Otpad

Solagro Smart Recycler – za potrošače koji su izgubili veru u sistem reciklaže

Solagro-Smart-Recycler-primena

Slika: Solagro

Objavljeno

10.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nepostojanje pouzdanog i jednostavnog sistema reciklaže i nemotivisani korisnici glavni su uzrok niskog procenta reciklaže ambalažnog otpada. Srpski startap Solagro, učesnik ovogodišnjeg clim@ takmičenja za startape, koji je organizovao Fond za zeleni razvoj (GGF), razvio je pametan uređaj za reciklažu otpada industrije napitaka koji može rešiti problem.

Solagro Smart Recycler motiviše korisnike da recikliraju kroz gejmifikaciju i dodeljivanje vrednih nagrada. Korisnici dobijaju nagrade za svaku limenku ili flašu koju recikliraju pomoću aplikacije za pametne telefone. Kroz saradnju sa velikim kompanijama iz industrije napitaka i festivalima, Solagro obezbeđuje značajne nagrade kao što su knjige, karte za pozorište, večere, pa čak i letovanja.

Nepouzdani ili komlikovani sistemi reciklaže demotivišu građane 

U zemljama u razvoju, koje čine dve trećine sveta, skoro 95% ambalažnog otpada završava na deponijama ili u vodotokovima. Problem je u tome što nema pouzdanog sistema za reciklažu ili je komplikovan i nije okrenut potrošačima.

To dovodi do toga da građani nisu dovoljno informisani o značaju i mogućnostima reciklaže. Reciklažni centri su oformljeni samo reda radi i daleko su od stambenih područja. Najčešće se postavljaju samo radi neke vrste promocije, a zatim se reciklirani otpad sakuplja zajedno sa drugim vrstama otpada. Zbog svega toga potrošači gube veru u sistem reciklaže i recikliranje otpada je slabo.

Osim toga, u zemljama u razvoju koje imaju sistem reciklaže, motivacija za reciklažu je slaba zbog niskog iznosa depozita (obično manje od nekoliko evrocenti), što dodatno odvlači ljude od reciklaže.

Drobilica za reciklažu koja motiviše potrošače

Smart Recycler je pametna reciklažna drobilica, koja rešava ovaj problem uvođenjem gejmifikacije reciklaže i motivisanja korisnika nagradama da recikliraju. Uređaj smanjuje troškove reciklaže kompresijom otpada i smanjenjem njegove zapremine 90%. Takođe, ima ekran osetljiv na dodir koji prikazuje uputstva i broj recikliranih predmeta. Kroz android aplikaciju, uređaj nagrađuje korisnike. Novi sistem je napravljen tako da reciklaža postane zanimljivija, zabavna i da motiviše.

Uređaj se koristi u 5 jednostavnih koraka:

  1. Nakon pristupanja uređaju, korisnik dobija uputstva na ekranu.
  2. Zatim, ubacuje jedan po jedan komad otpada za reciklažu, zatvara poklopac i povlači ručicu na dole kako bi otpad bio zdrobljen.
  3. Nakon što je identifikovana vrsta otpada (limenka, boca), prikazuje se broj recikliranih predmeta i jedinstveni QR kod.
  4. Ovaj kod se zatim skenira u aplikaciji i korisniku se dodeljuju bodovi, u zavisnosti od broja recikliranih stavki.
  5. Ovi bodovi mogu biti zamenjeni za željene nagrade na „tržištu“ u okviru aplikacije.

Nagrade dodeljuju društveno odgovorni partneri kompanije Solagro i klijenti, koji tako doprinose zaštiti životne sredine i promovisanju svojih proizvoda ili usluga. Sarađujući sa velikim kompanijama kao svojim partnerima, Solagro je u stanju da pruži zaista značajne nagrade za korisnike, kao što su knjige, karte za pozorište, večere, pa čak i letovanja. Na ovaj način Solagro dodaje jedinstvenu ljudsku notu procesu reciklaže, a kroz aplikaciju se stvara zajednica korisnika koji su samosvesni, informisani i šire ideju o značaju reciklaže.

Klijenti Solagra su i neke od najvećih svetskih kompanija iz industrije napitaka – Coca-Cola, Heineken, Molson Coors, Staropramen, a strateški partner je kompanija Ball Packaging, najveći svetski proizvođač konzervi za industriju napitaka.

Solagro je B2B biznis, gde su glavni klijenti velike kompanije, koje kupuju drobilice za svoje događaje i kampanje ili gradovi i opštine koje žele da instaliraju pristupačan, efikasan, inovativan i pouzdan reciklažni sistem za svoje građane.

Glavno tržište za Solagro Smart Recycling sistem je tržište otpada industrije napitaka centralne i istočne Evope otpada čija je procenjena vrednost 500 miliona dolara, s obzirom da su reciklažni sistemi u ovim zemljama još u ranoj fazi razvoja, dok je pristupačnost rešenja za reciklažu ponekad ključni faktor u odlučivanju. Međutim, tokom prošle godine kompanija Solagro je u Zapadnoj Evropi imala rast broja kupaca, a mogućnosti se otvaraju posebno kod velikih svečanosti, kao što su festivali, gde je obično teško reciklirati, kao i u urbanim sredinama u vidu pomoćnog reciklažnog sistema.

Održivost

 

Solagro je samoodrživ od samog osnivanja. Kompanija trenutno ima solidan poslovni model koji ima 4 vrste prihoda: prodaja i iznajmljivanje uređaja, prodaja reklamnog prostora kako na aplikaciji, tako i na uređajima, prodaja podataka i analitike o recikliranom otpadu i prodaja otpada. Kompanija trenutno istražuje nove poslovne modele koji bi omogućili još snažniju održivost i brz rast sa skaliranjem.

Primena Solagro Smart Recycling sistema značajno bi smanjila otpad u industriji napitaka i doprinela zelenoj i zdravoj planeti. Dosad je Solagro reciklirao skoro 600 tona otpada industrije za napitke koji bi inače završio u rekama ili na deponijama.

Solagro-Smart-Recycler-za-potrosace-koji-su-izgubili-veru-u-sistem-reciklaze

Petogodišnja vizija

Solagro Smart Recycling ima sve preduslove da ostvari svoju petogodišnju viziju – da postane vodeći igrač na tržištu otpada industrija napitaka u centralnoj i istočnoj Evropi.

Učestvujući na raznim međunarodnim događajima, poput clima@, Solagro je značajno povećao svoju vidljivost i raduje se novim partnerima i poslovnim mogućnostima.

Fond za inovacije Srbije investirao je u Solagro u cilju daljeg razvoja i unapređenja sistema. Sticanjem novih velikih klijenata, Solagro ojačava svoje kapacitete za razvoj novih proizvoda i usluga.

Cilj Solagra je da stvori budućnost reciklaže, i već je na pravom putu da to postigne.


Đorđe Đorđević, menadžer za poslovni razvoj

Clim@ takmičenje i učešće na Forumu Fonda za zeleni razvoj (GGF) otvorili su nam potpuno novi set prilika. Ne samo da smo dobili mogućnost da za nas čuju u celom svetu, već smo uspostavili i dragocene kontakte. Osim upoznavanja talentovanih vršnjaka iz celog sveta koji su nas veoma inspirisali, upoznali smo ključne ljude u GGF-u i inicijativi Finance in Motion koji su veoma raspoloženi da sarađujemo na novim projektima koje imamo u planu. Zaista se radujemo tome i veoma smo uzbuđeni zbog novih prilika.


Iskusni preduzetnici

 

Solagro Smart Recycling LLC je registrovan u Beogradu (Srbija) i osnovan je pre 3 godine kao Solagro Team. Osnovni tim čine iskusni preduzetnici koji su dugi niz godina radili sa velikim korporativnim klijentima. Nemanja Janić i Marko Kaličanin su suosnivači, sa više od 5 godina iskustva u reciklažnoj industriji, dok se Đorđe Đorđević, menadžer za poslovni razvoj, bavio korporativnim inovacijama, uglavnom u telekomunikacionoj i maloprodajnoj industriji u poslednjih 5 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

10. septembar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

10. septembar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

10. septembar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

10. septembar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela