OIE

Fintel Energija u Srbiji pokreće projekat najvećeg evropskog vetroparka na kopnu

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Fintel Energija, jedini proizvođač iz obnovljivih izvora energije listiran na Beogradskoj berzi (BELEX), donela je odluku o pokretanju projekata izgradnje tri nova vetroparka u Srbiji. Maestrale Ring instalisane snage 572 MW biće najveći vetropark koji se gradi na kopnu na celom evropskom kontinentu, saopštila je kompanija.

Fintel Energija, u vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia Group, je osnovala namenske firme (SPV) za razvoj projekata energije vetra – Lipar (10 MW), Lipar 2 (10 MW) i Maestrale Ring (572 MW). Novi projekti će biti 100% u vlasništvu kompanije Fintel Energija i nalaziće se u regionu Vojvodine, izjavio je generalni direktor kompanije Fintel Energija, Tiziano Giovannetti.

Zahvaljujući ovim projektima Srbija će biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije, kaže Giovannetti.

„Korakom koji smo napravili, kompanija će uspeti da poveća ukupnu instalisanu snagu vetroelektrana koje razvija sa 352 MW na 944 MW, čime bi se Fintel Energija pozicionirala u sam vrh evropskih kompanija za razvoj projekata izgradnje vetroelektrana“, naveo je Giovannetti.

U saopštenju se podseća da je kompanija uspešno obavila inicijalnu javnu ponudu (IPO) i da je na BELEX-u počela trgovanje u novembru prošle godine.

Fintel Energija ima većinske udele u kompanijama MK-Fintel Find i MK-Fintel Wind Holding, čiji je manjinski akcionar spski MK Group biznismena Miodraga Kostića.

Izgradnja vetroparka Košava 1 pri kraju

MK-Fintel Wind razvija prvu fazu vetroparka Košava, snage 69 MW, čija izgradnja je počela u junu 2017. godine. Krajem februara 2018. godine, MK-Fintel Wind je saopštio da je obezbedio 81,5 miliona evra kredita za završetak prve faze ovog vetroparka. Izgradnja vetroparka Košava 1, vrednog 118 miliona evra, bi trebalo da bude gotova do kraja 2019. godine. Kompanija saopštava da je izgradnja Košave 1 pri kraju.

U vlasništvu kompanije MK-Fintel Wind Holding su svi ostali vetroparkovi koje grade ili su izgradili Fintel Energia i MK Group u Srbiji. Do sad su kompanije otvorile prvi vetropark u Srbiji, Kula, snage 9,9 MW, krajem 2015. godine, a u oktobru 2016. i vetropark La Piccolina, snage 6,6 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

5. februar 2019. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

5. februar 2019. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

5. februar 2019. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

5. februar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin