x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Lista endema JIE: Regionalni eksperti održali sastanak o metodologijama i kriterijumima

27.09.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: 1 - Gordana Tomovic, 2 - MES, 3 - Gergely Balázs, 4 - Slavco Hristovski, 5 - Snezana Vuksanovic, 6 - Adnan Zimic
Lista endema JIE: Regionalni eksperti održali sastanak o metodologijama i kriterijumima

Regionalni ekspertski tim koji radi na Listi odabranih endemskih kopnenih biljnih i životinjskih taksona u Jugoistočnoj Evropi (Lista endema JIE) održao je svoj prvi sastanak u Skoplju, Severna Makedonija.

Ova aktivnost je podržana u okviru Regionalne mreže za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izveštavanje (BIMR 2), komponente Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Primena sporazuma o biodiverzitetu (ORF-BDU), koji finansira Savezno ministarstvo za saradnju i razvoj (BMZ) Republike Nemačke i sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Lista endema JIE doprinosi poboljšanju upravljanja informacijama o biodiverzitetu i ističe visoki nivo endemizma u regionu JIE u odnosu na ostatak Evrope, a koordinator i administrator aktivnosti je Makedonsko ekološko društvo (MES). MES je registrovan na Globalnom sistemu za informacije o biodiverzitetu (GBIF) i već je publikovao 3 grupe podataka – za tvrdokrilce, vaskularne bilje i kičmenjake (vodozemce, gmizavce i sisare).

Regionalni ekspertski tim će raditi na postojećoj listi endemskih taksona vaskularnih biljaka i tvrdokrilaca (odabranih vrsta planinskih staništa u pograničnim područjima tržišta u regionu JIE) i uvođenju novih grupa taksona koje čine: podzemni zglavkariPseudoscorpiones (lažne škorpije), Diplopoda (stonoge), Chilopoda (hilopode), Diplura (dvorepci), Aranea (pauci) i Opiliones (kosci), vodeni zgavkariEphemeroptera (vodeni cvetovi), Plecoptera (proletnjaci) i Trichoptera (trihoptera) i potencijalno kopnene i slatkovodne puževe i puževe golaće i ribe.

Sinhronizovan pristup metodologiji i kriterijumima za sve endemske taksone u JIE

Na sastanku u Skoplju održanom 16. septembra prisustvovalo je 15 učesnika – članova Regionalnog ekspertskog tima i predstavnika Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Severne Makedonije, MES i GIZ ORF BDU. Sastanak je imao za cilj okupljanje i koordinaciju eksperata uključenih u ovu aktivnost i definisanje sinhronizovanog pristupa metodologiji i kriterijumima koje treba harmonizovati za sve (endemske) taksone koji žive isključivo na teritoriji šest privreda regiona JIE (Severna Makedonija, Albanija, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina).

„Moj utisak je da su predstavljene važne informacije o standardima razmene podataka o biodiverzitetu, konkretno Darwin Core standardu i načinu na koji Globalni sistem za informacije o biodiverzitetu (GBIF) funkcioniše i kako se podaci publikuju. Predstavljeni su i metod rada i odabir vrsta koje će tek biti uključene u Listu endemskih taksona iz regiona, a koja je nastala u okviru BIMR 1“, izjavila je nakon sastanka Edita Zecirovic iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Glavni cilj ove aktivnosti je unapređenje znanja o endemskim biljkama i životinja regiona JIE i regionalne saradnje eksperata za biodiverzitet i kreatora politika.

Aktivnost je počela u septembru 2019. i trajaće do kraja septembra 2020. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.