Električna energija

MK Fintel Wind obezbedio kredit za vetroelektranu Košava

MK Fintel Wind obezbedio kredit za vetroelektranu KoSava

Photo: Pixabay

Objavljeno

28.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija MK Fintel Wind saopštila je da je obezbedila 81,5 miliona evra za finansiranje završetka prve faze vetroparka Košava u blizini Vršca. Firma, koja je u vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia Group i srpskog MK holdinga, čiji je vlasnik Miodrag Kostić, već je izgradila dva vetroparka u Srbiji.

Izgradnja vetroparka, koja je počela je u junu 2017. godine, ukupno je vredna 117 miliona evra, a iznos od 81,5 miliona evra biće finansiran iz kredita matične Erste banke, Erste banke Srbija, Austrijske razvojne banke, Unikredit banke Srbija i Zagrebačke Banke.

Fintel energija, u okviru koje posluje MK Fintel Wind, je ranije za prvu fazu vetroparka dobila kredit od AIK banke. Prva faza Košave podrazumeva 20 turbina ukupne snage 69 MW.

„Na izgradnji vetroparka Košava biće angažovano sto ljudi, a zahvaljujući njima i stučnosti i iskustvu lokalnih firmi, očekujemo da vetropark počne da radi krajem 2019. godine“, rekao je izvršni direktor kompanija Fintel Energia Group i MK Fintel Wind Ticiano Đovaneti.

On je podsetio da Fintel energija planira inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na Beogradskoj berzi, a sredstva koja budu prikupljena biće iskorišćena za drugu fazu vetroparka Košava.

Druga faza se sastoji od 19 turbina ukupne snage 78,2 MW, a gradnja bi trebalo da počne početkom 2019. godine.

“Sledeći korak je IPO akcija kompanije Fintel energija u aprilu na Beogradskoj berzi”, dodao je Đovaneti.

Očekuje se, kako se navodi u saopštenju, da ovaj projekat proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) vetropark snabdeva 57.000 domaćinstava, kao i da se smanji emisija ugljen-dioksida oko 170.000 tona godišnje.

MK Fintel Wind je krajem 2015. godine otvorio vetropark Kula snage 9,9 MW, prvi u Srbiji, a oktobra 2016. godine u Zagajici kod Vršca i vetropark La Piccolina snage 6,6 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

28. februar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

28. februar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

28. februar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

28. februar 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu