Životna sredina

Još 18 dana ostalo za prijave na konkurs nemačkog Ministarstva zaštite životne sredine

Objavljeno

31.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ostalo je još 18 dana za prijavljivanje na četvrti konkurs za projektne ideje, koji je pokrenulo nemačko Ministarstvo životne sredine (BMU) u okviru Evropske klimatske inicijative (EUKI) .

Po prvi put i u određenim slučajevima se za finansiranje mogu prijaviti i organizacije iz država kandidata za članstvo u EU, kao partneri u implementaciji.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 18. februar.

Svaki projekat ima mogućnost da dobije nepovratna sredstva u iznosu od 50.000 do milion evra

Pozivamo nevladine organizacije, javne institucije, akademske i obrazovne institucije, kao i druge neprofitne ustanove da dostave svoje ideje za projekte koji doprinose klimatskim akcijama u Evropi i jačaju evropsku saradnju, naveo je EUKI u saopštenju.

Trajanje projekta ne sme biti duže od 28 meseci

Svaki projekat može da dobije nepovratna sredstva između 50.000 i milion evra. Vreme u kojem se projekat mora sprovesti ne sme biti duže od 28 meseci, i mora biti završen najkasnije u martu 2023.

Evropska klimatska inicijativa organizuje konkurse za projektne ideje od 2017. godine. Dosad su finansirana 62 projekta u 25 zemalja EU.

Projekti se odnose na prekogranične obrazovne programe o klimatskim pitanjima, razvoj koncepata za urbanu biciklističku infrastrukturu, sastavljanje ideja za pravedno ukidanje korišćenja uglja, predloge za zeleni budžet EU.

U projektima učestvuje više od 160 organizacija iz EU.

Podsticanje mladih da postanu energetski skauti

 

Najbolji međunarodni i nemački energetski skauti u 2019 (slika: DIHK/Schicke)

Tako je EUKI u Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Nemačkoj i Češkoj podržao projekat Young Energy Europe. Učesnici projekta razvijaju strategije za podsticanje mladih da postanu energetski skauti i da se posvete industriji sa niskim emisijama.

Na taj način mladi profesionalci mogu da pomognu u praćenju i smanjenju potrošnje energije u svojim kompanijama.

Više članica EU mora da se suoči sa izazovom postupnog ukidanja korišćenja uglja

S druge strane, lokalne samouprave i organizacije u Bugarskoj, Grčkoj, Nemačkoj i Poljskoj rade zajedno na izazovu sa kojim mora da se suoči više članica EU – postupno ukidanje korišćenja uglja.

Cilj projekta Pravedna tranzicija za istočnu i južnu Evropu je da se razviju pojedinačne tranzicione strategije za ekonomsku transformaciju određenih regiona u Bugarskoj (jugozapadna Bugarska), Grčkoj (zapadna Makedonija) i Poljskoj (Šlezija), koje ne podrazumevaju ugalj, ali sadrže održive ekonomske aktivnosti.

Više informacija o EUKI, njenim projektima i načinu ponošenja prijava za projektno finansiranje može se pronaći na www.euki.de.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

31. januar 2020. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

31. januar 2020. - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Pogledajte snimak konferencije

VIDEO: Snimak konferencije „Privreda Srbije na tržištu električne energije“, Beograd, 22.02.2022.

31. januar 2020. - Pogledajte snimak konferencije "Privreda Srbije na tržištu električne energije" u organizaciji portala Balkan Green Energy News.

plavi-dogovor-energija-talasa-mora

Konkurs: 12 mediteranskih gradova i organizacija traže rešenja za korišćenje energije mora

31. januar 2020. - Među planiranim projektima je korišćenje energije mora za grejanje i hlađenje i morskih talasa za proizvodnju električne energije, kao i pretvaranje morske trave sa plaža u biogorivo.