Električna energija

Kosovski operator distributivnog sistema uz pomoć dronova proverava mrežu

Foto: KEDS

Objavljeno

24.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski* operator distributivnog sistema (ODS) KEDS počeo je da nadgleda distributivnu mrežu pomoću dronova. Kompanija očekuje da će na ovaj način poboljšati pouzdanost snabdevanja potrošača i planira da ih koristi za kontrolu svih delova mreže od januara 2023. godine.

KEDS je saopštio da je pokrenuo pilot projekat korišćenja bespilotnih letelica koji je podrazumevao inspekciju 10 kV vodova Kaćikola i Restelica. Provera je obavljena poslednjih dana septembra i početkom oktobra.

Dva voda se nalaze na planinskom terenu što otežava posa timovima KEDS-a, posebno nakon obilnih padavina ili jakih vetrova, pa će nova tehnologija pomoći da se smanje rizici za radnike na terenu, kao i da se skrati vreme prikupljanja podataka i intervencije u sanaciji mreže ili eventualnim kvarovima.

KEDS, koji je u vlasništvu turskih kompanija Calik Holding i Limak Holding, naveo je da će dronovi olakšati i ubrzati proces prikupljanja informacija sa terena.

Pilot projekat će se proširiti na sve nadzemne vodove distributivnog sistema od januara 2023.

Pilot projekat će se proširiti na sve nadzemne vodove distributivnog sistema od januara 2023. godine, kada će biti započeta inspekcija svih 6, 10, 20 i 35 kV vodova, kako bi se otkrili potencijalni nedostaci, koji u budućnosti mogu uzrokovati kvarove i nestanke struje, naglasio je KEDS.

Za korišćenje dronova kompanija je angažovala specijalizovane firme, ali nije navela njihove nazive.

Dronovima će biti upravljano sa najveće udaljenosti od osam kilometara

Dronovima će biti upravljano sa najveće udaljenosti od osam kilometara i snimaće fotografije i video zapise visoke rezolucije, na kojima se jasno vidi tehničko stanje distributivne mreže.

Video ili fotografije će, kako se navodi, pomoći u preventivnom održavanju mreže i potencijalnim ulaganjima u budućnost.

To će se obavljati preko softverske aplikacije uBird u kojoj će se generisati detaljni izveštaji koji sadrže sve potrebne informacije za vod pregledan dronom, klasifikujući nalaze pregleda prema ozbiljnosti oštećenja i hitnoj potrebi za intervencijom, saopštio je KEDS.

Inače, KEDS upravlja distributivnom mrežom dužine 20.000 kilometara i sa oko 7.500 trafo-stanica, a snabdeva oko 485.000 kupaca.

 

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

24. oktobar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. oktobar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. oktobar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. oktobar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK