OIE

Kineski Norinco želi da preuzme projekat solarne elektrane od 125 MW u BiH

kineski norinco zeli da preuzme projekat solarne elektrane od 125 mw u bih

Foto: Pexels

Objavljeno

24.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kineska kompanija Norinco International planira da kupi 80% udela u firmi Aurora Solar, koja je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 125 MW kod Stoca u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, piše Capital.ba. Tihomir Nikolić, direktor i suvlasnik Aurora Solara, kaže da su u toku pregovori sa kineskom firmom, ali i sa drugim potencijalnim ulagačima, kao i da još ništa nije gotovo.

Nikolić takođe kaže da želi da zadrži većinsko vlasništvo nad projektom i da će umesto udela od 80% ponuditi firmi Norinco da kupi do 50%, pa čak ne isključuje ni mogućnost da njegovo porodično preduzeće samo ide u investiciju.

Vlasnici projekta bi ipak da zadrže većinski udeo

Norinco namerava da kupovinu realizuje preko svoje filijale u Mađarskoj i to za 13 miliona evra (25,5 miliona konvertibilnih maraka), a procenjena vrednost kompletne investicije u buduću solarnu elektranu je oko 110 miliona evra (214,2 miliona konvertibilnih maraka), preneo je Capital.

Prema koncesiji i planovima, solarna elektrana trebalo bi da bude izgrađena na brdu Komanje kod Stoca, na kojem su Nikolići kupili više od 146 hektara zemljišta. U septembru prošle godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izdala energetsku dozvolu za ovo postrojenje, a Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je u decembru dodelila koncesiju na period od 30 godina.

Norinco je izgradio najveću vetroelektranu u Hrvatskoj, VE Senj, snage 156 MW. Otvorena je 2021. godine nakon investicije od 200 miliona evra, ali ni do danas nije dobila upotrebnu dozvolu zbog problema sa prekomernom bukom koju prave njenih 39 vetroturbina, podseća portal.

Norinco je izgradio najveću vetroelektranu u Hrvatskoj, ali još nije dobio upotrebnu dozvolu

Norinco je deo kompanije China North Industries Corporation (CNGC), jednog od najvećih kineskih koncerna, koji posluje u 40 zemalja širom sveta. Međutim, kako se navodi u članku, prate ga medijske kritike zbog problema na infrastrukturnim projektima u Africi, poput zagađenja vazduha, uticaja na zdravlje, lokalne zajednice i ekosisteme, kao i loše bezbednosti radnika.

Kina se poslednjih godina uključila u brojne projekte kreditiranja i izgradnje termoelektrana, hidroelektrana i elektrana na obnovljive izvore u Bosni i Hercegovini, podseća Capital. Neki od njih su vetroelektrana Ivovik i hidroelektrana Dabar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

24. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

24. jun 2024. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

24. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

vodonika, nemacka, subvencije

Nemačka obezbedila grantove u vrednosti od 4,6 milijarde evra za projekte vodonika

24. jun 2024. - Nemačka dodeljuje 4,6 milijardi evra subvencija za 23 projekta za proizvodnju, transport i skladištenje vodonika