OIE

MK Group ulaže 8,1 milion evra u elektranu na biogas

MK-Group-ulaze-81-milion-evra-elektrana-na-biogas

Slika: MK Group

Objavljeno

19.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija MK Group, preko svoje firme MK Biogas, namerava da investira 8,1 milion evra u elektranu na biogas snage 2,4 MW, koja bi trebalo da bude u sistemu fid-in tarifa. Radovi su u projektnoj fazi, izgradnja postrojenja u Vrbasu je planirana za septembar, a početak rada u februaru 2020. godine.

MK Group će na ovom projektu primeniti rešenja Wabio Technologie GMBH iz Nemačke, navodi se u saopštenju ove kompanije. Biogasno postrojenje će, kako se navodi, koristiti podršku u vidu fid-in tarifa.

Jedan od ciljeva koji je postavljen je da postrojenje stekne status povlašćenog proizvođača električne energije, i trenutno je MK Biogas na početku te procedure, kažu u ovoj kompaniji.

Procenjuje se da će proizvodnja električne energije na godišnjem nivou biti oko 20.000 MWh ili 20 miliona kWh, što, kako se navodi, zadovoljava godišnje potrebe električne energije oko 5.000 domaćinstava.

Predrag Božić, direktor MK Biogasa, kaže da kompanije poput Sunoka, članice MK Group, koje imaju dosta otpadnih sirovina, otpad od farmi i klanične industrije, kao i nusproizvode od šećerne repe, mogu te sirovine iskoristiti za proizvodnju električne energije.

Stratešku opredeljenost ka održivim izvorima energije, MK Group je, kako se navodi, potvrdila, prvenstveno, partnerstvom sa italijanskom kompanijom Fintel Energia Spa.

Saradnja koja je počela 2007. godine predstavljala je pionirske korake u Srbiji u oblasti proizvodnje zelene energije pomoću vetroelektrana i solarnih panela. Zajednička kompanija MK-Fintel Wind je krajem 2015. godine otvorila prvi vetropark u Srbiji – Kula, instalisane snage 9,9 MW.

U oktobru 2016. otvoren je vetropark La Piccolina, snage 6,6 MW, a sredinom 2017. započeta je gradnja vetroparka Košava snage 69 MW. Početkom ove godine MK-Fintel Wind je najavio gradnju tri vetroparka, od kojih će Maestrale Ring, instalisane snage 572 MW, biti najveći vetropark na kopnu u Evropi.

Nastavlja se bum u gradnji elektrana na biogas – planirano 30 MW, u registru 48 MW

Moglo bi se reći da investicije u biogasna postrojenja doživljavaju pravi bum u poslednje tri godine, posle odluke da se 2016. poveća fid-in tarifa. Trenutno ta državna subvencija iznosi od 15 do 17 evrocenti po kWh.

U Registru povlašćenih proizvođača električne energije, privremenih povlašćenih proizvođača električne energije i proizvođača iz obnovljivih izvora energije trenutno je evidentirano 49 elektrana na biogas snage 48 MW. Samo ove godine status privremenog povlašćenog ili povlašćenog proizvođača dobile su elektrane snage veće od 10 MW.

Dosad je izgrađeno 18 biogasnih postrojenja, dok je u izgradnji, odnosno sa statusom privremenog povlašćenog proizvođača još 31.

Prema Nacionalnom akcionom planu za korišćenje OIE planirana je izgradnja elektrana na biogas snage 30 MW. Kod biogasa nema kvota odnosno ograničenja za snagu elektrana koje će dobijati podsticaje, kao kod vetroelektrana i solarnih parkova.

Krajem 2018. Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike za obnovljive izvore energije (OIE) i energetsku efikasnost, izjavio je da u novom modelu za podršku OIE, koji se priprema, neće biti ograničenja male vetroelektrane, biogasna postrojenja, male hidroelektrane (MHE).

Moguće je, ipak, kako je rekao, da će biti korekcije fid-in tarifa za biogasne elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski