Vesti

Kauciranje jača reciklažu i zatvara petlju PET plastike

European Committee of Regions Brussels kauciranje

Foto: BGEN

Objavljeno

26.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Depozit za limenke i boce od polietilen tereftalata, poznatijeg kao PET, nije cilj sam po sebi, rekao je 21. novembra u Briselu Andre van de Nadort. U izlaganju na konferenciji o sistemima kauciranja i povraćaja za jednokratnu ambalažu za piće, naglasio je da je poenta u ponovnom korišćenju materijala za pakovanje kao cirkularnih proizvoda. Van de Nadort je načelnik opštine Veststelingverf u Holandiji i izvestilac o stavu Evropskog komiteta regionâ (CoR) o Evropskoj strategiji za plastiku. Ta institucija je obezbedila prostor za rečeni događaj.

Skup su organizovale Relup platforma (Reloop Platform) i Evropska federacija za flaširanu vodu ili EFBW, sa ciljem da na jedno mesto dovedu predstavnike vlada, operatera, stručnjaka, proizvođača i provajdera tehnologije, da razgovaraju o vrhunskim sistemima depozita za jednokratne boce i limenke i druge predmete za pakovanje pića. Koncepcija ima engleski akronim DRS za deposit return system.

Konzervativni lobiji se još suprotstavljaju promenama u zbrinjavanju ambalaže za piće, izjavio je Defis iz EFBW-a.

Žan Pjer Defis, predsednik federacije, rekao je publici da je ona prošle godine uspela da privoli sve članove da se obavežu da će do 2025. dostići stopu sakupljanja od 90 odsto za PET. On je napomenuo da je Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu, koju je usvojila Evropska unija, postavila obavezan cilj na 77 procenata, a da nivo treba da se popne na 90 do 2029. godine. Po Defisovom mišljenju, „konzervativni lobiji“ još pokušavaju da se „suprotstave promenama.“

PET boce su na vrhu liste otpada na obalama

Pomenuti dokument je stupio na snagu u julu, a transponiranje u nacionalno zakonodavstvo članica EU je predviđeno za 2021. godinu, kazala je Betina Lorc iz Glavne uprave za životnu sredinu u okviru Evropske komisije. Ona je ukazala na rezultate istraživanja koji su pokazali da su PET boce i čepovi i zatvarači najbrojniji predmeti u otpadu na evropskim plažama, dok su čaše za piće i poklopci na osmom mestu.

Ambicija je da se usvoji standard gde će se zatvarači proizvoditi tako da budu zakačeni za ambalažu i posle otvaranja, objasnila je viša ekspertkinja. Cilj, predviđen da se ostvari do pet godina posle uvođenja uredbe, važi za zapreminu do tri litra.

European Committee of Regions, deposit refund event

Ona je ukazala na to da je prvobitni predlog izvršnog tela 28-članog bloka bila stopa recikliranja od 90 odsto. Propis za nivo ponovno upotrebljenog PET-a u novom proizvodu je 25 procenata do 2025, a da do 2030. godine recikliranog sadržaja bude 30 odsto.

Reciklaža mora da bude utemeljena na lokalnom nivou

Regioni su presudni za rešenja koja vode ka društvu oslobođenom od plastike i da se sa izazovom uhvati ukoštac u korenu, izjavila je Brin Poarson. Francuska državna sekretarka pod ministarkom za ekološku i inkluzivnu tranziciju Elizabet Born okupljenima se obratila putem video-poruke snimljene ranije.

Single Use Plastics Directive
Propisi iz Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu (slika: EFBW)

Sistemi depozita za ambalažu za piće zaslužni su za jačanje stope sakupljanja i omogućavaju pristup visokokvalitetnom materijalu za recikliranje te režu ugljenični trag, poznat i kao ugljenični otisak, za tri desetine, po rečima Ane Larson, koja je u Relupu zadužena za razvoj projekata cirkularne privrede. Ona je pokazala podatke iz kojih se vidi da ovakvo uređenje dovodi nivo do barem 85 procenata, a da je na vrhu EU liste Nemačka sa 98 odsto prikupljenog. U nekim zemljama je PET petlja već zatvorena zahvaljujući kauciranju, tvrdi.

Nije moralno profitirati na problemu

Alesandro Paskvale, generalni direktor kompanije Matoni 1873 (Mattoni 1873), upozorio je da aktivnost o kojoj je reč još nije dosegla stepen cirkularnosti i da se još ne vrate svi ambalažni predmeti. On je ocenio da nema potrebe da kreatori politike i industrija „izmišljaju bilo šta posebno“ već da prepoznaju najefektnije primere. Grupa sa sedištem u češkoj je ove godine zajedno sa Pepsikom (PepsiCo Inc) preuzela proizvođača mineralne vode i pića Knjaz Miloš AD iz Srbije.

„Nije moralno“ profitirati na problemu, naglasio je Paskvale. Ipak, izrazio je mišljenje da je cirkularna ekonomija „finansijski održiva“ i da s vremenom može da se postigne više od prostog izlaženja na nulu.

reverse vending machines

Ovaj rukovodilac je i zatražio više podrške od EU, vlada zemalja članica i lokalnih samouprava. Naglasio je da političari nisu navikli da rade na postizanju kompromisa. Šef Matonija je napomenuo da se cirkularnost može doseći putem kompanijinog pristupa od pet delova. Kauciranje treba da bude centralizovano a boje da budu usklađene, na primer da ih bude samo pet, podvukao je. Paskvale je izjavio da bi preostali činioci bili da proizvođači pića u pravnom smislu zadrže vlasništvo nad materijalom, da on mora da im se vrati i da visokokvalitetno recikliranje, u rangu bezbednosti za hranu, bude obavezno.

Proizvodnja pića može biti najcirkularnija na svetu, sa samo deset odsto dodate sirovine, smatra generalni direktor Matonija 1873 Alesandro Paskvale

Generalni direktor, koji je iz Italije, kazao je da ovaj sektor može da bude najcirkularniji na svetu, sa samo deset procenata dodate sirovine. On je odbacio takozvanu daunsajkling (downcycling) varijantu, u kojoj se upotrebljena ambalaža koristi za proizvodnju drugih proizvoda, poput tekstila.

Julija Leferman, generalna direktorka asocijacije Pivari Rumunije (Berarii României ili Brewers of Romania), ukazala je na to da će ova istočnoevropska zemlja imati najveći centralizovani sistem kaucije na kontinentu kada bude uveden.

Vraćanje pakovanja omogućava kreiranje vrednosti 

Advokat Remo Klinger rekao je da u opštem smislu nema prepreka za uvođenje depozitnog sistema. Poput ocena više drugih učesnika, ovaj partner u firmi Geulen und Klinger iz Nemačke istakao je znatnu materijalnu vrednost ambalaže za pića i kreiranje vrednosti putem recikliranja boca za bocu.

Bengt Lagerman, generalni direktor švedskog operatera Returpak (Returpack), podsetio je prisutne da je njegova država kauciranje pokrenula još 1984, po uvođenju aluminijumskih konzervi na tržište. Zakon je usvojen još 1982. godine usled zabrinutosti oko razbacivanja otpada. Ovaj entitet u privatnom vlasništvu se sastoji od celina Returpack-Burk Svenska AB i Returpack-Pet Svenska AB.

Kauciranje depozit
Prikaz sa godinama uvođenja sistema kauciranja po zemljama i s planiranim rokovima otpočinjanja (slika: Reloop)

Govornik je napomenuo da 94 procenta obima pokrije maloprodajni sektor, dok se ponovo upotrebljava ukupno 95 odsto. Lagerman je naglasio da treba znati da velik deo ostatka ode s druge strane granice u Norvešku putem šopinga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

26. novembar 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

26. novembar 2019. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

26. novembar 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

26. novembar 2019. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo