OIE

Kosovo* odredilo lokaciju za prvu aukciju za solarne elektrane

Orahovac Orahovcu Orahovca Kosovo-lokaciju-prvu-aukciju-solarne-elektrane

Foto: Thomas Lloyd Group / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

09.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada u Prištini je promenila status zemljišta na jednom mestu u Orahovcu da bi ga ponudila investitorima na predstojećoj aukciji za projekte solarnih elektrana.

Opština Orahovac, koja radi na lokalnom planu urbane mobilnosti i akcionom planu za energetiku i klimu, mogla bi da postane i centar proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Vlada Kosova* je usvojila izmene prava na korišćenje i namenu na lokacijama Kramovik i Petković (Guri i Kuq) uz obrazloženje da je cilj povećanje kapaciteta za proizvodnju zelene energije.

Za ovu meru je proglašeno da je u javnom interesu, a novi status će trajati 30 godina, saopštio je kabinet. Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli objasnila je da će tih devet parcela u javnom vlasništvu biti iskorišćeno za prvu kosovsku aukciju za otkup električne energije iz solarnih elektrana.

Na odabrane parcele može da stane mnogo veći kapacitet od očekivane kvote od sto megavata za aukciju za investitore u solar

Iz prezentacije sa nedavnog sastanka o izradi lokalnog desetogodišnjeg razvojnog plana vidi se da na dve izabrane zemljišne celine može da stane mnogo veći kapacitet od kvote od 100 megavata koju je vlada odredila za planiranu aukciju.

Besiana Ćoraj Beriša iz Ministarstva ekonomije, zadužena za obnovljive izvore energije, podsetila je da je lokacija odabrana u saradnji sa konsultantskom kućom Tetra Tech u okviru projekta sa Agencijom Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID).

Kabinet je odobrio i eksproprijaciju zemljišta za KEK-ovu solarnu elektranu od sto megavata

Kabinet je takođe odobrio eksproprijaciju zemljišta u Obiliću i Kosovu Polju za izgradnju solarne elektrane. Energetska korporacija Kosova (KEK) razvija projekat za stotinu megavata, a za njega je dobila podršku od Evropske unije i Nemačke. Njen drugi veliki poduhvat u domenu dekarbonizacije je priprema za instaliranje solarnog termalnog postrojenja u istom području, a namenjen je za daljinsko grejanje u Prištini.

Skupština opštine Orahovac je prošle godine dala podršku projektu vetroparka kompanije Eurokos. Investicija u elektranu snage 70 megavata je tada procenjena na 90 miliona evra.

Inače, obližnja Đakovica je sa svojom toplanom na biomasu postala primer za lokalne samouprave na polju prebacivanja sistema daljinskog grejanja na održive tehnologije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

9. februar 2023. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

9. februar 2023. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

9. februar 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

9. februar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu