Električna energija

Kosovski operator distributivnog sistema uz pomoć dronova proverava mrežu

Foto: KEDS

Objavljeno

24.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski* operator distributivnog sistema (ODS) KEDS počeo je da nadgleda distributivnu mrežu pomoću dronova. Kompanija očekuje da će na ovaj način poboljšati pouzdanost snabdevanja potrošača i planira da ih koristi za kontrolu svih delova mreže od januara 2023. godine.

KEDS je saopštio da je pokrenuo pilot projekat korišćenja bespilotnih letelica koji je podrazumevao inspekciju 10 kV vodova Kaćikola i Restelica. Provera je obavljena poslednjih dana septembra i početkom oktobra.

Dva voda se nalaze na planinskom terenu što otežava posa timovima KEDS-a, posebno nakon obilnih padavina ili jakih vetrova, pa će nova tehnologija pomoći da se smanje rizici za radnike na terenu, kao i da se skrati vreme prikupljanja podataka i intervencije u sanaciji mreže ili eventualnim kvarovima.

KEDS, koji je u vlasništvu turskih kompanija Calik Holding i Limak Holding, naveo je da će dronovi olakšati i ubrzati proces prikupljanja informacija sa terena.

Pilot projekat će se proširiti na sve nadzemne vodove distributivnog sistema od januara 2023.

Pilot projekat će se proširiti na sve nadzemne vodove distributivnog sistema od januara 2023. godine, kada će biti započeta inspekcija svih 6, 10, 20 i 35 kV vodova, kako bi se otkrili potencijalni nedostaci, koji u budućnosti mogu uzrokovati kvarove i nestanke struje, naglasio je KEDS.

Za korišćenje dronova kompanija je angažovala specijalizovane firme, ali nije navela njihove nazive.

Dronovima će biti upravljano sa najveće udaljenosti od osam kilometara

Dronovima će biti upravljano sa najveće udaljenosti od osam kilometara i snimaće fotografije i video zapise visoke rezolucije, na kojima se jasno vidi tehničko stanje distributivne mreže.

Video ili fotografije će, kako se navodi, pomoći u preventivnom održavanju mreže i potencijalnim ulaganjima u budućnost.

To će se obavljati preko softverske aplikacije uBird u kojoj će se generisati detaljni izveštaji koji sadrže sve potrebne informacije za vod pregledan dronom, klasifikujući nalaze pregleda prema ozbiljnosti oštećenja i hitnoj potrebi za intervencijom, saopštio je KEDS.

Inače, KEDS upravlja distributivnom mrežom dužine 20.000 kilometara i sa oko 7.500 trafo-stanica, a snabdeva oko 485.000 kupaca.

 

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

24. oktobar 2022. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

24. oktobar 2022. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

24. oktobar 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

24. oktobar 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU