OIE

Kod Bileće počela gradnja hidroelektrane Dabar od 160 MW

he-dabar-ers

Foto: ERS

Objavljeno

26.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2023.

Komentari

0

Podeli

U op­šti­ni Bi­leća u Re­pu­bli­ci Srpskoj je položen kamen temeljac za iz­gra­dnju Hi­dro­elek­tra­ne (HE) Da­bar, in­sta­li­sa­ne sna­ge 160 MW. Hidroelektrana Dabar je najvažnija u podsistemu Gornji horizonti, u kojem su predviđene i HE Bileća i HE Nevesinje.

Izgradnja hidroelektrane Dabar će koštati oko 222 miliona evra, a 85% sredstava obezbeđeno je iz kredita kineske Eksim banke (Export-Import Bank of China). Objekat gradi kineska kompanija China Gezhouba Group Co.

Većina sredstava za izgradnju HE Dabar dolazi iz kineskog kredita

Rok za iz­gra­dnju je 46 me­se­ci, a pred­se­dnik Vla­de Republike Srpske Ra­do­van Vi­ško­vić is­ta­kao je da je HE Da­bar je­dan od naj­većih ener­get­skih obje­ka­ta na Bal­ka­nu, kao i da nje­nih 160 MW garantuje da će ener­get­ski sis­tem Republike Srpske u bu­dućnos­ti bi­ti vi­še ne­go sta­bi­lan.

Kako se navodi, ovim projektom bi elek­tro­ener­get­ski sis­tem tre­ba­lo da dobije no­vih 500 GWh elek­trične ener­gi­je.

HE Dabar će značajno povećati udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje

Izgradnjom HE Dabar će procenat ze­le­ne, čis­te ener­gi­je bi­ti značajno povećan, rekao je Višković. Trenutno je udeo termoelektrana na ugalj 60%, a os­ta­tak iz hi­dro­po­ten­ci­ja­la, dok je oba­ve­za prema Evropskoj uniji da se udeo obnovljivih izvora poveća na preko 60%, dodao je.

Projekat Gornji horizonti sprovodi firma Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), zavisno preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Entitetski ministar rudarstva i energetike Pe­tar Đokić izjavio je da će kilovat-čas biti najvažniji proizvod iz Hercegovine zahvaljujući projektu HE Dabar, čija je ukupna vrednost 338 miliona evra, ali i drugim energetskim projektima.

Prema ranijim navodima, HET, kao osnivač HE Dabar, treba da obezbedi preko sto miliona evra, što uključuje 15% vrednosti izgradnje hidroelektrane, ali i gradnju tunela, eksproprijaciju, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, premije za osiguranja kredita i garancije Vlade RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

26. jun 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

26. jun 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

26. jun 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

26. jun 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme