Električna energija

EPS će investirati 4.5 milijarde evra do 2025 godine

EPS akcionarsko drustvo javno preduzece privatizacija

Slika: EPS

Objavljeno

17.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije planira da u elektroenergetski sistem Srbije do 2025. godine uloži 4,5 milijarde evra, ali obnovljivi izvori energije još ne mogu da zamene ugalj kao osnovni energent, kaže direktor Sektora za strategiju EPS-a.

„Termoelektrane na ugalj će i dalje ostati dominantan oslonac u narednom periodu, uz usklađivanje s regulativom Evropske Unije u oblasti zaštite životne sredine. Eletroprivreda Srbije (EPS) je do sada uložila u ove procese oko 200 miliona evra i u narednom periodu se očekuje još 600 miliona evra”, rekao je Jakovljević na konferenciji „The Economist: Svet u 2017“, preneo je Tanjug.

On je takođe potvrdio nedavno najavljene planove EPS-a da investira oko 500 milona evra  u revitalizaciju hidroelektrana. Sredstva će biti obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EPS planira projekte i u distributivnom delu, koji za cilj imaju povećanje sigurnosti snabdevanja i efikasniji rad postojećeg sistema, naglasio je Jakovljević i rekao da su planirane investicije od 4,5 milijardi evra.

Jakovljević je rekao da  postoji  potencijal i u obnovljivim izvorima energije i da je država na tom polju pripremila akcione planove koji će biti realizovani.

„Ono što treba reći, a što se najčešće pojavljuje kao pitanje, je da li obnovljivi izvori energije u Srbiji mogu biti alternativa uglju. U ovom trenutku, ne. U jednom dužem vremenskom periodu, ne“, rekao je Jakovljević u obraćanju učesnicima konferencije i dodao da se obnovljivi izvori energije trebaju uključiti što je tehnički i tehnološki najviše moguće i onoliko koliko neće ugroziti cenu kod krajnjih potrošača.

EPS planira projekte za smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2),  a takođe i radi na unapređenju energetske efikasnosti. „Kao EPS imamo određene zadatke u tom smislu vezano za smanjenje potrošnje primarne energije od ove godine, što pokušavamo da dostignemo i što ćemo, naravno, raditi i u narednom periodu,“ objasnio je Jakovljević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

17. decembar 2016. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

17. decembar 2016. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

17. decembar 2016. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

17. decembar 2016. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna