Energetska efikasnost

Kanton Sarajevo ulaže 10 miliona evra u energetsku efikasnost 40 javnih objekata

Kanton Sarajevo ulaze 10 miliona evra u energetsku efikasnost 40 javnih objekata

Slika: Chris Spencer-Payne from Pixabay

Objavljeno

18.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona Sarajevo uložiće 10 miliona evra u povećanje energetske efikasnosti u 40 javnih objekata što će doneti uštede od skoro 700.000 evra na godišnjem nivou, smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje emisija CO2. Početak investiranja najavljen je do kraja godine.

Sredstva za primenu mera za racionalno korišćenje energije, pre svega u cilju smanjenja potrošnje toplotne energije,  obezbeđena su iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj od osam miliona evra i granta od dva miliona evra Evropske unije.

Mere za povećanje energetske efikasnosti odnose se na renoviranje i promenu izolacije

Investicija podrazumeva renoviranje i utopljavanje 40 javnih zgrada, od toga 17 osnovnih i osam srednjih škola, šest vrtića, četiri zgrade fakulteta, tri objekta JU Studentskog centra i dve zgrade JU Dom zdravlja KS.

U skladu sa preliminarnim procenama iz liste javnih objekata koji su obuhvaćeni projektom, energetsko renoviranje smanjiće potrošnju energije za 11 GWh i emisije CO2 za  3.420 tona, a doneće i uštedu od skoro 1,35 miliona KM (skoro 700.000 evra) na godišnjem nivou godišnjem nivou, saopštila je Vlada Kantona Sarajevo.

Donacija od dva miliona evra će pokriti troškove kamata i druge obaveze Kantona Sarajevo u okviru ove investicije

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da je najnovija investicija deo projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima KS“ koji je pokrenut 2019.

„Radi se o jednom savršenom konceptu jer ne samo da dobivamo kredit po vrlo povoljnim uslovima, mi 20 odsto tog iznosa dobivamo kao grant sredstva, znači nepovratna sredstva, što praktično poništava kamate i druge naše obaveze po ovom kreditu. Ta sredstva ulažemo u renoviranje i utopljavanje javnih zgrada što direktno dovodi do uštede energije uz očuvanje okoliša“, poručio je Forto.

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenje i zaštite okoliša, rekao je da su benefit ove investicije finansijske uštede koje imaju javne institucije zbog manjeg utroška toplotne energije, značajno smanjene zagađenja vazduha, kao i ugodniji i zdraviji uslovi za rad zaposlenih i svih koji borave u ovim objektima.

Ugovor o kreditu i donaciji potpisali su premijer Forto i ministar Hadžiahmetović.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora