Električna energija

EPS će investirati 4.5 milijarde evra do 2025 godine

EPS akcionarsko drustvo javno preduzece privatizacija

Slika: EPS

Objavljeno

17.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije planira da u elektroenergetski sistem Srbije do 2025. godine uloži 4,5 milijarde evra, ali obnovljivi izvori energije još ne mogu da zamene ugalj kao osnovni energent, kaže direktor Sektora za strategiju EPS-a.

„Termoelektrane na ugalj će i dalje ostati dominantan oslonac u narednom periodu, uz usklađivanje s regulativom Evropske Unije u oblasti zaštite životne sredine. Eletroprivreda Srbije (EPS) je do sada uložila u ove procese oko 200 miliona evra i u narednom periodu se očekuje još 600 miliona evra”, rekao je Jakovljević na konferenciji „The Economist: Svet u 2017“, preneo je Tanjug.

On je takođe potvrdio nedavno najavljene planove EPS-a da investira oko 500 milona evra  u revitalizaciju hidroelektrana. Sredstva će biti obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EPS planira projekte i u distributivnom delu, koji za cilj imaju povećanje sigurnosti snabdevanja i efikasniji rad postojećeg sistema, naglasio je Jakovljević i rekao da su planirane investicije od 4,5 milijardi evra.

Jakovljević je rekao da  postoji  potencijal i u obnovljivim izvorima energije i da je država na tom polju pripremila akcione planove koji će biti realizovani.

„Ono što treba reći, a što se najčešće pojavljuje kao pitanje, je da li obnovljivi izvori energije u Srbiji mogu biti alternativa uglju. U ovom trenutku, ne. U jednom dužem vremenskom periodu, ne“, rekao je Jakovljević u obraćanju učesnicima konferencije i dodao da se obnovljivi izvori energije trebaju uključiti što je tehnički i tehnološki najviše moguće i onoliko koliko neće ugroziti cenu kod krajnjih potrošača.

EPS planira projekte za smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2),  a takođe i radi na unapređenju energetske efikasnosti. „Kao EPS imamo određene zadatke u tom smislu vezano za smanjenje potrošnje primarne energije od ove godine, što pokušavamo da dostignemo i što ćemo, naravno, raditi i u narednom periodu,“ objasnio je Jakovljević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

17. decembar 2016. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

17. decembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

17. decembar 2016. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

17. decembar 2016. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group