OIE

MK Fintel Wind izlazi na Beogradsku berzu

Slika: MK Fintel Wind

Objavljeno

19.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

MK-Fintel Wind je najavila da će postati prva privatna firma u Srbiji koja se bavi obnovljivim izvorima energije čije akcije će se prodavati na Beogradskoj berzi. Direktor kompanije, koja je u zajedničkom vlasništvu italijske firme Fintel Energija Spa i MK Group, Tiziano Giovannetti, je izjavio da očekuje od 120 do 150 miliona evra od prodaje akcija.

Fintel očekuje da se procedura izlaska na Beogradsku berzu završi do kraja godine.

Giovannetti je izjavio da kompanija planira da ponudi od 20% do 40% akcija Fintel Energija AD da bi prikupili oko 60 miliona evra.

„Minimum prodaje će biti 20 odsto, a maksimum 40 odsto. Naravno mi ne želimo da prodamo većinski udeo zato što ne želimo da izgubimo kontrolu nad društvom“, rekao je Giovannetti.

Novac od prodaje akcija će biti uložen u u projekat Košava, koji je u izgradnji, i nekoliko manjih vetroparkova koje kompanija planira da izgradi.

Vetropark Košava, najveća investicija Fintela do sada, će imati ukupnu 20 vetrenjača sa instalisanom snagom od oko 117 megavata kada bude završen 2019. godine a vrednost projekta se procenjuje na 124 miliona evra.

MK-Fintel Wind ima dva vetroparka u Srbiji ukupne instalisane snage 16,5 megavata.

Giovannetti je izjavio da se uprava Fintela odlučila na izlazak na berzu jer je to dugoročna investicija, koja ostaje u zemlji.

On je rekao da sve više ljudi shvata da takozvana crna energija nije održiva jer je skupa, zagađuje i ne otvara nijedno novo radno mesto a da Fintel otvara dosta novih poslova povezanih sa zelenom energijom.

„Na početku je teško, zato što se nikom ne sviđa da menja navike, ali na kraju korist je mnogo veća od onoga što se u početku planira „, rekao je Giovannetti.

Kompanija MK-Fintel Wind je otvorila prvi vetropark u Srbiji krajem 2015. godine. Taj vetropark u Kuli, čija izgradnja je koštala 15 miliona evra, ima tri vetrogeneratora ukupne instalisane snage 9,9 megavata a proizvodi oko 27 miliona kilovat sati električne energije godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić