OIE

Kinezi i Nemci grade solarnu elektranu od 150 MW u Beloj Palanci

U Beloj Palanci ce biti izgradjena solarna elektrana

Foto: Opština Bela Palanka

Objavljeno

11.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Power China i nemačka kompanija AVR Solar Park Istok u Beloj Palanci planiraju izgradnju solarne elektrane Bela Palanka kapaciteta do 150 MW.

Predsednik Opštine Bela Palanka Goran Miljković potpisao je Memorandum o razumevanju sa nemačkom kompanijom AVR Solar Park Istok, koja posluje zajedno sa kineskom kompanijom Power China, saopštila je Opština Bela Palanka.

Početak gradnje, kako se navodi, planiran je za sledeću godinu, nakon  što se ispoštuju sve zakonske procedure. Solarni park kapaciteta 150 MW biće izgrađen na prostoru katastarskih opština Moklište i Donja Glama.

Bela Palanka ima veliki broj sunčanih dana u godini

„Beloj Palanci je još jedan veliki investitor ukazao poverenje i realizacija ovog projekta značiće bolju energetsku efikasnost, ali i i priliv dodatnih finansijskih sredstava koje ćemo usmeriti na dodatni ekonomski razvoj Bele Palanke“, rekao je Miljković.

Milica Andrić, koja je u ime firme AVR Solar park Istok potpisala Memorandum, rekla je da su Belu Palanku izabrali jer su prepoznali dobre saradnike, ali je i položaj mesta takav da je u njemu moguće graditi ovakve objekte, jer ima veliki broj sunčanih dana u godini.

Investitor planira gradnju novih elektrana

„Podrška koju nam pruža Opština Bela Palanka je velika i imamo puno poverenje u lokalnu samoupravu da ćemo ovaj projekat realizovati na najbolji način“, rekla je Andrić.

Investitor planira realizaciju novih projekata i izgradnju elektrana kapaciteta do 500 MW, piše u saopštenju Opštine Bela Palanka.

Solarna elektrana Bela Palanka nije prvi zajednički projekat kompanija PowerChina i AVR Solar Park u Srbiji. U julu ove godine, ove dve kompanije su započele izgradnju solarne elektrane u Saraorcima kod Smedereva, snage 9,9 MW. Proizvedena električna energiju biće namenjena domaćem tržištu, pa će godišnja proizvodnja biti dovoljna za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava.

Takođe, PowerChina je u aprilu potpisala ugovor sa kompanijom CWP Europe o gradnji vetroparka Vetrozelena, što je bio ulazak ove kineske kompanije u sektor obnovljive energije u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

11. oktobar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

11. oktobar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

11. oktobar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

11. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače