Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

EPS će investirati 4.5 milijarde evra do 2025 godine

EPS akcionarsko drustvo javno preduzece privatizacija

Slika: EPS

Objavljeno

17.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije planira da u elektroenergetski sistem Srbije do 2025. godine uloži 4,5 milijarde evra, ali obnovljivi izvori energije još ne mogu da zamene ugalj kao osnovni energent, kaže direktor Sektora za strategiju EPS-a.

„Termoelektrane na ugalj će i dalje ostati dominantan oslonac u narednom periodu, uz usklađivanje s regulativom Evropske Unije u oblasti zaštite životne sredine. Eletroprivreda Srbije (EPS) je do sada uložila u ove procese oko 200 miliona evra i u narednom periodu se očekuje još 600 miliona evra”, rekao je Jakovljević na konferenciji „The Economist: Svet u 2017“, preneo je Tanjug.

On je takođe potvrdio nedavno najavljene planove EPS-a da investira oko 500 milona evra  u revitalizaciju hidroelektrana. Sredstva će biti obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EPS planira projekte i u distributivnom delu, koji za cilj imaju povećanje sigurnosti snabdevanja i efikasniji rad postojećeg sistema, naglasio je Jakovljević i rekao da su planirane investicije od 4,5 milijardi evra.

Jakovljević je rekao da  postoji  potencijal i u obnovljivim izvorima energije i da je država na tom polju pripremila akcione planove koji će biti realizovani.

„Ono što treba reći, a što se najčešće pojavljuje kao pitanje, je da li obnovljivi izvori energije u Srbiji mogu biti alternativa uglju. U ovom trenutku, ne. U jednom dužem vremenskom periodu, ne“, rekao je Jakovljević u obraćanju učesnicima konferencije i dodao da se obnovljivi izvori energije trebaju uključiti što je tehnički i tehnološki najviše moguće i onoliko koliko neće ugroziti cenu kod krajnjih potrošača.

EPS planira projekte za smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2),  a takođe i radi na unapređenju energetske efikasnosti. „Kao EPS imamo određene zadatke u tom smislu vezano za smanjenje potrošnje primarne energije od ove godine, što pokušavamo da dostignemo i što ćemo, naravno, raditi i u narednom periodu,“ objasnio je Jakovljević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem