Otpad

Lego predstavio prototip kockice od reciklirane plastike

Lego-reciklirana-plastika

Photo: Lego

Objavljeno

03.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Danski proizvođač igračaka Lego predstavio je prototip kockice od reciklirane plastike, čime je napravio još jedan korak ka svom cilju da od 2030. godine svi proizvodi budu od održivih materijala.

Prototip, koji je napravljen od reciklirane PET ambalaže, je prva Lego kockica od recikliranog materijala koja zadovoljava nekoliko standarda ove kompanije po pitanju kvaliteta i bezbednosti, navodi se u saopštenju. Jedna litarska PET boca u proseku daje dovoljno materijala za proizvodnju 10 Lego kockica dimenzija 2 x 4 (80 x 0.2mm).

Lego kockice od recikliranog materijala se neće skoro naći u prodaji

Međutim, kompanija je takođe saopštila da se Lego kockice od recikliranog materijala neće skoro naći u prodaji. Testiranje i razvoj će se nastaviti do odluke o eventualnoj pilot proizvodnji, navodi se u saopštenju i dodaje da će sledeća faza testiranja trajati najmanje godinu dana.

PET plastika od koje je napravljen prototip nabavljena je od proizvođača iz Sjedinjenih Američkih Država koji primenjuju procese odobrene od strane Američke administracije za hranu i lekove (FDA) i Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA) radi obezbeđivanja kvaliteta, navodi se u saopštenju.

Cilj kompanije je da se Lego kockice prave od odgovorno proizvedenih materijala

Kompanije kaže i da joj je cilj da se Lego kockice prave od materijala proizvedenih na odgovoran način, korišćenjem obnovljivih ili recikliranih resursa, koji generišu malo ili nimalo otpada i koji se mogu reciklirati, a da pri tom ispunjavaju standarde kompanije po pitanju bezbednosti, kvaliteta i trajnosti.

Lego je takođe podsetio da planira da uloži do 400 miliona američkih dolara tokom tri godine u razne projekte održivosti, uključujući i izbacivanje jednokratne plastike iz pakovanja svojih proizvoda do 2025. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

3. jul 2021. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Ekonomska steta zagadjenja okeana iznosiće 731 milijardu dolara do 2050. godine

Šteta od zagađenja okeana plastikom do 2050. može da dostigne 731 milijardu dolara

3. jul 2021. - Ukoliko se punjenje okeana plastičnim otpadom nastavi, potencijalna ekonomska šteta do 2050. godine iznosi ukupno 731 milijardu dolara

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda tomasevic

Zagreb raskinuo koncesiju za otpadne vode sa firmama E.ON i EVN

3. jul 2021. - Gradske vlasti su raskinule ugovor o koncesiji potpisan 2000. godine koji je trebalo da bude na snazi do 2028.

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

3. jul 2021. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja