OIE

Kod Bileće počela gradnja hidroelektrane Dabar od 160 MW

he-dabar-ers

Foto: ERS

Objavljeno

26.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2023.

Komentari

0

Podeli

U op­šti­ni Bi­leća u Re­pu­bli­ci Srpskoj je položen kamen temeljac za iz­gra­dnju Hi­dro­elek­tra­ne (HE) Da­bar, in­sta­li­sa­ne sna­ge 160 MW. Hidroelektrana Dabar je najvažnija u podsistemu Gornji horizonti, u kojem su predviđene i HE Bileća i HE Nevesinje.

Izgradnja hidroelektrane Dabar će koštati oko 222 miliona evra, a 85% sredstava obezbeđeno je iz kredita kineske Eksim banke (Export-Import Bank of China). Objekat gradi kineska kompanija China Gezhouba Group Co.

Većina sredstava za izgradnju HE Dabar dolazi iz kineskog kredita

Rok za iz­gra­dnju je 46 me­se­ci, a pred­se­dnik Vla­de Republike Srpske Ra­do­van Vi­ško­vić is­ta­kao je da je HE Da­bar je­dan od naj­većih ener­get­skih obje­ka­ta na Bal­ka­nu, kao i da nje­nih 160 MW garantuje da će ener­get­ski sis­tem Republike Srpske u bu­dućnos­ti bi­ti vi­še ne­go sta­bi­lan.

Kako se navodi, ovim projektom bi elek­tro­ener­get­ski sis­tem tre­ba­lo da dobije no­vih 500 GWh elek­trične ener­gi­je.

HE Dabar će značajno povećati udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje

Izgradnjom HE Dabar će procenat ze­le­ne, čis­te ener­gi­je bi­ti značajno povećan, rekao je Višković. Trenutno je udeo termoelektrana na ugalj 60%, a os­ta­tak iz hi­dro­po­ten­ci­ja­la, dok je oba­ve­za prema Evropskoj uniji da se udeo obnovljivih izvora poveća na preko 60%, dodao je.

Projekat Gornji horizonti sprovodi firma Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), zavisno preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Entitetski ministar rudarstva i energetike Pe­tar Đokić izjavio je da će kilovat-čas biti najvažniji proizvod iz Hercegovine zahvaljujući projektu HE Dabar, čija je ukupna vrednost 338 miliona evra, ali i drugim energetskim projektima.

Prema ranijim navodima, HET, kao osnivač HE Dabar, treba da obezbedi preko sto miliona evra, što uključuje 15% vrednosti izgradnje hidroelektrane, ali i gradnju tunela, eksproprijaciju, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, premije za osiguranja kredita i garancije Vlade RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji