OIE

MK Fintel vind obeležio početak radova na izgradnji vetroparka Košava kod Vršca

Objavljeno

15.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija MK Fintel vind počela je radove na izgradnji svog trećeg, i ujedno najvećeg, vetroparka u Srbiji nedaleko od Vršca. Prva faza izgradnje ovog vetroparka, pod nazivom Košava, će koštati oko 124 milion evra a radovi treba da budu završeni do kraja 2018. godine.

MK Fintel vind, u kojoj vlasnički udeo ima MK Grupa Miodraga Kostića, planira da izgradi 20 vetrenjača ukupne instalisane snage 69 megavata koje će električnom energijom snabdevati oko 40.000 domaćinstava.

Direktor MK Fintel vind i firme Fintel Energia spa Ticijano Đovaneti je izjavio na svečanosti povodom početka radova da je vetropark Košava najveća investicija te kompanije u obnovljive izvore energije u Srbiji. On je rekao da kompanija planira da nastavi da investira u Srbiji uz angažovanja domačih firmi i radnika.

Đovaneti je rekao da će druga faza izgradnje koštati nešt više od 100 milion evra, dodajući da se u toj fazi planira izgradnja još 19 vetrenjača.

MK Fintel vind je pre nekoliko nedelja saopštila da je pokrenula postupak prodaje svojih akcija na Beogradskoj berzi i da će tako postati prvi snabdevač takozvanje zelene energije u Srbiji koji će se pojaviti na berzi. Prodaja akcija treba da počne do kraja godine a novac sakupljen prodajom treba da se investira u početnu fazu izgradnje vetroparka Košava .

Inicijalna ponuda an Beogradskoj berzi će biti između 20% i 40% svih akcija u kompaniji MK Fintel vind.

Svečanosti je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji je rekao da će ovaj projekat pomoći Srbiji da dostigne cilj od 27% energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine kako je određeno nacionalnim akcionim planom. On je rekao da Srbija sada proizvodi 23% ukupne energije iz obnovljivih izvora i da su u toku projekti izgradnje kapaciteta za proizvodnju zelene energije ukupne snage od 500 megavata.

MK Fintel vind ima dva vetroparka u Vojvodini – postrojenje Kula nedaleko od Kule i La Pikolina kod Vršca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

15. jun 2017. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. jun 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. jun 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. jun 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage