Biodiverzitet

Lista endema JIE: Regionalni eksperti održali sastanak o metodologijama i kriterijumima

Lista-endema-JIE-Regionalni-eksperti-sastanak

Foto: 1 - Gordana Tomovic, 2 - MES, 3 - Gergely Balázs, 4 - Slavco Hristovski, 5 - Snezana Vuksanovic, 6 - Adnan Zimic

Objavljeno

27.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalni ekspertski tim koji radi na Listi odabranih endemskih kopnenih biljnih i životinjskih taksona u Jugoistočnoj Evropi (Lista endema JIE) održao je svoj prvi sastanak u Skoplju, Severna Makedonija.

Ova aktivnost je podržana u okviru Regionalne mreže za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izveštavanje (BIMR 2), komponente Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Primena sporazuma o biodiverzitetu (ORF-BDU), koji finansira Savezno ministarstvo za saradnju i razvoj (BMZ) Republike Nemačke i sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Lista endema JIE doprinosi poboljšanju upravljanja informacijama o biodiverzitetu i ističe visoki nivo endemizma u regionu JIE u odnosu na ostatak Evrope, a koordinator i administrator aktivnosti je Makedonsko ekološko društvo (MES). MES je registrovan na Globalnom sistemu za informacije o biodiverzitetu (GBIF) i već je publikovao 3 grupe podataka – za tvrdokrilce, vaskularne bilje i kičmenjake (vodozemce, gmizavce i sisare).

Regionalni ekspertski tim će raditi na postojećoj listi endemskih taksona vaskularnih biljaka i tvrdokrilaca (odabranih vrsta planinskih staništa u pograničnim područjima tržišta u regionu JIE) i uvođenju novih grupa taksona koje čine: podzemni zglavkariPseudoscorpiones (lažne škorpije), Diplopoda (stonoge), Chilopoda (hilopode), Diplura (dvorepci), Aranea (pauci) i Opiliones (kosci), vodeni zgavkariEphemeroptera (vodeni cvetovi), Plecoptera (proletnjaci) i Trichoptera (trihoptera) i potencijalno kopnene i slatkovodne puževe i puževe golaće i ribe.

Sinhronizovan pristup metodologiji i kriterijumima za sve endemske taksone u JIE

Na sastanku u Skoplju održanom 16. septembra prisustvovalo je 15 učesnika – članova Regionalnog ekspertskog tima i predstavnika Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Severne Makedonije, MES i GIZ ORF BDU. Sastanak je imao za cilj okupljanje i koordinaciju eksperata uključenih u ovu aktivnost i definisanje sinhronizovanog pristupa metodologiji i kriterijumima koje treba harmonizovati za sve (endemske) taksone koji žive isključivo na teritoriji šest privreda regiona JIE (Severna Makedonija, Albanija, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina).

„Moj utisak je da su predstavljene važne informacije o standardima razmene podataka o biodiverzitetu, konkretno Darwin Core standardu i načinu na koji Globalni sistem za informacije o biodiverzitetu (GBIF) funkcioniše i kako se podaci publikuju. Predstavljeni su i metod rada i odabir vrsta koje će tek biti uključene u Listu endemskih taksona iz regiona, a koja je nastala u okviru BIMR 1“, izjavila je nakon sastanka Edita Zecirovic iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Glavni cilj ove aktivnosti je unapređenje znanja o endemskim biljkama i životinja regiona JIE i regionalne saradnje eksperata za biodiverzitet i kreatora politika.

Aktivnost je počela u septembru 2019. i trajaće do kraja septembra 2020. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

27. septembar 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

Nova studija pokazala da vetroturbine nemaju negativan uticaj na ptice

Studija pokazala da je negativni uticaj vetroturbine na ptice zanemariv

27. septembar 2019. - Nova studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje da uticaj vetroelektrana na ptice nije dramatičan koliko se govori.

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane kako bi zastitili biodiverzitet

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane radi zaštite ptica

27. septembar 2019. - Sud je naložio zatvaranje jedne vetroelektrane na jugu Francuske zbog stradanja zaštićenih ptica i zato što smeta lokalnom stanovništvu

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

27. septembar 2019. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa