OIE

Kinezi i Nemci grade solarnu elektranu od 150 MW u Beloj Palanci

U Beloj Palanci ce biti izgradjena solarna elektrana

Foto: Opština Bela Palanka

Objavljeno

11.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kineska kompanija Power China i nemačka kompanija AVR Solar Park Istok u Beloj Palanci planiraju izgradnju solarne elektrane Bela Palanka kapaciteta do 150 MW.

Predsednik Opštine Bela Palanka Goran Miljković potpisao je Memorandum o razumevanju sa nemačkom kompanijom AVR Solar Park Istok, koja posluje zajedno sa kineskom kompanijom Power China, saopštila je Opština Bela Palanka.

Početak gradnje, kako se navodi, planiran je za sledeću godinu, nakon  što se ispoštuju sve zakonske procedure. Solarni park kapaciteta 150 MW biće izgrađen na prostoru katastarskih opština Moklište i Donja Glama.

Bela Palanka ima veliki broj sunčanih dana u godini

„Beloj Palanci je još jedan veliki investitor ukazao poverenje i realizacija ovog projekta značiće bolju energetsku efikasnost, ali i i priliv dodatnih finansijskih sredstava koje ćemo usmeriti na dodatni ekonomski razvoj Bele Palanke“, rekao je Miljković.

Milica Andrić, koja je u ime firme AVR Solar park Istok potpisala Memorandum, rekla je da su Belu Palanku izabrali jer su prepoznali dobre saradnike, ali je i položaj mesta takav da je u njemu moguće graditi ovakve objekte, jer ima veliki broj sunčanih dana u godini.

Investitor planira gradnju novih elektrana

„Podrška koju nam pruža Opština Bela Palanka je velika i imamo puno poverenje u lokalnu samoupravu da ćemo ovaj projekat realizovati na najbolji način“, rekla je Andrić.

Investitor planira realizaciju novih projekata i izgradnju elektrana kapaciteta do 500 MW, piše u saopštenju Opštine Bela Palanka.

Solarna elektrana Bela Palanka nije prvi zajednički projekat kompanija PowerChina i AVR Solar Park u Srbiji. U julu ove godine, ove dve kompanije su započele izgradnju solarne elektrane u Saraorcima kod Smedereva, snage 9,9 MW. Proizvedena električna energiju biće namenjena domaćem tržištu, pa će godišnja proizvodnja biti dovoljna za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava.

Takođe, PowerChina je u aprilu potpisala ugovor sa kompanijom CWP Europe o gradnji vetroparka Vetrozelena, što je bio ulazak ove kineske kompanije u sektor obnovljive energije u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

11. oktobar 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

11. oktobar 2023. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

11. oktobar 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

vodonika, nemacka, subvencije

Nemačka obezbedila grantove u vrednosti od 4,6 milijarde evra za projekte vodonika

11. oktobar 2023. - Nemačka dodeljuje 4,6 milijardi evra subvencija za 23 projekta za proizvodnju, transport i skladištenje vodonika