x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPS će investirati 4.5 milijarde evra do 2025 godine

17.12.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: EPS
EPS će investirati 4.5 milijarde evra do 2025 godine

Elektroprivreda Srbije planira da u elektroenergetski sistem Srbije do 2025. godine uloži 4,5 milijarde evra, ali obnovljivi izvori energije još ne mogu da zamene ugalj kao osnovni energent, kaže direktor Sektora za strategiju EPS-a.

„Termoelektrane na ugalj će i dalje ostati dominantan oslonac u narednom periodu, uz usklađivanje s regulativom Evropske Unije u oblasti zaštite životne sredine. Eletroprivreda Srbije (EPS) je do sada uložila u ove procese oko 200 miliona evra i u narednom periodu se očekuje još 600 miliona evra”, rekao je Jakovljević na konferenciji “The Economist: Svet u 2017”, preneo je Tanjug.

On je takođe potvrdio nedavno najavljene planove EPS-a da investira oko 500 milona evra  u revitalizaciju hidroelektrana. Sredstva će biti obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EPS planira projekte i u distributivnom delu, koji za cilj imaju povećanje sigurnosti snabdevanja i efikasniji rad postojećeg sistema, naglasio je Jakovljević i rekao da su planirane investicije od 4,5 milijardi evra.

Jakovljević je rekao da  postoji  potencijal i u obnovljivim izvorima energije i da je država na tom polju pripremila akcione planove koji će biti realizovani.

„Ono što treba reći, a što se najčešće pojavljuje kao pitanje, je da li obnovljivi izvori energije u Srbiji mogu biti alternativa uglju. U ovom trenutku, ne. U jednom dužem vremenskom periodu, ne“, rekao je Jakovljević u obraćanju učesnicima konferencije i dodao da se obnovljivi izvori energije trebaju uključiti što je tehnički i tehnološki najviše moguće i onoliko koliko neće ugroziti cenu kod krajnjih potrošača.

EPS planira projekte za smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2),  a takođe i radi na unapređenju energetske efikasnosti. „Kao EPS imamo određene zadatke u tom smislu vezano za smanjenje potrošnje primarne energije od ove godine, što pokušavamo da dostignemo i što ćemo, naravno, raditi i u narednom periodu,“ objasnio je Jakovljević.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.