Kaliforniju verovatno bi se prelili na troškove za obične ljude širom planete.

Kao što je i planirano, CME i Nasdaq su otvorili tržište za klađenje na cene vode u Kaliforniji. Investitorima su na raspolaganju fjučersi na vodu, kompleksni finansijski ugovori koji im, doduše, ne daju vlasništvo nad vodom. U trenutku isteka ugovora, učesnici će zaraditi ili izgubiti novac u zavisnosti od razlike cene za promptnu isporuku vode i cene određene fjučersima koje poseduju.

U svakom slučaju, svakodnevne promene vrednosti usled upliva ili povlačenja novca mogu indirektno da utiču na cene za potrošače vode, pa čak i da učine da za proizvođače postane profitabilno da smanje obim snabdevanja. Kritičari kažu da je to korak ka monetizaciji osnovnog ljudskog prava te da se ovakva praksa može preneti na tržišta robe na globalnom nivou i podstaći aktuelnu privatizaciju izvora vode. Sukobi oko vode se intenziviraju po celoj planeti.


Fjučersi ili terminski ugovori su berzanske alatke čiji će vlasnici onda kada ugovor istekne platiti unapred određenu cenu za sirovine ili struju. Oni u međuvremenu mogu da prodaju te hartije drugima. Investitor kupuje terminski ugovor ukoliko smatra da će cena robe na dan poravnanja biti viša nego što je on obavezan da plati. Postoje i fjučersi vezani za indekse akcija, obveznice ili druge finansijske proizvode. U ovom slučaju, reč je o indeksu cena vode u Kaliforniji. Vlasnici terminskih ugovora će po isteku roka unovčiti ili izgubiti razliku između trenutne cene na tržištu i one na koju su se kladili.


Nestašica privlači tržišne igrače

Kalifornija je ogroman potrošač vode, a suočavala se sa nestašicom i pre nedavnih požara rekordnih razmera u prirodi, koji su zahvatili i mnoga naselja. Klimatske promene vode povećanju temperature gotovo svuda u svetu i pogoršavaju suše. Nestašice vode prati rast populacije, dok zagađenje još više otežava pristup tečnosti neophodnoj za život.

Banke i investicioni fondovi osvajaju tržište vode dok većina ljudi nema novca za kockanje u tom segmentu

Neki operateri tržišta i investitori kažu da prvi fjučersi na vodu do sada mogu pomoći farmerima i lokalnim samoupravama u Kaliforniji da kontrolišu troškove za taj resurs. Međutim, ostaje pitanje da li će dozvola bankama i investicionim fondovima da se direktnije uključe na tržište imalo koristiti onima koji nemaju novca za kockanje u tom segmentu.

Zarada na patnji drugih

“Ovo predstavlja cinični pokušaj da se podigne nešto gotovo poput kazina za neke ljude da zarađuju novac na patnji drugih… Tako kapitalizam stvara profit od ljudske muke”, izjavio je za Earther Basav Sen sa instituta za političke studije IPS iz Vašingtona.

Dosad se već trgovalo pravima na eksploataciju vode u Kaliforniji i na drugim mestima. CME-ovi fjučersi na vodu su vezani za indeks cena za neposrednu isporuku koji je uveden pre dve godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

Subotica vodovodni sistem i otpadne vode

Subotica obnovila vodovodni sistem i prerađuje otpadne vode

18 December 2020 - Kanalizacija za Suboticu i okolinu je proširena u projektu od 27 miliona evra, uključujući novu fabriku vode i proizvodnju energije iz mulja

finansijska trzista SAD prvi fjucersi na vodu svetu

Berze u SAD dozvolile špekulacije na cene vode putem fjučersa

10 December 2020 - Na američke berze su uvedeni prvi fjučersi na vodu na svetu, a mogući skokovi cena bi se lako prelili na troškove za obične ljude širom planete

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne