Životna sredina

Još 18 dana ostalo za prijave na konkurs nemačkog Ministarstva zaštite životne sredine

Objavljeno

31.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ostalo je još 18 dana za prijavljivanje na četvrti konkurs za projektne ideje, koji je pokrenulo nemačko Ministarstvo životne sredine (BMU) u okviru Evropske klimatske inicijative (EUKI) .

Po prvi put i u određenim slučajevima se za finansiranje mogu prijaviti i organizacije iz država kandidata za članstvo u EU, kao partneri u implementaciji.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 18. februar.

Svaki projekat ima mogućnost da dobije nepovratna sredstva u iznosu od 50.000 do milion evra

Pozivamo nevladine organizacije, javne institucije, akademske i obrazovne institucije, kao i druge neprofitne ustanove da dostave svoje ideje za projekte koji doprinose klimatskim akcijama u Evropi i jačaju evropsku saradnju, naveo je EUKI u saopštenju.

Trajanje projekta ne sme biti duže od 28 meseci

Svaki projekat može da dobije nepovratna sredstva između 50.000 i milion evra. Vreme u kojem se projekat mora sprovesti ne sme biti duže od 28 meseci, i mora biti završen najkasnije u martu 2023.

Evropska klimatska inicijativa organizuje konkurse za projektne ideje od 2017. godine. Dosad su finansirana 62 projekta u 25 zemalja EU.

Projekti se odnose na prekogranične obrazovne programe o klimatskim pitanjima, razvoj koncepata za urbanu biciklističku infrastrukturu, sastavljanje ideja za pravedno ukidanje korišćenja uglja, predloge za zeleni budžet EU.

U projektima učestvuje više od 160 organizacija iz EU.

Podsticanje mladih da postanu energetski skauti

 

Najbolji međunarodni i nemački energetski skauti u 2019 (slika: DIHK/Schicke)

Tako je EUKI u Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Nemačkoj i Češkoj podržao projekat Young Energy Europe. Učesnici projekta razvijaju strategije za podsticanje mladih da postanu energetski skauti i da se posvete industriji sa niskim emisijama.

Na taj način mladi profesionalci mogu da pomognu u praćenju i smanjenju potrošnje energije u svojim kompanijama.

Više članica EU mora da se suoči sa izazovom postupnog ukidanja korišćenja uglja

S druge strane, lokalne samouprave i organizacije u Bugarskoj, Grčkoj, Nemačkoj i Poljskoj rade zajedno na izazovu sa kojim mora da se suoči više članica EU – postupno ukidanje korišćenja uglja.

Cilj projekta Pravedna tranzicija za istočnu i južnu Evropu je da se razviju pojedinačne tranzicione strategije za ekonomsku transformaciju određenih regiona u Bugarskoj (jugozapadna Bugarska), Grčkoj (zapadna Makedonija) i Poljskoj (Šlezija), koje ne podrazumevaju ugalj, ali sadrže održive ekonomske aktivnosti.

Više informacija o EUKI, njenim projektima i načinu ponošenja prijava za projektno finansiranje može se pronaći na www.euki.de.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bef 2023 aukcije neda lazendic

Neda Lazendić: Srbija ima pouzdano okruženje za investicije u obnovljivu energiju

31. januar 2020. - Neda Lazendić je bila jedan od govornika na panelu Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu na konferenciji BEF 2023.

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

31. januar 2020. - Obaveza instaliranja baterija će povećati ulaganje u nove elektrane 20-30 odsto, rekla je ona na Beogradskom energetskom forumu 2023.

energija iz otpada srbija steta korist

Video: Energija iz otpada – realna briga ili prilika za rešavanje problema?

31. januar 2020. - Korišćenje otpada za dobijanje energije je sastavni deo hijerarhije upravljanja otpadom i izaziva suprostavljene stavove u Srbiji

vinca spaljivanje otpada deponija beo cista energija

Beo Čista Energija započela proizvodnju energije spaljivanjem otpada u Vinči (VIDEO)

31. januar 2020. - Postrojenjem upravljaju francuska Veolia i japanski Itochu, koji su sa Gradom Beogradom sklopili ugovor o javno-privatnom partnerstvu