OIE

Kosovo* planira 1,4 GW iz solara i vetra do 2031.

Kosovo 1 4 GW solara vetra 2031

Foto: Johanna Montoya on Unsplash

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nedovršena prva verzija energetske strategije Kosova* za period do 2031. uključuje cilj od 1,4 gigavata kapaciteta iz obnovljivih izvora, izjavila je ministarka ekonomije Artane Rizvanolli. Nezvanično, lignit se proglašava tranzicionim gorivom za dobijanje bazne električne energije.

Energetska kriza i političke razmirice oko putanje za ovaj sektor odložile su donošenje energetske strategije Kosova* za period od 2022. do 2031. godine. Naime, pri sastavljanju su nedostajali osnovni elementi, jer donedavno nije bilo jasno da li će se vlada opredeliti da se osloni na gas i ugalj i koliko.

Taj dokument je trebalo da bude dat na javnu raspravu u januaru. Kosovo.Energy saznaje da se trenutno očekuje da će nacrt biti objavljen u junu.

Jedino još nedostaje trogodišnji akcioni plan

Jedini segment koji još nije gotov je trogodišnji akcioni plan, kazali su ovoj medijskoj kući neimenovani predstavnici Ministarstva ekonomije. Dodali su da se strategija bazira na investicijama u energiju iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju postojećih kapaciteta na ugalj. Osim toga, Ministarka Artane Rizvanolli je na Godišnjem sastanku EBRD-a izjavila da će u dokumentu biti postavljen cilj da se ukupna snaga iz obnovljivih izvora poveća na 1,4 gigavata.

Rat u Ukrajini je ponovo okrenuo više evropskih zemalja uglju i termoelektranama na to gorivo

Lignit će biti proglašen prelaznim gorivom i izvorom za baznu električnu energiju, otkriveno je u članku. To se kosi sa pravcem kojeg je odredila Evropska unija, jer je početkom godine odlučila da prihvati gas i nuklearne elektrane kao neophodne za energetsku tranziciju, a nastavila je da se ograđuje od uglja.

Međutim, napad Rusije na Ukrajinu je u međuvremenu izazvao još jednu veliku promenu u energetskoj politici, pa su brojne zemlje počele da vraćaju termoelektrane na ugalj iz rezerve na mrežu i krenule da podižu proizvodnju uglja, barem na kratak rok.

Strategija uključuje prelaz sa lignita na obnovljive izvore

Glavni delovi strategije se bave dekarbonizacijom, bezbednošću snabdevanja energentima, cenovnom pristupačnošću energenata, regionalnim integracijama i prelaskom sa lignita na obnovljive izvore.

Rizvanolli je ranije izjavila da će za udeo zelene energije u potrošnji struje biti određen cilj između 25 i 30 odsto i da će se vlada opredeliti da podiže taj nivo do polovine veka do barem 50 procenata. Ne predviđa se izgradnja nijedne termoelektrane na ugalj.

Kosovo* takođe još uvek radi na svom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za period zaključno sa 2030. godinom.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. maj 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. maj 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. maj 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. maj 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji