Električna energija

EPS će investirati 4.5 milijarde evra do 2025 godine

EPS akcionarsko drustvo javno preduzece privatizacija

Slika: EPS

Objavljeno

17.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije planira da u elektroenergetski sistem Srbije do 2025. godine uloži 4,5 milijarde evra, ali obnovljivi izvori energije još ne mogu da zamene ugalj kao osnovni energent, kaže direktor Sektora za strategiju EPS-a.

„Termoelektrane na ugalj će i dalje ostati dominantan oslonac u narednom periodu, uz usklađivanje s regulativom Evropske Unije u oblasti zaštite životne sredine. Eletroprivreda Srbije (EPS) je do sada uložila u ove procese oko 200 miliona evra i u narednom periodu se očekuje još 600 miliona evra”, rekao je Jakovljević na konferenciji „The Economist: Svet u 2017“, preneo je Tanjug.

On je takođe potvrdio nedavno najavljene planove EPS-a da investira oko 500 milona evra  u revitalizaciju hidroelektrana. Sredstva će biti obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EPS planira projekte i u distributivnom delu, koji za cilj imaju povećanje sigurnosti snabdevanja i efikasniji rad postojećeg sistema, naglasio je Jakovljević i rekao da su planirane investicije od 4,5 milijardi evra.

Jakovljević je rekao da  postoji  potencijal i u obnovljivim izvorima energije i da je država na tom polju pripremila akcione planove koji će biti realizovani.

„Ono što treba reći, a što se najčešće pojavljuje kao pitanje, je da li obnovljivi izvori energije u Srbiji mogu biti alternativa uglju. U ovom trenutku, ne. U jednom dužem vremenskom periodu, ne“, rekao je Jakovljević u obraćanju učesnicima konferencije i dodao da se obnovljivi izvori energije trebaju uključiti što je tehnički i tehnološki najviše moguće i onoliko koliko neće ugroziti cenu kod krajnjih potrošača.

EPS planira projekte za smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2),  a takođe i radi na unapređenju energetske efikasnosti. „Kao EPS imamo određene zadatke u tom smislu vezano za smanjenje potrošnje primarne energije od ove godine, što pokušavamo da dostignemo i što ćemo, naravno, raditi i u narednom periodu,“ objasnio je Jakovljević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski