Energetska efikasnost

Kanton Sarajevo ulaže 10 miliona evra u energetsku efikasnost 40 javnih objekata

Kanton Sarajevo ulaze 10 miliona evra u energetsku efikasnost 40 javnih objekata

Slika: Chris Spencer-Payne from Pixabay

Objavljeno

18.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona Sarajevo uložiće 10 miliona evra u povećanje energetske efikasnosti u 40 javnih objekata što će doneti uštede od skoro 700.000 evra na godišnjem nivou, smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje emisija CO2. Početak investiranja najavljen je do kraja godine.

Sredstva za primenu mera za racionalno korišćenje energije, pre svega u cilju smanjenja potrošnje toplotne energije,  obezbeđena su iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj od osam miliona evra i granta od dva miliona evra Evropske unije.

Mere za povećanje energetske efikasnosti odnose se na renoviranje i promenu izolacije

Investicija podrazumeva renoviranje i utopljavanje 40 javnih zgrada, od toga 17 osnovnih i osam srednjih škola, šest vrtića, četiri zgrade fakulteta, tri objekta JU Studentskog centra i dve zgrade JU Dom zdravlja KS.

U skladu sa preliminarnim procenama iz liste javnih objekata koji su obuhvaćeni projektom, energetsko renoviranje smanjiće potrošnju energije za 11 GWh i emisije CO2 za  3.420 tona, a doneće i uštedu od skoro 1,35 miliona KM (skoro 700.000 evra) na godišnjem nivou godišnjem nivou, saopštila je Vlada Kantona Sarajevo.

Donacija od dva miliona evra će pokriti troškove kamata i druge obaveze Kantona Sarajevo u okviru ove investicije

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da je najnovija investicija deo projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima KS“ koji je pokrenut 2019.

„Radi se o jednom savršenom konceptu jer ne samo da dobivamo kredit po vrlo povoljnim uslovima, mi 20 odsto tog iznosa dobivamo kao grant sredstva, znači nepovratna sredstva, što praktično poništava kamate i druge naše obaveze po ovom kreditu. Ta sredstva ulažemo u renoviranje i utopljavanje javnih zgrada što direktno dovodi do uštede energije uz očuvanje okoliša“, poručio je Forto.

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenje i zaštite okoliša, rekao je da su benefit ove investicije finansijske uštede koje imaju javne institucije zbog manjeg utroška toplotne energije, značajno smanjene zagađenja vazduha, kao i ugodniji i zdraviji uslovi za rad zaposlenih i svih koji borave u ovim objektima.

Ugovor o kreditu i donaciji potpisali su premijer Forto i ministar Hadžiahmetović.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

18. maj 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

18. maj 2021. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

18. maj 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

18. maj 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.