OIE

MK Fintel Wind izlazi na Beogradsku berzu

Slika: MK Fintel Wind

Objavljeno

19.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

MK-Fintel Wind je najavila da će postati prva privatna firma u Srbiji koja se bavi obnovljivim izvorima energije čije akcije će se prodavati na Beogradskoj berzi. Direktor kompanije, koja je u zajedničkom vlasništvu italijske firme Fintel Energija Spa i MK Group, Tiziano Giovannetti, je izjavio da očekuje od 120 do 150 miliona evra od prodaje akcija.

Fintel očekuje da se procedura izlaska na Beogradsku berzu završi do kraja godine.

Giovannetti je izjavio da kompanija planira da ponudi od 20% do 40% akcija Fintel Energija AD da bi prikupili oko 60 miliona evra.

„Minimum prodaje će biti 20 odsto, a maksimum 40 odsto. Naravno mi ne želimo da prodamo većinski udeo zato što ne želimo da izgubimo kontrolu nad društvom“, rekao je Giovannetti.

Novac od prodaje akcija će biti uložen u u projekat Košava, koji je u izgradnji, i nekoliko manjih vetroparkova koje kompanija planira da izgradi.

Vetropark Košava, najveća investicija Fintela do sada, će imati ukupnu 20 vetrenjača sa instalisanom snagom od oko 117 megavata kada bude završen 2019. godine a vrednost projekta se procenjuje na 124 miliona evra.

MK-Fintel Wind ima dva vetroparka u Srbiji ukupne instalisane snage 16,5 megavata.

Giovannetti je izjavio da se uprava Fintela odlučila na izlazak na berzu jer je to dugoročna investicija, koja ostaje u zemlji.

On je rekao da sve više ljudi shvata da takozvana crna energija nije održiva jer je skupa, zagađuje i ne otvara nijedno novo radno mesto a da Fintel otvara dosta novih poslova povezanih sa zelenom energijom.

„Na početku je teško, zato što se nikom ne sviđa da menja navike, ali na kraju korist je mnogo veća od onoga što se u početku planira „, rekao je Giovannetti.

Kompanija MK-Fintel Wind je otvorila prvi vetropark u Srbiji krajem 2015. godine. Taj vetropark u Kuli, čija izgradnja je koštala 15 miliona evra, ima tri vetrogeneratora ukupne instalisane snage 9,9 megavata a proizvodi oko 27 miliona kilovat sati električne energije godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

19. maj 2017. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

19. maj 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

19. maj 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

19. maj 2017. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra