OIE

Neda Lazendić: Srbija ima pouzdano okruženje za investicije u obnovljivu energiju

bef 2023 aukcije neda lazendic

Neda Lazendić (foto: Balkan Green Energy News)

Objavljeno

23.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija je unapredila procedure za razvoj projekata za korišćenje obnovljive energije i ima pouzdano investiciono okruženje, ali su aukcije i dalje potrebne kao prelazno rešenje, izjavila je Neda Lazendić, direktorka firme WV-International, na Beogradskom energetskom forumu 2023, koji je organizovao Balkan Green Energy News.

Neda Lazendić je bila jedan od govornika na panelu Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu.

Firma WV-International u partnerstvu sa Emergy ima dva vetroparka u Srbiji – Alibunar 1 i 2, koji su u poodmaklim fazama razvoja, i trenutno u finalnim pregovorima za finansiranje, a započela je i razvoj drugog kruga projekata.

Uprkos problemima, Srbija ima, kako je istakla Lazendić, pouzdano investiciono okruženje. To dokazuju investitori koji su desetak godina u Srbiji i posle prvog pokrenuli su i drugi krug investicija. Među njima je i WV-International, koji je 2013. počeo da razvija pomenuta dva projekta.

Ključno je da investitor ima dobar lokalni tim

Ona je navela da razvoj projekata u Srbiji zahteva dosta vremena, ali da može biti skraćen ako investitor ima dobar lokalni tim, što je, uz predvidiv zakonski okvir, možda i najvažnije da se ulaganje realizuje.

To se, kako je rekla, i vidi na projektima u drugom krugu investicija, koje trenutno priprema WV-International u partnerstvu sa Emergy. Elektrane iz ovog drugog kruga imaju obezbeđen priključak na mrežu i trebalo bi da krenu da proizvode struju 2025-2026.

Lazendić je istakla da su procedure koje proističu iz Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije značajno skraćene i efikasniije se sprovode.

Aukcije ne bi trebalo zanemariti

Postoji napredak u odnosu na period od pre desetak godina, ali i prostor za unapređenje procedura, istakla je Lazendić.

Ali, kako je rekla, činjenica je da postoje drugi problemi koji otežavaju razvoj, kao što je nabavka vetroturbina, ili obezbeđivanje finansiranja i otkupa električne energije.

Zbog svega toga, kako je istakla, ne bi trebalo zanemariti aukcije kao način da se ubrzaju investicije u obnovljivu energiju. Prema njenim rečima, planiranih 400 MW, zbog likvidnosti, nije malo, imajući u vidu da su trenutno na mreži vetroelektrane snage oko 380 MW.

Baterije mogu da unaprede investiciju

„Aukcije su neophodne kao tranzitorna faza, da bi se došlo do situacije da se projekti realizuju samo na tržištu“, poručila je Lazendić.

Ona smatra da je jasno da je država sa obavezom instaliranja baterija za nove elektrane htela da obezbedi energetsku stabilnost i sigurnost. Ali, kako kaže, procenat od 20 odsto nije dobar, i bilo je bolje da se to definiše kasnije.

„Baterije su nešto što trebamo da razmatramo, i bez da nas propisi na to obavezuju, jer mogu da unaprede investiciju, i to se odnosi i na proizvođače, i na one koji preuzimaju tu energiju“, naglasila je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. maj 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. maj 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. maj 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

23. maj 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.