OIE

Fintel energija do sredine godine objavljuje IPO na Beogradskoj berzi

Fintel energija do sredine godine objavljuje IPO na Beogradskoj berzi

Photo: MK-Fintel Wind

Objavljeno

29.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Fintel energija u prvoj polovini godine trebalo bi da sprovede inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na Beogradskoj berzi kako bi obezbedila novac za gradnju vetroparkova u Srbiji.

Ovo će biti prva IPO na Beogradskoj berzi u poslednjih skoro 80 godina.

Fintel Energija je ćerka firma italijanske kompanije Fintel Energia Group S.P.A. Fintel energija i srpski MK holding, čiji je vlasnik Miodrag Kostić, su vlasnici firme MK-Fintel Wind.

MK-Fintel Wind je krajem 2015. godine otvorila vetropark Kula snage 9,9 MW, prvi u Srbiji, a oktobra 2016. godine u Zagajici kod Vršca i vetropark La Piccolina snage 6,6 MW. U junu prošle godine ista firma započela je gradnju vetroparka Košava, čija snaga bi u prvoj fazi trebalo da dostigne 69 MW.

„Već devet meseci radi se na IPO pripremi za tu energetsku kompaniju i očekujemo da bi u prvoj polovini ove godine Beogradska berza mogla da dobije prvu IPO još od 1940. godine“, izjavio je za agenciju Beta Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Fintel energija, kako prenosi agencija, planira da putem IPO prikupi 15 miliona evra od institucionalnih i pojedinačnih investitora, a sredstva koja će biti pribavljena biće iskorišćena za izgradnju vetroparka Košava, kao i drugih projekata koji se nalaze u razvoju.

U maju prošle godine Tiziano Giovannetti, direktor kompanije MK-Fintel Wind, izjavio je da kompanija planira da ponudi od 20 do 40 odsto akcija “Fintel energije” da bi prikupila oko 60 miliona evra.

“Minimum prodaje će biti 20 odsto, a maksimum 40 odsto. Naravno mi ne želimo da prodamo većinski udeo zato što ne želimo da izgubimo kontrolu nad društvom”, rekao je tada Giovannetti.

Krneta je istakao da ovaj IPO mogao da motiviše i institucionalne i individualne investitore da u vreme, kako je naveo, ekstremno niskih kamatnih stopa, svoj novac ulože na berzi.

„Srbija je jedna od retkih postsocijalističkih zemalja koja tokom tranzicije nije imala inicijalne javne ponude na berzi“, podsetio je on.

Krneta smatra da je moguć zaokret i da srpsko tržište kapitala nudi potencijal, zbog čega je Beogradska berza, uz podršku Evropske banke za onbovu i razvoj (EBRD), počela projekat Serbia IPO Go, koji je usmeren na promociju i pomoć u realizacij IPO u sektoru privatnih kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

29. januar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

29. januar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

29. januar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

29. januar 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu